Wist jij dit al over de herfstige superfood de pompoen?

Nu we midden in de herfst zitten is het tijd om het voedingsmiddel te bespreken wat het meeste bij deze tijd hoort: de pompoen. De pompoen is leuk om te gebruiken met Halloween als decoratie, maar vergeet daarnaast niet dit seizoen de groente vaak door je gerechten te gebruiken. Waarom? In deze blog bespreken we de gezondheidsvoordelen van deze herfsttopper met je.

1.  Vitamine A voor een mooiere huid en een beter immuunsysteem

De oranje kleur van een pompoen ontstaat door betacaroteen. Betacaroteen is een provitamine A en ons lichaam kan dit heel goed omzetten naar bruikbare vitamine A. In een gemiddelde pompoen zit al gauw meer dan 240% van onze Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid aan vitamine A.

Deze vitamine is met name goed voor een gezonde huid, haar en nagels, een goed afweersysteem en een goede werking van de ogen. Die oranje kleurt zorgt dus niet alleen voor een leuke touch aan de kleur van je eten, het maakt je direct ook een stuk gezonder.

2. Een betere spijsvertering

Een onwijs belangrijk aspect van gezond eten is ervoor zorgen dat je voldoende vezels binnenkrijgt. Vezels zorgen dat je een goede spijsvertering behoudt, dat je lang vol blijft zitten na het eten en ze voorkomen ook nog eens darmkanker en hart- en vaatziekten.

Als je er zeker van wil zijn dat je dit seizoen voldoende vezels binnen krijgt, is het aan te raden zo vaak mogelijk pompoen te eten. Pompoen is namelijk een goede bron van vezels, waardoor je met een goede portie pompoen direct je darmen blij maakt.

3. Pompoen voor goed herstel

Een pompoen bevat veel kalium. Kalium is nu net een mineraal dat je nodig hebt om je energievoorraad te herstellen. Met name als je gesport hebt of een actieve dag hebt gehad is het dus verstandig om pompoen te eten, omdat de hoeveelheid kalium die in de pompoen zit ervoor zorgt dat je mineralenvoorraad weer wordt aangevuld en je vochtbalans wordt hersteld.

4. Een superfood door de vele vitamine en mineralen

Los van de vitamine A, de vezels en het kalium zitten er nog veel meer belangrijke micronutri├źnten in de pompoen. Sterker nog, er zijn maar weinig groente die zoveel vitamine en mineralen in zoÔÇÖn hoge hoeveelheid bevatten als de pompoen. Koper, ijzer, fosfor, magnesium, zink, vitamine B1, B3, B6, B11, C en E en ga zo maar door.

We kunnen met een gerust hart zeggen dat de pompoen een superfood is, die je in het seizoen voor een hele gunstige prijs kan kopen.

5. Goed voor de lijn

Niet alleen is de pompoen een gezonde smaakmaker in oneindig veel herfstgerechten, hij is ook nog eens goed voor de lijn. In een opscheplepel pompoen van 50 gram zitten maar 7 calorie├źn. Een groente met zoveel vitaminen, mineralen en zoveel smaak maar met zo weinig calorie├źn is wederom zeker een superfood te noemen.

6. De pompoen is goed voor je hart

In een pompoen zitten verschillende stofjes die goed zijn voor een gezond hart. Denk bijvoorbeeld aan het kalium dat ook al gunstig was voor herstel, maar ook verschillende antioxidanten. De antioxidanten in een pompoen zorgen er namelijk voor dat slecht LDL-cholesterol zich niet aan je vaatwanden kan hechten. Ook zitten er omega 3-vetzuren in een pompoen in de vorm van alfalinoleenzuur, die hart- en vaatziekten kunnen voorkomen.

Verschillende gerechten

Zoals je ziet zijn er veel redenen om in het herfstseizoen veel pompoen te eten. In het juiste seizoen is pompoen niet al te duur en daarbij past de smaak van de pompoen ook helemaal bij het koude weer buiten. Het is dan ook geen wonder dat in deze tijd van het jaar de pumpkin spice smaak je om de oren vliegt en je overal gerechten met pompoen op de menukaart ziet verschijnen. Heb je zelf zin om lekkere gerechten op tafel te zetten met pompoen als hoofdingredi├źnt? Denk dan eens aan:
– Pompoensoep
– Pompoenrisotto
– Pompoencurry
– Pompoen uit de oven
– Pompoenlasagne
– Hummus met pompoen
– Pompoenstoof
– Pompoenquiche
– Pompoenplaatpizza

Er zijn nog vele andere gerechten die je met pompoen kan maken. In ieder geval hoef je niet bang te zijn deze herfsttopper in huis te halen, want er valt altijd wel een gerecht mee te bedenken.

Verschillende soorten pompoen

Tot slot is het handig om te weten dat er verschillende soorten pompoen zijn. De meest voorkomende variant is de flespompoen. Deze smaakt zoet en leent zich ideaal uit voor ovengerechten of bijvoorbeeld de risotto.

De ronde oranje pompoenen, die je wel kent van de Halloweendecoraties, zijn wat subtieler van smaak en zijn goed te gebruiken voor bijvoorbeeld curry, soep of stoofgerechten.

Dan heb je nog twee Japanse pompoensoorten, de Hokkaido en de Kabocha. De Kabocha is geschikt voor zoetere gerechten, zoals bijvoorbeeld toetjes. De Hokkaido pompoen heeft een mild zoete smaak en is voor veel verschillende gerechten te gebruiken.

Seizoen groente

Probeer zoveel mogelijk groente en fruit in het seizoen te kopen. Dit is minder belastend voor het milieu en beter voor je portemonnee. Pompoen, met name de flespompoen, kan je bijna het hele jaar door als seizoen groente kopen behalve in de maanden juli, augustus en september. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *