Het geheim voor dagelijkse mindfullness 

Je wordt ’s morgens wakker door de wekker. Automatisch sta je op en loop je naar de badkamer, waar je zoals elke ochtend direct je tandenpoetst. Vervolgens kleed je je aan, zet je koffie en maak je je ontbijt klaar waarna je in de auto stapt naar werk. De rest van de dag gaat door op deze automatische piloot, tot je gaat slapen en de volgende dag weer opnieuw begint. Klinkt een beetje als een sleur, toch? Gelukkig is er een makkelijk toepasbare oplossing om van deze sleur een gelukkiger, stressvrijer en betekenisvoller bestaan te maken, namelijk: mindfullness. 

Mindfullness associëren we snel met mediteren. Dit is geen verkeerde associatie, meditatie is een goede vorm van mindfull bezig zijn. Echter is het begrip mindfullness veel breder dan dat en kan je een mindfull leven leiden zonder daarvoor te mediteren. Mindfullness kan je dagelijks toepassen, en dat is makkelijker dan je misschien zou denken. Wat het extra leuk maakt is dat je direct zal merken wat voor resultaat het op je heeft. Door mindfull je dag door te komen zal stress verdwijnen als sneeuw voor de zon en zal je merken dat je bijna direct in een betere bui komt. Dan rest ons alleen nog de vraag: hoe pas je mindfullness toe in je dagelijkse leven? 

Stap 1: Realiseer wat het betekent om mindfull te zijn 

Mindfullness is de automatische piloot even uitzetten en al je aandacht te richten op datgeen waar je mee bezig bent. In plaats van je tandenpoetsen en ondertussen te denken aan die spannende presentatie die je straks op je werk hebt, is het aan jou om je tanden te poetsen en alleen daarmee bezig te zijn. Op deze manier leef je direct in het moment en ben je je bewust van wat je precies aan het doen bent. Een leuke bonus: je bent niet meer bezig met die spannende presentatie!

Stap 2: Kom uit je gedachten en treed meer in je lijf 

Ons brein maakt soms ontzettende overuren. Om deze gedachte even stil te zetten en je aandacht te richten op datgene waar je op dat moment mee bezig bent, is het zaak om uit je hoofd te komen. Dit doe je simpelweg door te focussen op je lijf. Let eens op alle zintuigen die je wat proberen te vertellen. Als je je tanden aan het poetsen bent, hoe voelt de frisse tandpasta dan aan? Wat voor gevoel wordt er gecreëerd wanneer je met de borstel over je tanden gaat? Door de aandacht te verplaatsen naar je zintuigen ben je direct meer in het moment. 

Stap 3: Je ademhaling gaan zien als je thuis 

Je ademhaling is iets wat je je hele leven bij je draagt. Waar je ook naartoe gaat, in welke situatie je je ook bevindt, je kan altijd focussen op je ademhaling. Dit is dan ook iets waar je dagelijks stil bij kan staan. Zeker in stressvolle situaties is letten op je ademhaling zo’n beetje het beste wat je kan doen. Diep inademen, het in je buik vasthouden en vervolgens weer uitademen kan je in elke situatie kalmer maken. En laat kalmte nou net iets zijn wat je nodig hebt in situaties die veel van je vragen. Maar ook als je niet in een stressvolle situatie zit is het soms fijn om even in te checken, een heel klein momentje te nemen om je ademhaling te observeren en dan weer door te gaan met je dag. 

Stap 4: Durf wat langzamer te gaan 

We leven in een ultra efficiënte samenleving. We zijn gewend om elke dag productief te zijn en er is altijd wel wat te doen. Dit betekent dan ook dat we regelmatig in ‘overdrive’ staan, waarin we onszelf niet de tijd gunnen om soms even wat langzamer aan te doen. Toch kan het zo ontzettend fijn zijn om soms even op de rem te trappen. Om de tijd te nemen voor jezelf, voor de mensen om je heen, voor het eten dat je maakt, voor je dagelijkse wandeling. Probeer daar waar je ruimte hebt eens wat langzamer je activiteiten te doen, met je volle aandacht. Grote kans dat je er dan veel meer van geniet. 

Stap 5: Minder schermen = meer mindfullness 

Misschien wel de grootste vijand van mindfullness is onze telefoon. Sociale media is een fantastisch middel om in contact te komen en blijven met de hele wereld, maar het is ook zo geprogrammeerd om ons er zo verslaafd mogelijk aan te maken. Even scrollen geeft ons direct een dopamine boost. Als we er ’s morgens al mee beginnen willen we die boost de hele dag najagen, en de makkelijkste manier is om (vaak volledig onbewust) de telefoon er weer bij te pakken. Voor je het weet heb je een schermtijd van meerdere uren, maar hoeveel heb je nu daadwerkelijk onthouden? Het is ontzettend moeilijk, maar probeer telefoonvrije uren in te lassen. Zeker ’s morgens of net voor het slapen gaan loont het onwijs om de telefoon weg te leggen en een mindfull momentje voor jezelf te creëren. Dit geldt overigens ook voor televisie- of computerschermen. Aan het einde van de dag ben jij de baas over hoe je je kostbare tijd indeelt, niet je onderbewustzijn. 

Met bovenstaande stappen kan jij vandaag nog een bewuster leven leiden, met alle positieve gevolgen van dien. Mindfullness is niet iets zwaars en er zitten geen regels aan verbonden. Het is de goedkoopste, snelste en makkelijkste manier om je leven luchtiger en leuker te maken. Hoe je het aanpakt is verder ook helemaal aan jou, speel met de stappen en ervaar wat het is om een mindfull de dag door te komen.

Waarom een zittende levensstijl het nieuwe roken is en wat jij kan doen om te stoppen

Vandaag de dag zitten we ontzettend veel. Op werk, thuis, in de auto, in het openbaar vervoer. We houden van zitten, maar ons lijf is ...
sportschool discipline

Ik sleep je naar de sportschool!

Het is zondagochtend, normaal gesproken de tijd voor een flinke workout. Maar ik hoor de druppels op het dak en plots ligt mijn bed nóg ...
purya

PUR YA! Marktintroductie in Nederland

PUR YA! hoogwaardige eiwitten i.c.m. superfoods, wauw! Al 25 jaar vindt elk jaar in februari de BioFach plaats in de NürenbergMesse in Neurenberg (Duitsland). De ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *