Ik wil jong blijven: stop huidveroudering

Steeds vaker wordt er in de media de vraag gesteld of er een relatie bestaat tussen voedingsmiddelen die je eet en anti-aging. Op zich klinkt het wel logisch. Je bent wat je eet toch?!

Wetenschappers delen verschillende meningen. Bestaat er werkelijk een relatie tussen voedsel en (huid)veroudering? Op dit moment is er in ieder geval een hele nieuwe tak van wetenschap ontstaan; ‘nutrogenomica’. De vraag waar deze wetenschap een antwoord op wil krijgen is; wat is de invloed van voedsel op onze genen?

Ook mensen die zich richten op beauty, leggen steeds vaker een verband tussen voedsel, en in het bijzonder superfoods, en het verouderingsproces. De twee meest gebruikte termen in dit verband zijn ‘oxidatie’ en ‘glycatie’. Met anti-oxidanten kunnen we het verouderingsproces tegen gaan. Of glycatie, wat betekent dat suikers aan eiwitten kleven en schade kunnen toebrengen aan het lichaam. Maar ook dat door glycatie rimpels in de huid ontstaan. Eigenlijk betekent bovenstaande niet veel meer dan dat wij producten met veel anti-oxidanten eten en dat we producten met geraffineerde suiker zoveel mogelijk laten staan.

Welke factoren zijn van invloed op (huid)veroudering?

De meeste mensen zouden het liefst hun hele leven jong en vitaal willen blijven. Daar hoort natuurlijk ook een gave en soepele huid bij. Om een lang leven een jonge huid te behouden is nu nog utopie, maar we weten nu al wel welke invloedsfactoren een positief effect hebben op de huid. Heel belangrijk; vermijd stress, beweeg regelmatig, heb een gezond voedingspatroon. En last but not least er is een aantal superfoods die de natuurlijke veroudering zouden vertragen.

Wat overigens een negatief effect heeft op de huid is een ongezonde levensstijl zoals

  • veel roken,
  • veel drinken,
  • ongezond eten,
  • last van overgewicht en
  • slaaptekort.

Bij een ongezonde levensstijl vindt de celdeling in een veel hoger tempo plaats dan bij gezonde en mentaal sterke mensen. Deze versnelde celdeling ontstaat als gevolg van oxidatieve stress in het lichaam. Als je minder antioxidanten in je lichaam hebt om vrije radicalen te bestrijden in je lichaam dan versnelt de celdeling. Deze uitwerking heeft een negatieve invloed en zorgt voor een versnelde huidveroudering. Hieronder wordt verstaan een minder elastische huid, huidproblemen en rimpels.

Wat kun je zelf doen om huidveroudering tegen te gaan?

Leef gezond! Om het concreet te maken; niet roken, drink zo min mogelijk alcohol, zit niet te lang in de zon, vermijdt chemische stoffen, beperk stress, zorg voor een gezond gewicht. Ook regelmatig bewegen is goed voor de huid. En natuurlijk een gezond voedingspatroon. De beste basis voor een gezonde huid bereik je met een gezond voedingspatroon vol met biologische groente en fruit, gezonde eiwitten, gezonde vetten en eet zo min mogelijk granen en suikers.

Krachtigste superfoods tegen huidveroudering

Een superfood die van positieve invloed is zijn superfoods met een hoge concentratie anti-oxidanten en/of een hoge concentratie omega 3 vetzuren (meervoudig, onverzadigde vetzuren). Anti-oxidanten bestrijden oxidatie in je lichaam en vertragen daarmee de huidveroudering. In rauwe groenten, goji bessen, rauwe cacao, kokosolie, lijnzaad en chia zaad zitten veel anti-oxidanten en vitamine C.

Goji bessen zijn voor veel mensen bekende besjes. Het zijn kleine rode besjes, lijken enigszins op rozijnen, maar zijn minder zoet. Het zijn de meest voedzame vruchten op aarde. Met recht energie bommetjes. Dagelijks een handje goji bessen toevoegen aan je voeding, geeft een boost aan je vitaminevoorraad, mineralen en eiwitten. Daarnaast zijn goji bessen een krachtige bron van anti-oxidanten. Dit zijn allemaal bouwstoffen die je nodig hebt om lekker fit en in vorm te blijven. Maar bovenal helpen goji bessen de veroudering tegen te gaan zodat je lichaam en huid langer jong blijven. Let erop dat je altijd biologische goji bessen eet. Je kunt ze in je yoghurt doen, een handje besjes uit het vuistje als een snack of je kunt er thee van maken. Overigens geldt voor alle superfoods dat je ze zowel rauw als biologisch eet. Bestrijdingsmiddelen versnellen juist de veroudering.

Rauwe cacao (poeder) bevat de meeste bioflavonoiden (7 gram per 100 gram) van alle voedingsbronnen in de wereld. Een van de eigenschappen van bioflavonoiden is dat het een hele sterke antioxidant is. Antioxidanten zijn eigenlijk een verzamelnaam voor vitamines E en C, zink, seleen en bio actieve stoffen (groenten en fruit) en helpen tegen oxidatie beschadiging van weefsels of cellen.

Kokosolie wordt gemaakt van het vlees uit kokosnoten en is onder andere rijk aan verzadigde plantaardige vetten. Kokosolie bevat veel meer rijke voedingsstoffen zoals laurinezuur en ketonen. Maar is ook rijk aan anti oxidanten en die hebben een positieve invloed op je huid. Door kokosolie wordt de opname van mineralen verbeterd en dan met name calcium en ijzer en de vetzuren omega 3 en 6. Doordat deze vitamines en mineralen in kokosolie aanwezig zijn, krijg je minder snel last van een hormonale disbalans. Toch zit er een paradox in dit verhaal omdat je zou denken dat verzadigde vetten cholesterolverhogend zijn en je dus dikker maken. Het omgekeerde is waar. Koudgeperste kokosolie ook wel extra vierge genoemd bestaat voornamelijk uit middellangeketen vetzuren en die zijn niet schadelijk voor je lichaam en dus ook niet voor je cholesterolgehalte. Deze vetten zijn veel beter verteerbaar dan andere vetten en dat heeft invloed op de mate van verzadiging. Je gaat minder eten omdat je sneller verzadigd bent. Kokosolie ruikt natuurlijk naar kokos, maar als je daarin je producten bakt verdwijnt de kokosgeur. Ideaal dus om bijvoorbeeld eitjes in te bakken.

Je kunt kokosolie ook als alternatief voor boter op je brood gebruiken of als superfood snack in combinatie met rauwe cacao.

Lijnzaadolie is rijk aan omega-3 vetzuren. Deze omega-3 vetzuren helpen de celmembranen gezond te houden. Ook helpt omega-3 bij de vermindering van de lichaamseigen productie van infecterende stoffen die de huidveroudering versnellen.

Chia zaden bezitten rijke voedingstoffen zoals hoogwaardige eiwitten, calcium en omega-3 vetzuren. Juist de omega-3 vetzuren zijn belangrijk tegen huidveroudering. Verder bevatten Chia zaden veel vezels die een positieve invloed hebben op je bloedsuikerspiegel. Ook hebben de vezels een goede uitwerking op de stoelgang. De vezels en eiwitten zorgen voor een langer verzadigd gevoel wat effect kan hebben op je gewicht.

ontbijtsmoothie

Ontbijtsmoothie: een gezonde start

Een gezonde start van het nieuwe jaar! Een nieuw jaar, tijd voor een nieuwe ontbijttip! Ik vind het best lastig om te variëren in mijn ...
glutenvrije muffin met chocola en kersen

Glutenvrije chocolade kersen muffins

Glutenvrije muffin traktaties, mjammie! Glutenvrije recepten zijn zo ingewikkeld nog niet. Maar wat als je een overheerlijke traktatie wil neerzetten die iedereen uit zin of ...
kievit blend yoghurt

Sportvasten dag 8: opbouwdag 2

Vandaag de tweede opbouwdag. Gisteravond al even keken wat er op het menu staat. Ik kijk enorm uit naar de magere kwark met fruit. Verder ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *