Is rauwe cacao gezond? Voordelen van rauwe cacao poeder

Rauwe (biologische) cacao wordt altijd als eerst genoemd wanneer de vraag gesteld wordt welke superfoods iemand kent. Maar waarom is rauwe cacao een superfood? En waarom is rauwe cacao gezond? De voornaamste reden is dat rauwe cacao per gram de meeste antioxidanten bevat van alle voedingsmiddelen die er zijn.

Rauwe cacao of gewone cacao? – Alle voordelen van rauwe cacao poeder

Wat is het verschil tussen rauwe cacao en gewone cacao?

Gewone cacao, ofwel cacao zoals wij die in de supermarkt kennen, is gebrand. Cacao wordt gemaakt van cacao nibs. Bij gewone cacao worden de cacao nibs eerst verhit en daarna gemalen tot poeder. Waarom is dat nadelig?

 • Tijdens het verhitten gaan de meeste vitaminen, mineralen en enzymen verloren. De van nature hoge voedingswaarde uit cacao wordt hiermee teniet gedaan.
 • Van nature bevatten cacao nibs cafeïne. Door verhitting wordt het effect van cafeïne versterkt. Dat betekent dat je ‘last’ kan krijgen van de effecten van cafeïne (hartkloppingen, snellere bloedcirculatie of een opgejaagd gevoel).
 • Tijdens verhitten ontstaan er koolstofverbindingen die slecht zijn voor onze gezondheid.

Rauwe cacao poeder wordt niet bewerkt of geraffineerd en wordt tijdens het malen geen enkel moment verhit (boven de 42 graden) waardoor de cacao al haar goede eigenschappen behoudt. Daarom is rauwe cacao gezond!

Waarom is rauwe cacao gezond?

We krijgen op een dag nogal wat stress te verduren: drukke werkomgeving, topdrukte privé, informatie overload, slechte voeding, alcohol, roken, teveel zon en milieuverontreiniging (waaronder uitlaatgassen). Al deze externe invloeden dragen bij aan een snelle veroudering van ons lichaam. Antioxidanten wapenen je lichaam tegen vrije radicalen (vangen ze als het ware) en helpen daarmee je verouderingsproces tegen te gaan.

ORAC-waarde cacao
De ORAC-waarde van rauwe cacao

De ORAC test meet het aantal oxidanten in voedsel. ORAC staat voor ‘Oxigen Radical Absorbance Capacity’, ofwel, hoeveel vrije radicalen kunnen worden geabsorbeerd door het voedsel?

Rauwe cacao scoort het hoogst op de ORAC ladder zoals je hier in het schema kunt zien.

 

Dus waarom eten we massaal rauwe cacao?

 • Rijkste bron van antioxidanten en flavonoïden, versterken dus het immuunsysteem, beschermen tegen verouderingsziektes
 • Rijkste bron van magnesium (en we weten dat magnesiumtekort heel veel voorkomt!)
 • Rijk aan ijzer, chroom, mangaan, koper en zink
 • Rijk aan vitamines waaronder vitamine C
 • Rijk aan vezels en essentiële vetzuren waardoor je langer een verzadigd gevoel hebt (helpt dus bij gewichtsverlies!)
 • RIjk aan PEA (fenylethylamine), wat libido verhoogt, energie geeft, concentratie verbetert en je alert houdt
 • Verbetert de insulinegevoeligheid dus een positief effect op de bloedsuikerspiegel
 • Flavonoïden werken bloeddrukverlagend en cholesterolverlagend
 • Verhoogt alertheid en concentratie
 • Geeft energie

Rauwe cacaoRauwe cacao goed voor je hart

Welke soorten rauwe cacao zijn er?

Rauwe cacao kan je in diverse varianten kopen. En elke variant kan je op een eigen manier gebruiken:

Rauwe cacaopoeder

Rauwe cacaopoeder is ontzettend gemakkelijk in gebruik. Je kan het toevoegen aan shakes en smoothies, aan melk, yoghurt of pap en natuurlijk kun je er rauwe chocolade zoetigheden mee maken.

Rauwe cacao nibs

Cacao nibs zijn uitstekend te verwerken als toppings op toetjes en smoothies. Ook worden ze gegeten als tussendoortje als snack. Persoonlijk vind ik ze daar iets te hard voor.

Rauwe cacaoboter

Rauwe cacaoboter is puur en ongeraffineerd, dus zonder toegevoegde suiker en melk. Het wordt gemaakt van rauwe cacaobonen. Het smeltpunt van cacaoboter ligt rond de 36 á 37 °C. Je kan het toevoegen aan smoothies, sappen of desserts. Ook is de boter geschikt voor uitwendig gebruik: je kan het direct op de huid smeren en gebruiken als basis voor massageolie.

Overtuigd van de voordelen van rauwe cacao en nu direct rauwe cacao bestellen?

2 reacties op “Is rauwe cacao gezond? Voordelen van rauwe cacao poeder”

 1. mevrouw Beijeman

  Als je van rauwe cacao warme chocolademelk maakt, gaan dan bij de verhitting alle goede stoffen verloren?

  1. Dag mevrouw Beijeman,

   Chocolademelk maken van rauwe cacao in plaats van gebrande cacao is al een goede stap! Als de cacao nibs eerst gebrand zijn, dan wordt het effect van de van nature in cacao nibs aanwezige cafeïne versterkt. Bij rauwe cacao gebeurt dit niet.

   Dan nu uw vraag: in het algemeen geldt dat wanneer wij voeding verhitten boven de 42 graden de meeste vitaminen, mineralen en enzymen verloren gaan. Dat geldt dus ook voor het verhitten van rauwe cacao. Wat ik u zou aanraden, is om rauwe cacao niet in kokend hete melk of water te roeren, maar pas toe te voegen aan de vloeistof als deze al op drinktemperatuur is. Zo behoudt u het grootste deel van de voedingsstoffen en kunt u toch van warme chocolademelk genieten!

   Hartelijke groet, Rosa

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *