Phytoplankton: wat is het en wat doet het?

Heb je wel eens gehoord van phytoplankton? Phytoplankton is een verzamelnaam voor micro-organismen die je in zowel zout als zoet water kunt vinden. Phytoplankton is de primaire producent van zuurstof, waardoor tevens de atmosfeer op aarde heeft kunnen ontstaan. Dit type plankton krijgt tegenwoordig echter vooral veel aandacht door de gezondheidsvoordelen die eraan toegeschreven worden.

Phytoplankton is een micro-alg die vergeleken kan worden met spirulina en chlorella. Sommige onderzoekers beweren dat dit type alg nóg beter is dan zowel spirulina als chlorella. Ben je benieuwd wat phytoplankton voor jouw lichaam kan betekenen? Lees dan snel verder!

Wat is phytoplankton?

De term “phytoplankton” komt uit het Grieks en bestaat eigenlijk uit twee woorden: “phyto” (plant) en “planktos” (dwalend). Plankton bestaat uit zee- en zoetwaterorganismen die drijvend bestaan, aangezien ze te klein of te zwak zijn om tegen de stroming in te zwemmen. Phytoplankton is niet hetzelfde als zeewier of oceaanplanten. Gek genoeg zijn deze micro-organismen noch planten noch dieren en worden ze protisten genoemd.

Phytoplankton produceert door middel van de zon en voedingsstoffen die aanwezig zijn in water z’n eigen voedsel. Er wordt geschat dat 50 á 85 procent van alle zuurstof op aarde wordt geproduceerd door phytoplankton. De rest wordt geproduceerd door planten en bomen.

Bron van voedingsstoffen

Phytoplankton vormt dus de basis van het leven. Zowel kleine organismen als grote (zoals de walvis) eten phytoplankton. Tegenwoordig biedt phytoplankton ook een bron van voedingsstoffen voor mensen in de vorm van supplementen. Phytoplankton bevat veel voedingsstoffen, zoals:

  • Omega-3 vetzuren
  • Eiwitten
  • Aminozuren
  • Vitamines
  • Mineralen
  • Spoorelementen
  • Antioxidanten
  • Catotenoïden
  • Fytonutriënten
  • Chlorofyl

Voordat je echter meteen in de weer gaat met phytoplankton supplementen, is het verstandig om even met je arts te overleggen of je ze kunt nemen. Sommige phytoplankton supplementen kunnen giftige stoffen bevatten.

Maar wat zijn nu, naast het feit dat het een zeer hoge voedingswaarde heeft, de voordelen van phytoplankton voor je lichaam? Waarom wordt het tegenwoordig beschouwd als een ‘superfood’, en waar kun je het kopen? Hieronder gaan we dieper in op deze vragen.

De voordelen van phytoplankton

1. Versterkt je immuunsysteem

Volgens onderzoek bevat phytoplankton bioactieve bestanddelen die “ontstekingsremmende, antioxiderende en andere heilzame eigenschappen” bevatten. Deze bestanddelen zorgen ervoor dat het aantal T-cellen (die essentieel zijn voor je immuunsysteem) in je lichaam toeneemt. T-cellen hebben als taak slechte bacteriën en virussen uit je lichaam te verwijderen. Bijkomend voordeel is dat phytoplankton direct op cellulair niveau opgenomen wordt door je lichaam, wat betekent dat het spijsversteringsstelsel en de lever worden ontzien.

2. Heeft een ontgiftende werking

Phytoplankton wordt ook wel een superfood genoemd vanwege z’n ontgiftende werking op het lichaam. Annie Price zegt op de website van Dr. Axe: “Marine phytoplankton kan dezelfde zuurstofverrijkende en ontgiftende effecten hebben op het lichaam als op de oceaan. Ons bloed bestaat voornamelijk uit water, maar wat best cool is, is dat plasma (het waterige deel van het bloed) gehaltes zout en andere ionen bevat die ongelooflijk veel lijken op die van zeewater.” Phytoplankton is dan ook een belangrijke bron van superoxide dismutase (SOD), een zeer krachtig antioxidantenzym.

3. Goed voor je humeur

Phytoplankton kan helpen bij neerslachtigheid en futloosheid. Mensen die phytoplankton supplementen nemen geven aan meer energie te hebben en zich vrolijker te voelen. Wellicht komt dit door de aanwezigheid van omega-3 vetzuren, proline en magnesium. Al deze voedingsstoffen spelen een belangrijke rol bij de hersenfuncties en helpen om je geheugen en alertheid te verbeteren.

4. Ondersteunt de hartfunctie

De omega-3 vetzuren, aminozuren en antioxidanten die aanwezig zijn in phytoplankton ondersteunen de hartfunctie en houden je bloedvaten gezond. Vooral de EPA en DHA vetzuren in phytoplankton zijn goed voor je, omdat deze het ontstaan van bloedstolsels in je bloedvaten voorkomen. Daarnaast gaan ze ontstekingen tegen en zorgen ze voor een regelmatige hartslag.

5. Verbetert spierherstel

Vooral voor sporters is phytoplankton een veelbelovend supplement, aangezien het je kracht kan verbeteren bij intensief sporten waarbij het uithoudingsvermogen op de proef wordt gesteld. Ook wordt de afname van kracht voorkomen door het innemen van phytoplankton supplementen.

Waar kun je phytoplankton kopen?

Denk je dat phytoplankton wel wat voor je is? Ga dan voor een betrouwbaar merk voor de beste kwaliteit phytoplankton. De V-caps van Naturea bijvoorbeeld bevatten 500 mg phytoplankton per dosering. Eén potje bevat 180 capsules die (o.a.) je lichaam reinigen en alkaliseren en je sportprestaties kunnen verbeteren. Wetenschappers worden steeds enthousiaster over phytoplankton naarmate het aantal studies toeneemt, dus doe er vooral je voordeel mee!

gezonde botten

De beste voeding voor gezonde botten

Ons eten heeft meer invloed op de botten dan we denken. Het bepaalt namelijk of onze botten sterk blijven of broos worden. Wat is het ...

Superfood smoothie recept met hennep melk, banaan, frambozen, chia zaadjes en maca poeder

Deze superfood smoothie heeft meerdere super effecten: Hij geeft je een langdurige energieboost, helpt bij vet verbranden, zorgt voor een positieve stemming én heeft zelfs ...
tropical green detox smoothie

Tropical green detox smoothie

Dames opgelet: deze smoothie is een weldaad voor je huid! Deze tropical green detox smoothie is een enorme oppepper: Rijk aan antioxidanten, die helpen schade ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *