Gezonde leefstijl en gezonde voeding voorkomt ernstige ziektes

Ons land kent meer dan 1 miljoen (!) hart- en vaatziekte patiënten, van wie er per dag ruim 100 aan deze ziekte overlijden. Deze aantallen nemen volgens de cijfers van de Hartstichting in hoog tempo toe.

Al jaren geleden is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat maar liefst 90% van hart- en vaatziekten wordt veroorzaakt door leefstijl factoren (zoals in Interheart Study onder 30.000 mensen, 2004). Sinds deze ontdekking, wijdt cardioloog prof. dr. Leonard Hofstra zijn leven aan preventie en leefstijl interventie. Zijn boodschap: voeding, beweging, stresshantering en een goede nachtrust zijn een belangrijke preventie voor ziektes, zelfs zo belangrijk, dat ze een alternatief zijn voor medicatie en chirurgie.

De wetenschap had het mis voor wat betreft gezondheid

In een interview met GezondNU legt Hofstra vrij helder uit hoe het onbedoeld is misgelopen in de gezondheidswetenschap. In de jaren ’90 dachten we nog dat genen een grote rol spelen bij het krijgen van hart- en vaatziekten. Ook dachten we dat de inname van vet een rol speelde bij het krijgen van hart- en vaatziekten, immers, vaatvernauwingen ontstaan door vetafzettingen in de aderen. We gingen vervolgens massaal minder vet eten, maar aten daarvoor in de plaats steeds meer koolhydraten. Achteraf gezien is deze ontwikkeling zeer ongelukkig geweest en zijn we steeds ongezonder geworden, want deze enorme toename van koolhydraatrijke voeding heeft geleid tot het ontstaan en een explosieve groei van obesitas en diabetes type 2.

Lang hebben we gedacht dat vetten de grote boosdoener zijn bij hart- en vaatziekten, maar er komt steeds meer bewijs dat juist de snel opneembare koolhydraten, zoals suikers en fabrieksproducten, leiden tot hart- en vaatziektes.

Inmiddels is ook in de wetenschap veelvuldig aangetoond dat vet heel belangrijk is voor een goede gezondheid: als je 5% van de energie die je normaal gesproken uit koolhydraten haalt, uit vet haalt, dan verlaag je de kans op een hartinfarct met 18%. Haal je die 5% bovendien uit onverzadigde vetten, dan verlaag je de kans zelfs met 38%.

Gezonde voeding in plaats van medicatie en chirurgie

Hofstra, zelf absoluut een voorloper in het promoten van een gezonde leefstijl, ziet dat wij steeds meer medicijnmoe zijn en veel meer openstaan voor alternatieven en preventie. Hij geeft aan dat aderverkalking en diabetes type 2 door veel artsen nog steeds hoofdzakelijk worden behandeld met medicatie, maar hij toont ook aan dat je aftakelingsprocessen zoals aderverkalking en diabetes type 2 met voedingsinterventies kunt omdraaien. Zelfs ons DNA kan worden beschermd met een gezonde leefstijl. En dat is natuurlijk fantastisch nieuws en een geweldige ontwikkeling!

SLIM: preventie van ernstige ziektes en veroudering

Hofstra heeft een eigen preventiemethode ontwikkeld. SLIM (Succesvolle Lifestyle Interventie Methode) is een unieke combinatie van voeding, beweging, stresshantering en een goede nachtrust. Alle vier de pijlers zijn belangrijk voor het duurzaam en permanent veranderen van je leefstijl. Want dat is nodig om hart- en vaatziekten echt te kunnen voorkomen. Afvallen terwijl je slecht slaapt? Afvallen is met goede slaap al een grote opgave. Op dieet terwijl je stijf staat van de stress? It ain’t going to work, want het is al moeilijk genoeg zonder stress.

Daarom richt SLIM zich op de combinatie van de vier belangrijke factoren voor preventie van ziektes. SLIM pakt je hele leefstijl aan met praktische (dus haalbare) tips, ‘leefschema’s’ en recepten. Niets geen moeilijke theorie en zware kost, maar slimme tips die een gezonde leefstijl makkelijker maken in ons dagelijks leven. Door bewust bezig te zijn met je leefstijl kun je blijven genieten van lekker eten en ondertussen toch afvallen en aan je gezondheid werken.

Wanneer merk je verandering en welke verandering merk je?

Hofstra geeft aan dat het twee weken duurt om onze smaakpapillen af te laten kicken van ‘verslavende’ smaken zoals de smaak van suiker. Dus het duurt twee weken voordat je een nieuwe, gezonde, eetgewoonte kan aanleren. Twee weken volhouden dus!

De resultaten van SLIM zijn veelbelovend: medicijnen voor een hoge bloeddruk of een te hoog cholesterol zijn vaak niet meer nodig na het volgen van SLIM.

Hofstra’s belofte: verlies 12 kilo in 12 weken!

Is SLIM voor jou interessant?

stop stressWil je weten hoe het met jouw leefstijl gesteld is, doe dan gratis de Nationale SLIM Stresstest. Met deze test breng je eenvoudig jouw stress- en leefstijlscore in kaart en bereken je eenvoudig je risico op hart- en vaatziekten. Als je de vragen hebt beantwoord, krijg je meteen je persoonlijke resultaat in je mailbox, dus binnen enkele minuten weet je hoe je ervoor staat.

Ik heb zelf deze test ook gedaan. Helaas, teveel stress. Wat leuk is, tenminste, ik vind het leuk, is dat ik in mijn email direct mijn uitslag kreeg, maar ook direct persoonlijke tips om datgene waar ik slecht op scoorde, stress dus, aan te pakken. Heel praktische en zinvolle tips. Dat vind ik nou leuk!!!

Wie is Prof. Dr. Leonard Hofstra?

Dr. Leonard Hofstra (1963) is cardioloog en hoogleraar en heeft een jarenlange succesvolle carrière achter de rug als cardioloog en wetenschapper in het Academisch Ziekenhuis Maastricht en recent bij Cardiologie Centra Nederland. Zijn werk is in de beste medische tijdschriften gepubliceerd, zoals in The Lancet en Nature Medicine.

Sinds bekend is dat 90% van de hart- en vaatziektes wordt veroorzaakt door lifestyle factoren wijdt Hofstra zich volledig aan preventie en leefstijl interventie. Zijn missie: hart- en vaatziektes voorkomen in plaats van behandelen.

Na het succesvolle HAPPY (Heart Attack Prevention Program for You) in het buitenland richt hij zich nu met SLIM (Succesvolle Lifestyle Interventie Methode) op ons eigen land. SLIM is een combinatie van beter slapen, ontstressen, effectief bewegen en verantwoorde voeding, een belangrijke combinatie voor de preventie van hart- en vaatziekten.

Foto door Claudia Barbosa: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/close-up-foto-van-vrouw-met-haar-ogen-dicht-met-haar-voorhoofd-2023128/

5 manieren om stress te verminderen voor een gezond leven

Stress brengt verschillende – soms onverklaarbare – klachten met zich mee. Gelukkig kunnen we stress de baas blijven!
infraroodscreening

Wat is infraroodscreening?

Hippocrates, de grondlegger van de moderne geneeskunde, beschreef al enkele eeuwen geleden dat indien er een temperatuurverschil in het menselijk lichaam, lokaal of algeheel, geconstateerd ...
Foto door Thirdman: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/man-in-geel-shirt-met-lange-mouwen-en-witte-broek-lopen-op-groen-grasveld-5612321/

Hoe je je dagelijkse stappen kunt verhogen voor een gezonder leven

Stappen zetten om meer stappen te zetten. Lees hier waarom wandelen zo gezond is en hoe je meer dagelijkste stappen kunt zetten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *