Hoe heerlijk is het om met dit druilerige weer met een bord pasta op de bank te kruipen. Ik ben helemaal voor! Alleen geen pastasaus uit een potje waar allerlei onnodige ingrediënten in gepropt zijn. Liever een zelfgemaakte saus met heel veel verse tomaten! Vandaag daarom mijn favoriete recept voor een hele simpele rode saus. De tomaten moeten wel voor 40 minuten in de oven dus houd rekening met een iets langere bereidingstijd.

Haal de volgende dingen in huis:

Met de ingrediënten voor de saus maak je misschien iets meer dan je nodig hebt. Super handig want je kan deze saus gewoon invriezen!

  • penne (gebruik bijvoorbeeld glutenvrije penne van ma vie sans glutes)
  • 30 roma tomaten
  • 1 blikje tomatenpuree (170 gram)
  • 10 knoflooktenen gepeld
  • ui in kwarten gesneden
  • handje vol basilicumblaadjes
  • snuf zout en een klein snufje peper
  • olijfolie
  • balsamico azijn

Hoe maak je de pasta met geroosterde tomatensaus?

  • Snij de tomaten in half en haal de pulp eruit en bewaar. De tomaten leg je op een diepe bakplaat
  • Doe de ui, knoflook, basilicum, zout en peper bij de tomaten op de bakplaat
  • Haal de pulp door een fijne zeef en probeer zoveel mogelijk sap op te vangen door met een lepel de pulp door de zeef te duwen
  • giet genoeg van het opgevangen sap in de bakplaat zodat de tomaten niet vast komen te zitten tijdens het roosteren
  • Hierna giet je de olijfolie over de tomaten heen, wees hierbij niet te zuinig 🙂
  • Daarna meng je alles nog eens goed door en gaat de bakplaat in de voorverwarmde oven op 220 graden voor 35-40 min
  • Doe de geroosterde tomaten/groenten met zo min mogelijk sap in een blender (hou een paar stukken tomaat apart om later toe te voegen)
  • Voeg de tomatenpuree en 2 tl balsamico azijn toe, pureer tot een glad geheel.
  • Kook de penne al dente, giet af en doe ze in een hapjespan.
  • Snijd de tomaten die je apart gelegd had in kleinere stukjes en voeg deze samen met de gewenste hoeveelheid saus toe aan de penne
  • Verwarm het geheel in de hapjespan en bon appetit!

Aan deze saus kan je heel makkelijk meer groentes zoals blokjes courgette of aubergine toevoegen. bak deze dan voordat je de penne in de hapjespan doet even goed voor en voeg daarna de penne en de rest van de saus toe.

Tip: wil je een nog gladere saus pureer dan nadat je de saus door de blender gehaald hebt nog even na met een staafmixer.

Hopelijk geniet je evenveel van dit gerecht als ik altijd doe. Wat is jouw favoriete pasta gerecht? laat het ons weten in de reacties!