8 tips om je spijsvertering weer op peil te krijgen

Als je je na een maaltijd altijd vol of winderig voelt, heb je waarschijnlijk indigestie, oftewel problemen met je spijsvertering. Als je indigestie hebt, ervaar je pijn in de bovenbuik, oprispingen, misselijkheid of zelfs braken na het eten. Meestal verdwijnen deze symptomen na een paar uur, maar als ze lang aanhouden, is het handig om een keertje langs de huisarts te gaan. Het is dus essentieel om je spijsvertering op het goede spoor te krijgen als je een gezonde levensstijl wilt behouden. Gelukkig zijn er een paar eenvoudige stappen die je kunt nemen: hier zijn acht tips om je spijsvertering weer op de peil te krijgen.

1. Eet meer vezels

Het eten van een vezelrijk dieet is essentieel voor je spijsvertering. Vezels spelen namelijk een belangrijke rol bij een gezonde spijsvertering. Ze vormen samen de brandstof die de darmcellen gebruiken om ze gezond te houden. Hierdoor voorkom je constipatie en andere problemen met de spijsvertering. Goede bronnen van vezels zijn fruit, groenten, bonen, volle granen en noten.

Let op! Het is mogelijk om te veel vezels binnen te krijgen, en je lichaam zal het weten. Je kunt last krijgen van een opgeblazen gevoel en veel meer ontlasting dan dat je normaal gewend bent.

2. Drink veel water 

Water drinken is goed voor je spijsvertering, omdat het ervoor zorgt dat alles in beweging blijft door je systeem. Het helpt gifstoffen en afvalstoffen weg te spoelen en het helpt je lichaam om voedingsstoffen efficiënter op te nemen. Daarnaast helpt water om je spijsvertering goed te laten functioneren door de speekselproductie te verhogen. Hierdoor wordt voedsel makkelijker afgebroken. Bovendien kan het drinken van voldoende water constipatie helpen voorkomen, wat ongemakkelijk kan zijn en zelfs tot andere spijsverteringsproblemen kan leiden. Kortom, blijf gehydrateerd!

3. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen 

Bewerkte voedingsmiddelen bevatten meestal veel suiker, vet en natrium, wat grote schade kan aanrichten aan je spijsverteringsstelsel. Het eten van een dieet dat rijk is aan hele onbewerkte voedingsmiddelen kan je daarom helpen om je spijsvertering goed te laten functioneren.

4. Verminder stress 

Het verminderen van stress zorgt voor een betere spijsvertering, omdat het de productie van stresshormonen die het spijsverteringsproces kunnen verstoren vermindert, zoals cortisol. Stress kan ook symptomen veroorzaken zoals misselijkheid, brandend maagzuur.

Je vraagt je nu misschien af: hoe verminder ik dan stress? Dit kan bijvoorbeeld simpelweg door een pauze te nemen. Andere manieren om je stress te verminderen kunnen zijn: mediteren, lichaamsbeweging en genoeg slapen.

5. Kauw je eten grondig

Spijsvertering begint bij je mond. Tanden breken voedsel af in kleinere stukjes, zodat de enzymen in je spijsverteringskanaal je eten beter kunnen afbreken. Slecht kauwen zorgt er zodoende voor dat er minder voedingsstoffen kunnen worden opgenomen.

Daarnaast is goed kauwen goed voor je, omdat hierdoor de speekselaanmaak op gang komt in je mond. Speeksel helpt je bij het verteren door in je maaltijden bepaalde koolhydraten en vetten af te breken. Bovendien werkt speeksel als een vloeistof in je maag waar het zich vermengt met vast voedsel, zodat het soepel in je darmen kan komen. Kauw je eten goed om er zeker van te zijn dat je genoeg speeksel hebt voor de spijsvertering. Dit kan symptomen zoals indigestie en brandend maagzuur helpen te voorkomen. Als je je voedsel dus goed kauwt, heeft je maag minder werk te doen.

6. Vermijd ’s avonds laat eten

’s Avonds laat eten kan je spijsvertering verstoren, omdat het lichaam voor de nacht aan het afbouwen is en niet zoveel spijsverteringsenzymen en maagzuur produceert als overdag. Bovendien zorgt het er ook voor dat het voedsel veel langer in de maag blijft zitten dan overdag, wat leidt tot indigestie en ongemak. Probeer dus ’s avonds laat niet te eten en geef uw lichaam de tijd om te rusten en te verteren.

7. Beweeg regelmatig

Regelmatige lichaamsbeweging is een van de beste manieren om je spijsvertering op peil te krijgen. Door beweging vergroot de bloedtoevoer naar de spijsverteringsorganen. Deze verhoogde bloedstroom helpt de opname van voedingsstoffen in je spijsverteringskanaal te verbeteren. Dus een wandeling maken na een maaltijd kan je lichaam helpen vooruit te komen.

Lichaamsbeweging helpt ook om de spieren van het spijsverteringsstelsel te stimuleren, waardoor het verteren soepeler verloopt en het voedsel effectiever wordt afgebroken.

8. Zorg voor voldoende slaap

Voldoende slaap krijgen is goed voor je spijsvertering, omdat het ontstekingen en stress helpt verminderen. Deze kunnen namelijk de normale werking van je spijsvertering verstoren.

Slaap helpt ook bij het reguleren van hormonen, zoals cortisol en ghreline, die je eetlust, spijsvertering en metabolisme kunnen beïnvloeden. Bovendien helpt voldoende slaap om je immuunsysteem te stimuleren, waardoor je infecties kan voorkomen die je spijsverteringsstelsel kunnen aantasten. Probeer daarom altijd op tijd naar bed te gaan!

Kortom, een goede spijsvertering is essentieel voor je algehele gezondheid. Er zijn veel dingen die u kunt doen om uw spijsvertering weer op peil te krijgen, zoals veel water drinken, vezelrijk voedsel eten, regelmatig sporten en voldoende slapen.

Onthoud dat het belangrijk is om naar je lichaam te luisteren en vraag om medisch advies als je je zorgen maakt. 

Inuline gebruiken als zoetstof en vezel: doen of niet doen?

Inuline is een nog vrij onbekend stofje wat pas sinds kort meer naamsbekendheid heeft gekregen. Wat inuline precies is en waarom het zeker de moeite ...

Helpen bijenpollen echt bij hooikoorts?

In dit blog vertellen we welke feiten waar en onjuist over het gebruik van bijenpollen tegen hooikoortsklachten.
witlofsalade

Recept voor salade met witlof, chioggia biet en avocado

Het najaar nadert en dan komt de witloftijd weer in zicht: zo’n typisch voorbeeld van een echte wintergroente, en is witlof goed verkrijgbaar. Er bestaan ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *