Prikkelbare darmsyndroom herkennen en zelf behandelen

Het prikkelbare darmsyndroom (PDS) is een veelvoorkomende spijsverteringsaandoening die een aanzienlijke impact kan hebben op de kwaliteit van leven. Het is een aandoening waarbij mensen last hebben van verschillende symptomen, deze symptomen kunnen variƫren in ernst en duur. Gelukkig zijn er een aantal stappen die je zelf kunt nemen om symptomen te herkennen en te beheersen. Van dieetadvies tot stressmanagement, ontdek effectieve strategieƫn om controle te krijgen over PDS. Belangrijk is echter altijd professioneel medisch advies in te winnen voor een nauwkeurige diagnose en een aangepast behandelplan. In dit artikel lees je er meer over!

De meest voorkomende symptomen van PDS

 • Buikpijn en -krampen: Pijn of krampen in de buik zijn vaak het meest opvallende symptoom van PDS. Deze pijn kan variĆ«ren in zowel intensiteit als duur.
 • Veranderingen in de stoelgangpatronen: Mensen met PDS kunnen afwisselend last hebben van diarree en constipatie. Sommigen ervaren vooral diarree, terwijl anderen vooral constipatie ervaren.
 • Opgeblazen gevoel: Veel mensen met PDS ervaren een opgeblazen gevoel in de buik, wat kan leiden tot een gevoel van volheid en ongemak.
 • Winderigheid: Overmatige gasvorming en winderigheid is een veelvoorkomend symptoom bij mensen met het Prikkelbare Darmsyndroom (PDS).Ā 
 • Mucus in de ontlasting: Soms kan er slijm aanwezig zijn in de ontlasting.
 • Afgenomen eetlust of verandering in eetgewoonten: Bij PDS kun je last hebben van afgenomen eetlust of veranderingen in eetgewoonten als gevolg van symptomen of angst voor symptomen.Ā 
 • Onvolledige lediging na een stoelgang: Sommige mensen met PDS hebben het gevoel dat ze niet volledig kunnen ontlasten na een stoelgang.
 • Voedselintoleranties: Het kan zijn dat bepaalde voedingsmiddelen de symptomen verergeren. Veelvoorkomende triggers zijn onder andere zuivelproducten, cafeĆÆne, vetrijk voedsel en gasvormende voedingsmiddelen.

Het is belangrijk op te merken dat de symptomen van PDS variabel zijn en van persoon tot persoon kunnen verschillen. Bovendien kunnen de symptomen in de loop van de tijd veranderen.  Als je vermoedt dat je last hebt van PDS of vergelijkbare symptomen, is het raadzaam om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandelingsadvies.

Herkenning van PDS

Als je denkt dat je symptomen hebt die wijzen op PDS, kun je op de volgende punten letten:

 • Houd een symptoomdagboek bij: Noteer wanneer je symptomen optreden, welk voedsel je eet, en andere relevante factoren. Dit kan helpen bij het identificeren van mogelijke triggers. Het is ook raadzaam om de psychologische factoren, zoals stress en angst op te nemen in het symptoomdagboek, omdat deze een rol kunnen spelen bij PDS.
 • Kennis van symptomen: Let op veelvoorkomende symptomen zoals hierboven beschreven. Uiteraard is het belangrijk als je meerdere van bovengenoemde symptomen ervaart, je contact opneemt met een professionele arts om de diagnose vast laten stelen.
 • Uitsluiten van andere aandoeningen: PDS wordt vastgesteld door andere gastro-intestinale aandoeningen uit te sluiten. Dit kun je niet zelf doen. Een arts kan tests uitvoeren om andere mogelijke oorzaken van je symptomen te onderzoeken.

Zelfzorgmaatregelen bij PDS

 • Dieet aanpassingen: Sommige mensen met PDS merken verbetering door bepaalde voedingsmiddelen te vermijden. Het FODMAP-dieet is een benadering waarbij bepaalde koolhydraten worden beperkt. Het is echter belangrijk om dit onder begeleiding van een diĆ«tist te doen. Let op: dit werkt ook niet voor iedereen. Het is soms heel erg zoeken wat voor jou het beste werkt.Ā 
 • Vezelrijk dieet: Een vezelrijk dieet kan een waardevolle zelfzorgmaatregel zijn voor mensen met het Prikkelbare Darmsyndroom (PDS). Vezels zijn essentiĆ«le componenten van voedingsmiddelen die de spijsvertering bevorderen en de algemene darmgezondheid ondersteunen.
 • Probiotica: Probiotica zijn levende micro-organismen, zoals bacteriĆ«n en gisten, die gunstige effecten kunnen hebben op de gezondheid van de darmen. Sommige mensen ervaren verlichting van PDS-symptomen door probiotica te gebruiken. Het kan enige tijd duren voordat probiotica effect heeft, dus consistent gebruik is hierbij heel belangrijk.Het is raadzaam de aanbevolen dosering op het productetiket te volgen of advies in te winnen bij een zorgverlener.
 • Stressmanagement: Omdat stress een trigger kan zijn bij PDS, kan het beoefenen van ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga of ademhalingsoefeningen helpen. Probeer je stresslevels zo laag mogelijk te houden. Dit is niet alleen goed voor je darmen, maar ook voor allerlei andere zaken.Ā 
 • Voldoende water drinken: Voldoende hydratatie is belangrijk voor een gezonde spijsvertering.De algemene richtlijn van het Voedingscentrum is dat je 1,5 tot 2 liter water per dag moet drinken. Een veelvoorkomende vuistregel is de “8×8-regel”, wat betekent dat je ongeveer 8 glazen water (ongeveer 2 liter) per dag moet drinken.

Onthoud dat wat voor de ene persoon werkt, mogelijk niet voor de ander geldt. Het vergt een hoop geduld om uit te zoeken wat voor jou het beste werkt. 

Danielle van de Vlag is freelance content creator, copywriter, journalist en eigenaar van Online Lifestyle Magazine / Creative Agency ‘Puur van Geluk’. Ze bedenkt en creĆ«ert, samen met haar team, inspirerende en creatieve content voor het online lifestyle magazine. Daarnaast denken en werken ze graag mee aan de groei van bedrijven door het schrijven van blogs, nieuwsbrieven, productteksten en andere vormen van content. Ze zijn een enthousiast en gedreven team en willen graag bedrijven ontzorgen met alles op het gebied van content. Lees de artikelen en laat je inspireren!
spirulina tabletten of spirulina poeder

Spirulina – wat is het en wat doet het?

Spirulina wordt als superfood gezien door de vele gezondheidsvoordelen. Leer hier alles over wat spirulina is en wat het doet.

In 5 stappen je lenigheid en mobiliteit vergrotenĀ 

We willen allemaal ons lijf fit en gezond houden, maar kijken daarbij te weinig naar onze lenigheid en mobiliteit. Met deze 5 eenvoudige stappen maak ...
linzensoep

Recept voor een linzensoep met curry met een stevige smaak!

Linzen, een rijke bron van proteĆÆnes, mineralen en sporenelementen. Supergezonde peulvruchten. In dit recept in combinatie met wat curry, gember en andere exotische ingrediĆ«nten, hetgeen ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *