Waarom zijn biologische Goji bessen zo krachtig?

Er wordt veel geschreven over Goji bessen en waarom we deze zouden moeten kopen. Ik laat me leiden door de literatuur en wetenschappelijke onderzoeken.

Als ik kijk naar de onderzoeken die gepubliceerd zijn over biologische Gojibessen dan komen drie onderwerpen het meeste aan bod: Goji bessen in relatie met het immuunsysteem, Goji bessen als anti oxidant en Goji bessen in combinatie met gewichtsverlies.

Gojibessen goed voor het immuunsysteem

Al meer dan 2000 jaar is de Goji bes niet weg te denken uit de Chinese cultuur. Daar heet de Goji bes ‘levensduur fruit’. Volgens de Chinese geneeskunde hebben Goji bessen immuun verbeterende eigenschappen.

Goji bessen bevatten unieke verbindingen bekend als polysacchariden. Een onderzoek uitgevoerd door Case Western Reserve University heeft uitgewezen dat deze verbindingen het vermogen van het lichaam versterken om ziekte te weerstaan​​. Tevens zitten er in Goji bessen behoorlijk wat eiwitten. Zo’n 16% van het fruit bestaat uit eiwit. Het bevat twee belangrijke aminozuren die het immuunsysteem ondersteunen: l-arginine en L-glutamine. Beide zijn het bouwstenen voor een gezonde immuniteit.

Goji bessen als antioxidant

Goji bessen zijn een rijke bron van onder andere vitamine C en Zink. Vitamine C, een antioxidant, is onder andere nodig voor de groei en herstel van het lichaam. Vitamine C heeft een positieve invloed op gezond kraakbeen, botten en tanden. Zink, ook een antioxidant, zorgt onder andere voor een goed geheugen. En ook kan Zink je helpen bij groei en herstel.

Nu de herfst eraan komt doe ik dagelijks een extra schep Goji bessen in mijn yoghurt. Of het helpt? Dat weet ik eerlijk gezegd niet. Tenminste, als je een jaar niet verkouden bent geweest nadat je Goji bessen hebt gegeten, zou dat een aanwijzing kunnen zijn. Normaal gesproken ben ik namelijk twee keer per jaar verkouden.. Maar weten doe je het nooit omdat het lichaam bestaat uit talloze cellen en verbindingen. En er dus veel meer aan de hand kan zijn.

De invloed van Goji bessen op het gewicht?

Er wordt heel wat beloofd op het gebied van gewichtsverlies als je de Goji bes eet. Het zou de werking van de schildklier bevorderen. Althans, het bevordert de stofwisseling die je nodig hebt om af te vallen.

Verder bevat de Gojibes zelf weinig suiker in relatie tot de hoeveelheid vitamines en mineralen. Goji bessen zijn rijk aan vezels waardoor je ook langer verzadigd blijft en minder snel trek krijgt. De besjes hebben een lage glycemische index en dat zorgt voor weinig schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Zo heb je minder kans op eetbuien. Dat heeft zeker een positieve invloed op het gewicht, lijkt mij.

Hoeveel Goji bessen je moet nemen voor een goed resultaat is per persoon verschillend. De richtlijn is tussen de 10 – 25 gram per dag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *