Is het alkalisch dieet geschikt voor jou? 

Het alkalisch dieet, ofwel het basisch dieet, is niet een traditioneel standaard dieet. Het is namelijk niet gericht op afvallen, maar op het ontzuren van ons lichaam. Om te beslissen of dit dieet iets voor jou is, is het van belang om duidelijk te hebben wat dit dieet met ons lijf doet. Daarom eerst een korte biologieles. 

De zuurgraad van je lichaam 

Iedere vloeistof die water bevat heeft een bepaalde zuurtegraad. Deze zuurgraad ken je vast nog wel van vroeger. Hij loopt van 0 tot en met 14 en loopt van rood, naar geel, naar groen, naar paars. In het midden heb je 7, dit is neutraal. Alles daaronder is zuur, alles daarboven is basisch (alkalisch). Bijna alle vloeistoffen in ons lijf zijn licht basisch. Behalve uiteraard ons maagzuur. Een belangrijke stof wat betreft de zuurtegraad in ons lijf is ons bloed, die normaliter een PH-waarde heeft van tussen de 7,35 en 7,45. 

Als je bloed te zuur wordt los je lijf dit weer op. Je gaat dan dieper ademhalen en door de ademhaling kunnen de zure stoffen je lijf verlaten. Daarbij kunnen ook je nieren helpen de zure stoffen weer uit te plassen. Als je lijf het niet goed genoeg op kan lossen spreek je van acidose, waarin je bloed te zuur wordt en een PH-waarde van onder de 7,35 bereikt. Er zijn drie vormen van acidose: 

– Metabole acidose. Acidose als gevolg van een verstoorde stofwisseling. 

– Respiratoire acidose. Bij deze vorm van acidose werken je longen niet goed genoeg om de zure stoffen via de ademhaling te verwijderen uit je lijf. 

– Chronische laaggradige metabole acidose. Deze vorm van acidose kan je lijf zelf oplossen en is niet gevaarlijk. 

Er zijn bepaalde producten die we kunnen eten die heel basisch zijn, en producten die juist heel zuur zijn. Voorbeelden van zure producten zijn: 

– Vlees 

– Vis 

– Kip 

– Zuivel 

– Granen 

– Koffie 

– Alcohol 

– Koolzuurhoudende dranken 

Voorbeelden van basische producten zijn: 

– Alle soorten groenten en fruit 

– Aardappelen 

– Ontzurende kruidenthee 

Raak overigens niet in de war van een citroen. Een citroen proeft wellicht zuur, maar heeft een basische waarde voor ons lijf. 

Er is een manier hoe je kan meten hoe het ervoor staat met je PH-waarde, en dat is aan de hand van je urine. Via een lakmoespapiertje kan je dan zien hoe de PH-waarde van je urine is, maar hier zijn veel kanttekeningen over. Zo moet je het enkele keren per dag meten omdat je niet conclusies wil trekken op basis van een momentopname en zegt dit niet wat over alle PH-waardes in je lijf. 

Conclusie 

Met deze informatie zou je wellicht kunnen concluderen dat je basisch bloed wil en de zure producten niet meer gaat eten, maar zo eenvoudig is het alkalisch dieet niet. Ten eerste moet je voor jezelf nagaan waarom je wilt dat je bloed ontzuurt, aangezien ons lijf goed in staat is om het bloed weer basisch te maken. Daarbij zijn er op het internet claims te lezen dat het alkalisch dieet bepaalde vormen van kanker tegen zou kunnen gaan, maar dit is nog niet wetenschappelijk bewezen. Tot slot is het ook nog niet helemaal zeker dat het eten van basische producten je bloed basischer kan maken, aangezien er ook nog vele andere factoren bij komen kijken zoals stress, roken en beweging. 

Aan de andere kant is het wel bewezen dat het alkalisch dieet gezondheidsvoordelen kan hebben. Dit is te verklaren aan de hand van het feit dat het een dieet is gebaseerd op het eten van veel groente en fruit, wat veel gezonde voedingsstoffen bevat. Ook het eten van geen vlees kan een positief effect hebben op de darmen. Het dieet heeft overlappende aspecten met een ketogeen dieet door het weinige eten van granen, of het vegetarische/veganistische dieet door het weinig eten van dierlijke producten. Deze diëten hebben ieder ook hun voor- en nadelen. 

Als je normaal gesproken bijvoorbeeld veel vlees eet, koffie en alcohol drinkt en veel stress hebt zou je je lijf best een handje kunnen helpen door wat meer basische producten te eten en te minderen in de zure producten. Je kan dan uitvinden wat dit voor effect heeft op hoe je je voelt en op basis hiervan een conclusie kunnen trekken of dit dieet wat voor jou is. 

Lang verhaal kort, het alkalisch dieet is een discutabel onderwerp. Sommige mensen zweren erbij, anderen zien toch echt liever wat meer wetenschappelijk bewijs. Wel kunnen we enkele dingen meenemen uit het dieet wat per definitie gezond voor ons zal zijn, zoals meer groente, minder vlees en minder alcohol. Het volledige alkalisch dieet is vrij lastig te volgen, maar als je denkt er baat bij te hebben kan het geen kwaad het (onder begeleiding) eens te proberen

Zoete paleo snack: Cacao Cupjes om te smullen!

Dit is zó lekker… En ook nog gezond  Ingrediënten paleo cacao cupjes 1/2 cup zachte kokosolie 1/2 cup rauwe cacao 1/2 cup amandelpasta (zelf maken ...
glutenvrij brood paleo focaccia

Glutenvrij brood: paleo focaccia met rozemarijn

Ingrediënten glutenvrij brood Focaccia 1/4 cup geplette lijnzaad 1/4 cup kokosmeel 1/4 theelepel zuiveringszout (baking soda) 1/2 theelepel keltisch zeezout 1/4 cup griekse yoghurt 4 ...

Superfoods als onderdeel van gezonde voeding?

Als je intensief bezig bent met gezond eten, kom je uiteindelijk ook terecht bij de vele superfoods die tegenwoordig te krijgen zijn. Wat meteen opvalt: ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *