Meelverhoudingen glutenvrije meelsoorten

Hoe verhouden glutenvrije meelsoorten zich tot meelsoorten die wel gluten bevatten?

Glutenvrije meel vereist gemiddeld genomen een wat andere verhouding ten aanzien van de te gebruiken hoeveelheid meel, het rijsmiddel, maar ook de hoeveelheid vocht die nodig is wijkt af. In zijn algemeenheid vereist glutenvrije meel meer vocht, om te voorkomen dat het baksel te droog wordt.

Hieronder een rijtje uitwisselbare meelhoeveelheden, die met name goed gebruikt kunnen worden voor recepten om cake, brood, muffins en pannenkoeken te bakken.

Een paar algemene richtlijnen:

 • Neem het glutenvrije meel wat je wil gebruiken
 • Voeg sowieso ½ theelepel xanthaamgom toe voor elke kop meel die je gebruikt.
 • Verminder de hoeveelheid vocht met 1/3 en voeg in plaats daarvan bijvoorbeeld appelmoes, gepureerde banaan, pompoen of gepureerde zoete aardappel toe. Deze producten bevatten natuurlijke pectine, en pectine stimuleert het bindingsproces, maar het voegt ook vocht toe, wat de structuur ten goede komt.
 • Voeg een extra ei toe ten behoeve van de binding en de structuur.
 • Voordat het deeg gemaakt wordt, mix eerst alle vloeibare ingrediënten ongeveer een minuut, en voeg daarna het meel toe. Dit stimuleert de hoeveelheid zuurstof in het mengsel en zeker het extra ei zorgt voor een luchtiger geheel.

Let op: veel meelsoorten zeggen dat het meel in een verhouding 1:1 vervangen kan worden door glutenvrij meel, hoewel gewoon meel vaak bakpoeder en suiker bevat. Bovendien houdt glutenvrij meel vocht niet zo goed vast als gluten bevattende meelsoorten. Daarnaast rijst glutenvrij bakmeel minder goed dan gewoon meel, hetgeen inhoudt dat de hoeveelheid benodigde bakpoeder vaak verdubbelt dient te worden.

Glutenvrije koekjes, muffins of cake hebben vaak de neiging om taai en rubberachtig te worden. De oorzaak daarvan is dat er teveel gemixt wordt nadat het xanthaangom is toegevoegd. De oplossing is eenvoudig: nadat het deeg gemixt is, voeg als laatste de xanthaamgom toe, en mix nog héél even.

 Samengevat:

 • Neem een glutenvrije meelsoort naar keuze
 • Verdubbel de hoeveelheid bakpoeder
 • Gebruik een melk op niet-zuivelbasis, maar een andere melksoort, bijvoorbeeld amandelmelk of kokosmelk en gebruik een plantaardige margarinesoort
 • Voeg de xanthaangom pas toe op het allerlaatste moment, en mix nog slechts enkele seconden
 • Gebruik de aanbevolen baktijd en baktemperatuur zoals het originele recept aangeeft

Eén kop tarwemeel is hetzelfde als:

Amarant1 kopQuinoa meel1 kop
Bonenmeel1 kopWitte/bruine rijstmeel7/8 kop
Maïsmeel1 kopSorgho bloem1 kop
Gierstebloem1 kopSoja meel¾ kop
Fijn gemalen noten½ kopTapioca meel of bloem1 kop
Haver bloem1 kop á 1 1/3 kopTeff bloem7/8 kop
Aardappel meel5/8 kopAardappel zetmeel¾ kop
Amandelmeel1 kopBoekweitmeel1 kop

*Het verschil tussen aardappel meel en –zetmeel is dat aardappelzetmeel fijner gemalen is.

Opmerking: wanneer je amandelmeel gebruikt, combineer dat dan altijd met een glutenvrije meelsoort. Amandelmeel is met name geschikt als korst voor een taart, gebakjes, koekjes en zoetere broodsoorten.

In Amerikaanse recepten worden vaak cups, teaspoons en tablespoons gebruikt. Dat komt ongeveer neer op Nederlandse maten, maar voor alle duidelijkheid toch ook daarvan hier een overzichtje.

Als het gaat over milliliter (vloeistoffen): 1 teaspoon is 5 milliliter, 1 tablespoon is 15 milliliter, een cup is 240 milliliter.

Als het gaat over droge stoffen, zoals meel en bloem: 1 cup is dan 130 gram, voor havermout is 1 cup 90 gram, voor gehakte noten is 1 cup 150 gram. Analoog is ½ cup dan de helft van het gewicht in grammen, of de helft van de milliliters.

Probeer van een recept eens 20% van het glutenvrije meel te vervangen door kokosmeel, voor een extra rijke smaak.

Voor het glutenvrije asortiment in onze webshop kijk hier: superfoodmarkt glutenvrij

Succes met bakken!

paleo brownies

Paleo brownies recept: Jammie, jammie

Ingrediënten paleo brownies 4 eieren 1 cup ongezoete cacao poeder* 3/4 cup rauwe honing 3 eetlepels kokosolie 2 eetlepels vanille poeder snufje zout *ik heb ...
glutenvrije crackers paleo

Glutenvrije crackers: Rozemarijn/vijgen crackers (paleo)

Ingrediënten glutenvrije crackers 1 ½ cup amandelmeel ½ theelepel keltisch zeezout 1 theelepel fijngesneden rozemarijn 3-4 gedroogde vijgen, fijngehakt 1 ei 1 eetlepel olijfolie Bereidingswijze glutenvrije ...

De 8 ultieme Skin Food-tips!

Wat ben ik verslááfd aan Weleda’s Skin Food. Een topproduct voor elk huidtype, elke leeftijd, gezicht, lichaam, handen en voeten. In deze blog geef ik ...

3 gedachten over “Meelverhoudingen glutenvrije meelsoorten”

 1. Prima artikel. Blij mee. Kunt u kikkererwten meel toevoegen? Is de toevoeging van vocht ook niet anders? Dat slurpt vocht, waardoor baksel te droog wordt. Hartelijk dank.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *