Bestrijd je verkoudheid met de juiste voeding

Pijnlijke keel of nies je jezelf een ongeluk? Grote kans dat je verkouden wordt. Vervelend! Want je kunt je er behoorlijk ziek van voelen. Waarschijnlijk is voedsel wel het laatste waar je aan moet denken als je je beroerd voelt. Toch is het belangrijk je lichaam goed te blijven voeden om weer snel de oude te zijn. Volg deze voedingstips om je verkoudheid tegen te gaan.

Met de juiste voeding en door voldoende te drinken, versterk je je weerstand en versnel je het genezingsproces als je een virus te pakken hebt.

Rauwe knoflook
Zodra je een verkoudheid voelt opkomen, kun je het beste twee tenen rauwe knoflook eten. Nu denk je vast: rauw uit het vuistje? Dat is inderdaad niet heel smakelijk. Maar als je de rauwe knoflook bijvoorbeeld mengt door tzatziki, een salade of humus heb je een heerlijke én gezonde maaltijd. Knoflook heeft namelijk van nature een antibacteriële werking. Het is dus eigenlijk de antibiotica van Moeder Natuur. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat knoflook helpt verkoudheid te voorkomen. Wil je na afloop niet ontzettend uit je mond stinken? Kauw dan even op een takje peterselie. Het verdrijft de geur en het is ook nog eens erg gezond.

Lekker pittig!
Voeg zeker wat chilipeper aan je verkoudheidsdieet toe. De rode Spaanse pepers bevatten het stofje capsaïcine, welke het immuunsysteem ondersteunt. Rode pepers verbeteren de weerstand tegen verkoudheid en griep. De peper verdunt je slijm, waardoor bacteriën sneller worden afgevoerd. En slijm is precies waar je lichaam bij een verkoudheid vanaf wilt. Weg met die snotneus. Voeg dus gerust een flinke lik sambal of verse peper aan je maaltijd toe en help je lichaam een handje bij het herstel.

Kurkuma en gember
Ga je verkoudheid te lijf met kurkuma en gember. Kurkuma is een gele wortel met antibacteriële eigenschappen. Het helpt je immuun systeem opbouwen en werkt ontstekingsremmend. Gember is familie van Kurkuma en werkt ook ontstekingsremmend, het ontgift je lichaam en is goed voor de bloedcirculatie. Om de kruiden optimaal hun helende werking te laten doen, combineer je ze samen met een snufje zwarte peper (dit versterkt de werking van Kurkuma). De kruiden zijn heerlijk door een currygerecht, maar ook prima te drinken in een kop thee.    

Vlierbessen
Ben jij bekend met vlierbessen? Ze worden al sinds jaar en dag gebruikt voor hun helende werking. Vlierbessen helpen tegen verkoudheid en griep en zijn ontstekingsremmend. Door vlierbessen te eten kun je het ziekteverloop erg verkorten. Je kunt vlierbessen los eten, maar ze zijn met name populair in de vorm van siroop. Heerlijk in je drankje of yoghurt.

Drink voldoende water
Last but not least, hydrateer je lichaam. Op het moment dat je weerstand wat lager is, heeft je lymfestelsel een goede vochtbalans nodig om optimaal zijn werk te doen. Je lymfeklieren zijn namelijk druk bezig om de ziektekiemen onschadelijk te maken en af te voeren voordat het in het bloed terecht komt. Zorg dat je de hele dag een fles water in de buurt hebt om te kunnen drinken. Vermijd dranken als koffie en alcohol, deze onttrekken juist vocht uit het lichaam. Last van je keel? Zuig op waterijsjes of ijsblokjes. Een huismiddeltje dat net zo goed werkt als dure zuigtabletten en je krijgt er ook nog eens vocht mee binnen.

Health junky, Fitplein blogger & communicatieadviseur

Mireille lived on Bonaire, the Netherlands Antilles, for more than two years. There she worked in marketing. Now back in the Netherlands, she is a communications advisor and regularly writes blogs for Fitplein. She likes to delve into a healthy lifestyle. “On Bonaire it was a challenge to exercise in that heat. My mountain bike was my best friend there in sport. Empty your head, be active and explore the island. Then take a dip in the Caribbean sea, cool off!

1 gedachte over “Bestrijd je verkoudheid met de juiste voeding”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *