Welke superfoods zijn goed als je zwanger bent?

Als je zwanger bent lijkt voeding nog wel belangrijker omdat het niet alleen om je eigen gezondheid gaat maar ook om de gezondheid van je baby. In de zwangerschap maar ook de rest van zijn leven. Met goede voeding kun je onder andere een hoge bloeddruk voorkomen en zwangerschapsvergiftiging.

Vrouwen die gezond en bewust leven (gezonde voeding) krijgen vaker gezonde baby’s. De eerste drie maanden van de zwangerschap zijn eigenlijk het allerbelangrijkst omdat dan alles van de baby wordt aangelegd. Na die drie maanden hoeft de baby alleen nog maar te groeien. En ook hier geldt; hoe gezonder je bent, hoe gezonder en sterker je kindje uiteindelijk wordt.

Na die drie maanden hoeft het kindje alleen nog maar te groeien, maar deze resterende maanden zijn zeker zo belangrijk. De baby groeit en trekt hierdoor veel voedingsstoffen uit je zwangere lichaam weg. Het blijft dus belangrijk om de hele zwangerschap goed op je voeding te letten.

Onderstaande superfoods kunnen bijdragen aan een gezonde zwangerschap:

Chiazaden

Chiazaden bezitten rijke voedingsstoffen zoals hoogwaardige eiwitten, calcium en omega-3 vetzuren. Juist de omega-3 vetzuren zijn belangrijk als je zwanger bent. Overigens zitten deze vetzuren ook in vette vis, maar er zit ook vaak kwik in vette vis en dat is niet aan te raden als je zwanger bent.

Verder bevatten chiazaden veel vezels die een positieve invloed hebben op je bloedsuikerspiegel. Ook hebben de vezels een goede uitwerking op de stoelgang. De vezels en eiwitten zorgen voor een langer verzadigd gevoel wat effect kan hebben op je gewicht. Als je chiazaden in een bekertje water doet dan zie je dat na ongeveer 30 minuten het water ‘dik’ wordt. Dat gebeurt ook als je het eet met bijvoorbeeld yoghurt en het komt in je maag terecht. Doordat het uitzet behoud je langer een verzadigd gevoel.

Proteïnes

Proteïnes zijn een belangrijke bouwstof als het gaat om het weefsel in ons lichaam. Dit geldt dus ook voor nieuwe cellen en de groei van organen van de baby. Ook is proteïne erg betrokken bij de hormoonproductie.

Als je zwanger bent dan heb je meer behoefte aan eiwitten, belangrijk is dat je gezonde eiwitten binnenkrijgt. In veel dierlijke eiwitten zitten bijvoorbeeld resten antibiotica of hoge doseringen hormonen. Daarom zou je kunnen overwegen om proteïne poeder te gebruiken. Dit poeder heeft een verzadigende werking zodat je minder snel trek krijgt. Als je bijvoorbeeld een eetlepel proteïne toevoegt aan je smoothie, shake of sap dan merk je dat je sneller een verzadigd gevoel hebt. Ook heb je langer meer energie zonder trek te krijgen.

En verder hebben proteïne superfoods een lage Glychemische Index zodat je geen sterke bloedsuikerspiegel schommelingen krijgt. Want deze schommelingen die je bijvoorbeeld krijgt door suiker- of koolhydraatrijke voeding, zorgt er voor dat je na de maaltijd enorme zin in zoet krijgt en jezelf niet meer in de hand hebt om te gaan snacken of snoepen. Deze behoefte om  te ‘snaaien’ zal zeker afnemen als je proteïne poeders gaat toevoegen aan de voeding. En dat is fijn, want als je zwanger bent hoef je niet meer dan nodig aan te komen.

Tarwegras

Tarwegras bevat ook chlorofyl en is daardoor ook sterk reinigend. Dat is zeer goed voor de baby want zo komen de gifstoffen niet in aanraking met het ongeboren kind. Verder voorkomt ontgiften een hoge bloeddruk bij de moeder. Naast een hoge voedingswaarde en een reinigende werking bevatten deze algen veel essentiële vetzuren die onder andere belangrijk zijn voor de ontwikkeling van een gezond zenuwnetwerk van de baby. Ook hebben de vetzuren een positieve invloed op het ontwikkelen van de hersenen.

Hennepzaad

Hennepzaad bevat meer dan 35% zeer gezonde essentiële proteïnen en ook lecithine wat erg belangrijk is voor het functioneren van de lever. In ons lichaam is de lever het orgaan dat zorgt dat ons lichaam ontgift wordt voor zover mogelijk. Hennepzaad ondersteunt de lever. Een goede combinatie. In hennepzaad zit ook veel chlorofyl en dat is één van de belangrijkste bouwstoffen van ons lichaam.

Gojibessen

Gojibessen zijn voor veel mensen bekende besjes. Het zijn kleine rode besjes, lijken enigszins op rozijnen, maar zijn minder zoet. Het zijn de meest voedzame vruchten op aarde. Met recht energiebommetjes. Dagelijks een handje gojibessen toevoegen aan je voeding, geeft een boost aan je vitaminevoorraad, mineralen en eiwitten. En is daarnaast een krachtige bron van anti-oxidanten.

Dit zijn allemaal bouwstoffen die je nodig hebt om lekker fit en in vorm te blijven. Let erop dat je altijd biologische gojibessen eet. Je kunt ze in je yoghurt doen, een handje besjes uit het vuistje als een snack of je kunt er thee van maken. Overigens geldt voor alle superfoods dat je ze zowel rauw als biologisch eet. Want bestrijdingsmiddelen versnellen juist de veroudering.

Zo krijg je weer rust in je hoofd

Ik heb altijd al een bepaalde onrust gehad. Hoe noem je het? Een onrustig hoofd, overactief brein of een eindeloze gedachtestroom? Er zitten voordelen aan. ...

Hoe kan je goed om leren gaan met teleurstelling?

Teleurstelling, we krijgen er zeker mee te maken in ons leven. Hoe kunnen we beter met teleurstelling omgaan en ze makkelijker loslaten. Lees je in ...
Vrouw bezig met gezicht reinigen

5 supplementen die je huid ondersteunen

Ondanks een gezonde leefstijl kan je huid soms wel een extra boost gebruiken. Maar welke supplementen kan je hiervoor het beste gebruiken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *