Draagt jouw douchegel, shampoo, tandpasta, make-up bij aan de Plastic Soup?

Maandag 20 november jl. was ik als Weleda genodigde aanwezig bij het Charity Dinner van de Plastic Soup Foundation in restaurant Stork te Amsterdam. Weleda is al bijna 10 jaar een gelijkgestemde opdrachtgever van mij en we staan beiden voor harmonie van mens, dier en milieu. De Plastic Soup Foundation heeft het Charity Dinner georganiseerd voor haar business angels (zoals Weleda, G-star en Ekoplaza) om geld in te zamelen voor hun strijd tegen de Plastic Soup. Inspirerende sprekers als Jennifer Faber, Frieda Mulisch en Jan Terlouw omlijsten de avond met schokkende feiten hoe het gesteld is met onze Aarde en de Oceanen.

De media staat bol van de zorgen over de Plastic Soup, plastic tasjes in winkels worden niet meer gratis gegeven, beach cleanups langs de Nederlandse kust en bij mij in het dorp is er een aparte plastic afval inzameldag. Godzijdank vinden er steeds meer mensen hun weg in de correcte omgang met plastic, maar………… wat men nog niet bewust heeft zijn de micro én nano plastics in hun verzorgingsproducten. Sinds 1-1-2016 heeft de USA per wet microbeads in vezorgingsproducten verboden en per 1-1-2017 in tandpasta’s. Een geweldige sprong vooruit.

In mogelijk duizenden verzorgingsproducten die over de hele wereld verkocht worden, zijn minuscule korreltjes van plastic verwerkt. Dit zijn microplastics en de cosmetica-industrie noemt deze deeltjes microbeads. Deze beads worden onder andere verwerkt in shampoo en scrubs. Maar ook andere cosmetische producten zoals zonnebrand, moisturizers en make-up kunnen microplastics bevatten.

Als we zo doorgaan bevatten grote oceanen in 2050 meer plastic dan vis”

Ellen MacArthur Foundation

Microplastics zijn niet of nauwelijks met het blote oog te onderscheiden en komen via het doucheputje in het rioolstelsel terecht. Rioolwaterzuiveringsinstallaties zijn niet ontworpen om microbeads uit het afvalwater te filteren en dat is de belangrijkste reden dat ze uiteindelijk bijdragen aan de plastic soup. Zeedieren krijgen microbeads binnen en zo belanden ze uiteindelijk bij de mens op hun bord. Microbeads en microplastics vergaan niet en eenmaal ongecontroleerd in het milieu zijn ze onmogelijk daaruit te verwijderen.

In 2012 is de Plastic Soup Foundation begonnen met actievoeren tegen de microbeads. De Beat the Microbead campagne wordt inmiddels gesteund door 90 NGO’s uit 38 landen wereldwijd. Deze campagne wil daarnaast cosmeticamerken belonen die 100% vrij zijn van microplastics. Plasticvrije merken krijgen daarom het “Zero Plastic Inside” logo. Tot nu toe zijn er 29 merken (o.a. Weleda  , Earthline  , Amanprana ) die in aanmerking gekomen zijn voor de Zero.

De wereldwijde campagne Beat the Microbead heeft inmiddels geleid tot uitbanning van microbeads in cosmetica in o.a. de Verenigde Staten, Canada en Australië.

Er zijn ook andere ingrediënten in verzorgingsproducten die belastend zijn voor het milieu. Paraffine liquidum/minerale olie/petrolatum en silicone/dimethicone zijn niet in water oplosbaar en drijven als ‘kaarsvet’ op het wateroppervlakte. In de Fitplein.nl nieuwsbrieven en de blogs heb ik hier de laatste tijd al vaker aandacht aan gegeven.

Wij kiezen uitsluitend voor merken die een duurzame bedrijfsvoering hebben en 100% natuurlijke producten  produceren die de huid, de gezondheid alsmede het milieu niet belasten.

29 merken met ‘Zero Plastic Inside” logo link: http://www.beatthemicrobead.org/look-for-the-zero/

Business angels Plastic Soup Foundation link: https://www.plasticsoupfoundation.org/organisatie/business-angels/

Link naar youtube filmpje microplastics: 

Jan Terlouw eindigde zijn pleidooi met de prachtige woorden “betrek de jeugd bij dit wereldwijde probleem, zij hebben de toekomst”. Voorbeeld doet volgen is mijn motto als moeder van 2 kinderen. Wij wonen aan de duinen van Zandvoort en zijn echte natuur- strand en zeeliefhebbers. We nemen altijd een tas mee om het zwerfafval van lege blikjes, snoepwikkels, boterhamzakjes, plastic flesjes etc in te doen. Wat we onderweg tegenkomen is ongekend!

Het is tijd dat we de handen in één gaan slaan en deel daarom gerust deze blog met familie, vrienden, collega’s, social media netwerk etc.

Liefs,

Danielle – team Fitplein

 

Bron: website plastic soup foundation https://www.plasticsoupfoundation.org/

proteïne voor veganisten

Waarom proteïne voor veganisten en vegetariërs zo belangrijk is

Waarom eiwit zo belangrijk is voor vegans en vegetariërs? De vraag Waar haal je jouw eiwit vandaan? horen vegetariërs en zeker veganisten (vegans) vaak. De vraag ...
goede voornemens

Goede voornemens

Het jaar is alweer bijna voorbij. 2014. Een jaar wat omgevlogen is alsof het niks is. De jaren gaan steeds sneller en soms vraag ik ...

Het geheim voor dagelijkse mindfullness 

Wat is het geheid van mindfulness en hoe pas je dit toe in jouw eigen leven? Met deze 5 stappen werk jij naar een gelukkiger, ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *