Kaas, chocolade en rode wijn voor gezonde darmen en gewichtsverlies

Gezonde darmen en ook nog eens afvallen met chocolade en rode wijn? Dit vind ik nou eens een leuke insteek voor onderzoek: sleutel tot gewichtsverlies is zorgen voor het juiste type bacterie in je darmen in plaats van het tellen van calorieën. Professor Tim Spector van King’s College in Londen onthult nieuw onderzoek over afvallen. Hij zegt dat bacteriën in je maag een belangrijke rol spelen. Door het eten van de juiste voeding kunnen we goede bacteriën cultiveren om slank te blijven.

Betekent dit dat kaas, chocolade, zuivel, noten en rode wijn weer terugkomen in ons menu? Lees hier een overview van het onderzoek van Professor Tim Spector.

‘Hou toch op met het tellen van calorieën en boerenkool sapjes’, hoor je Tim Spector zeggen. Hij is ervan overtuigd dat alles wat wij denken te weten van diëten fout is. Nou, dat kan je met recht een statement noemen. Heeft Tim lef of is Tim gek? Wie zal het zeggen, maar let op!

Tim Spector’s onorthodoxe advies is is volledig gebaseerd op zijn overtuiging dat een succesvol dieet niets te maken heeft met het tellen van calorieën maar alles te maken heeft met de juiste bacteriën in je darmen. We staan er niet dagelijks bij stil, maar de gemiddelde menselijke maag telt zo’n 1,5 kg bacteriën. Sommige van deze bacteriën helpen bij het verteren van voedsel, sommige spelen een rol in het remmen van de eetlust of vetopslag. Niet alle bacteriën helpen ons evenveel.

Gezonde darmen: eet goede bacteriën

Professor Spector zegt dat wij met onze voeding zelf invloed kunnen uitoefenen op de aanwezigheid van goede bacteriën, zodat we slank en gezond blijven. Op het Oxford Literary Festival zei hij: “We krijgen deze microben binnen via voeding en ze belanden uiteindelijk in onze darmen, waar ze reageren op nieuwe voeding die wij consumeren. Hoe diverser wij eten, hoe meer variaties in microben er ontstaan in ons lichaam, waardoor we uiteindelijk gezonder worden.”

Hij beveelt bijvoorbeeld melkproducten aan. Hij zegt: “Mensen die regelmatig kaas eten, hebben minder hartziektes dan degenen die geen kaas eten, in tegenstelling tot wat je huisarts zegt.”

“Niet gepasteuriseerde kaas is een van de beste dingen die je kan eten, omdat dit een van de rijkste bronnen is van levende gezonde bacteriën en schimmels.”

“Probiotische voeding zoals yoghurt is ook rijk aan microben en zou je regelmatig moeten eten omdat zij onze microben niveaus verhogen.”

‘Sommige voeding, zoals oliën, noten en zaden fungeren als een groeibodem voor microben.”

Professor Spector wijst erop dat niet voor niets mediterrane volken langer leven dan de Britten, omdat zij een eetpatroon hebben dat vol is met olijfolie en andere goede microben voeding zoals kaas en salades. Dit is omdat deze voeding hoge concentraties polyfenolen bevat, waar microben zich mee voeden, en op zijn beurt leidt tot een slanker lichaam.

Tenslotte zegt Professor Spector dat onze darmbacteriën bijna net zo gek zijn op chocolade en rode wijn als wijzelf. Voel je daarom niet schuldig als je jezelf door middel van een chocolade abonnement regelmatig trakteert op kleine beetjes!

Junkfood komt overigens niet voor in zijn dieetplan. Hij zegt dat vette, suikerhoudende voeding onze goede bacteriën juist dood, terwijl het de potentieel slechte bacteriën stimuleert te groeien. Hij heeft zijn eigen zoon Tm op een McDonald’s dieet gezet gedurende 10 dagen om dit te laten zien. Hij zegt hierover: ” Toms goede darmbacteriën zijn verwoest, 1.400 verschillende soorten, goed voor 40% van zijn diversiteit aan darmbacteriën, zijn verloren gegaan. En dat in slechts 10 dagen McDonalds voeding. ”

“Het is duidelijk, hoe gevarieerder jouw dieet, hoe gevarieerder jouw microben in je darmen en hoe beter jouw gezondheid op elke leeftijd zal zijn.”

Ander bewijs levert hij met zijn eigen studies onder tweelingen, die laten zien waarom bij identieke tweelingen soms de ene gewichtsproblemen heeft terwijl de ander op gezond gewicht blijft.

Gezonde darmen: advies van Professor Spector

“Behandel je darmen als een prachtige Engelse tuin. Hoe meer variaties aan microben en voeding die we consumeren, hoe meer bloemen er in je tuin groeien en hoe gezonder ze eruit zien. Gebruik wat probiotics zoals yoghurt en kaas, samen met noten, zaden en olie om je goede microben te voeden en je tuin zal gezond bloeien.”

“Vermijdt bewerkt voedsel want daar zitten nauwelijks microben in omdat zij hoofdzakelijk zijn gemaakt met chemische producten en processen.”

En tot slot: “Geniet van wat kaas, chocolade en rode wijn”.

Wil je hier meer over weten, Professor Spector heeft zijn werk goed gedocumenteerd in zijn boek: ‘The Diet Myth: The Real Science Behind What We Eat’.

Engelstalige bron: Dailymail

Leer je Ayurveda Type Vata kennen

Dosha Vata vertegenwoordigt de elementen lucht en Ether. In deze blog lees je de kenmerken, de beroepen en talenten en vooral wat je wel en ...
vitamine d

Over Vitamine D en wat te doen bij Vitamine D tekort

Alhoewel vitamine D geen echte vitamine is, hebben we er wel voldoende van nodig om sterk en gezond te blijven. Vitaminen zijn essentieel voor het belang van de gezondheid ...
Penne in geroosterde tomatensaus

Pasta met geroosterde tomatensaus

Ik ben helemaal weg van een heerlijk avondje op de bank met een groot bord van mijn favoriete pasta. Maar dan wel met zelfgemaakte geroosterde ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *