Hoe kan je kinderen gezonder leren eten?

Verdorie, voor de zoveelste keer wilde mijn jongste neefje alweer niet van de verse spinazie eten. Popeye mag dan wel zijn held zijn, aan de spinazie wenste meneer zich niet te wagen, ongeacht de plaatjes van Popeye die een blik spinazie wegwerkt en plotsklaps megasterk wordt. Spinazie is groen en dus is het net als gras, en het smaakt ook zo werd me te kennen gegeven. Voor andijvie, toch al geen favo kindergroente, geldt hetzelfde. Herkenbaar? En dat terwijl iedere ouder het beste wil voor zijn spruiten. Hoe kan je kinderen gezonder leren eten? Daarvoor zijn wel wat algemene tips te geven, maar hier een paar tips die je wellicht op weg kunnen helpen om je kind daar te krijgen waar je het graag hebben wil. Das voorwaar niet eenvoudig, maar wel nodig. Niemand wil een `dikke Henkie` aan de keukentafel, toch? Er zijn websites genoeg met aanwijzingen, er zijn suggesties om samen met je kids te koken, en al die aanwijzingen zijn wel wat waard. Toch zou je de volgende tips ook eens kunnen proberen.

Je bent zelf altijd rolmodel,

zeker voor de wat kleinere kinderen. Dat betekent dat als je zelf constant aan het lijnen bent, of altijd verkondigt dat je iets niet eet omdat het niet past in je dieet, je kids dat zullen overnemen, na verloop van tijd. Communiceer dat het normaal is om op een bepaald tijdstip van de dag honger te hebben, zonder meteen naar de koektrommel te lopen. Bovendien, als je trek hebt, smaakt het eten uiteindelijk nog beter ook. Als je je kinderen dat gevoel kan aanleren, dan ben je al op de goede weg. Het instant voldoen aan de snackwens is een verkeerd signaal.

kinderen beter leren eten

Zorg dat je niet teveel lekkers

in huis hebt. Als alles altijd zomaar voor het grijpen ligt maakt dat het voor iedereen makkelijker om te pakken dat wat gewenst is, op het moment dat iemand het wil. Geen snackjeleapyear35 in de snoeptrommel? Jammer, over een half uur gaan we aan tafel. Dat is de beste reactie, en na een paar keer weet de jeugd niet beter. Geldt trouwens niet alleen voor kinderen, maar ook voor jezelf.

Reinheid, rust en regelmaat

is al een hele oude zegswijze, maar nog steeds even waar. In dit geval, als je drukke agenda het toelaat, probeer te eten op een vast tijdstip, zeg om 18:00 of wanneer het beste tijdstip dan ook maar is. Kinderen hebben regelmaat nodig, simpelweg vanwege de behoefte aan structuur die ze willen. Als ze altijd weten dat om 6 uur het eten klaar staat, dan rekenen ze erop, en dat geeft de broodnodige houvast in het dagelijkse, ook voor kinderen hectische leven. Juist de regelmaat geeft de uitzondering een gevoel van een feestje, bijvoorbeeld een keer naar de snackbar gaan. Niets mis mee.

Pas op met commentaar geven,

doe het liever niet. Als je steeds moet zeggen: `eet je bord leeg, of: spinazie is zoooo gezond` dan ben je helaas niet goed bezig. Een kind is van nature geneigd om zich te verzetten, en uiteindelijk bereik je met je opmerkingen precies het omgekeerde. Je kind zal spinazie met negativiteit gaan associëren, en juist dát wil je niet. Kortom: beter een compliment als je kind een malle naam voor spinazie gaat bedenken. Family talk is herkenbaar, geeft geborgenheid, is eigen, en dat zijn waardevolle elementen, zeker ook bij de maaltijd. Noem broccoli bijvoorbeeld mini boompjes, of dinovoeding, dat klinkt een kleuter alvast prima in de oren.

Let goed  op de context;

als je naast een minder gewilde groente iets lekkers als een schaal appelmoes neerzet, dan gaat de appelmoes op, maar de groente niet. Probeer eerst de groente, en beloof iets lekkers als de groente naar tevredenheid genuttigd is. Meestal verliest groente het van andere dingen, zoals de hamburger. De hamburger gaat moeiteloos naar binnen, maar de groente……probeer je kind zijn groente zelf lekker te maken. Hamburgerketchup over de spinazie? Prima. Paar korrels suiker over de witlof? Doen. Je kind krijgt verantwoordelijkheid en eet uiteindelijk wat jij graag wil. De saus maakt het verschil niet, zolang het gezonde sausjes en dressings zijn. Niet overal mayo op, om het zo maar te zeggen. Pas op met de kant en klare dressings uit de winkel: die zitten vaak boordevol met suikers.

In de aanhef schreef ik het al: probeer samen met je kinderen te koken. Laat ze zien wat een wortel is, en wat er gebeurt als de wortel gekookt is. Als je kind liever rauwe wortel eet: prima. Dan kook je er een paar niet mee. Wil je kind wel rauwe, maar geen gekookte sperzieboontjes? Van hetzelfde laken een pak. Na verloop van tijd gaat dat vanzelf over. Laat zien dat rauwe aardappel oneetbaar is, en gekookt prima. Wil je kind liever een gebakken aardappel? Dat kan, maar niet elke dag. Laat zien dat er veel variatiemogelijkheden zijn. Is je kind dol op een gekookt ei? Prima, maar eerst een paar happen spinazie, en het ei is de beloning. Niet eerst het ei, want dan blijft de spinazie liggen. Eet je kind het liefst alles geprakt met jus? Niets mis mee. Hij krijgt toch alles binnen, geprakt en wel? En als beloning, voor na de maaltijd: fruit, pap, yoghurt. Niet de mierzoete supermarktyoghurt, maar gewone yoghurt. Beetje stroop, honing of iets anders wat zoet is en je kind krijgt alle benodigde voedingsstoffen naar binnen. Of ga met je kind zelf, gezond ijs maken. Die vriezer heb je al, fruit is er ook, dus wat let je?

Pas op met simpelweg verbieden

van ongezonde dingen. Verbieden maakt dat het juist aantrekkelijker wordt, en die Mars krijgt hij dan wel op een andere manier te pakken. Beter is het om dat soort zaken zo nu en dan gewoon toe te staan, zodat het een feestje is. Niet verboden, wel bijzonder, en om extra te genieten. Geen candybars in huis hebben, dan komt er ook niemand in de verleiding. Noem zo`n Mars gewoon: `zo-nu-en-dan snoepje`.

Opvoeden is niet moeilijk,

goed opvoeden is dat wel, maar het aller moeilijkste is consequent zijn. Als je zo consequent mogelijk bent, juist dan valt die ene keer die Mars in geweldige aarde, en wordt het extra gewaardeerd. Ja, ik geef het je na, het is lastig. Maar toch, als je er op tijd mee begint, dan kan je je peuter of kleuter aan allerlei zaken laten wennen. Als je maar consequent bent, uitlegt, en beloont op de juiste manier. Een kind dwingen iets te eten zorgt er voor dat hij dat nooit meer eet. Let er op dat je kind voldoende eiwit krijgt, in verband met zijn lichaamsgroei. Ook calcium is belangrijk. Als je een en ander na een tijdje op de rails hebt, dan zal je zien dat het eenvoudiger wordt. En om af te sluiten: het is volkomen normaal dat mensen, en dus ook kinderen, voorkeuren hebben. (Of dingen juist niet lusten). Bijna iedereen lust ontbijtkoek, maar ik lust bijvoorbeeld geen gekookte sperziebonen. Wel als ze rauw zijn. Elk mens is uniek, en geef je kind de kans om op te groeien tot uniek, volwaardig mens, die ook dingen níet mag lusten.

vitamine d

Over Vitamine D en wat te doen bij Vitamine D tekort

Alhoewel vitamine D geen echte vitamine is, hebben we er wel voldoende van nodig om sterk en gezond te blijven. Vitaminen zijn essentieel voor het belang van de gezondheid ...

Chlorella de natuurlijke ontgifter

Chlorella het kleine groene blaadje is een van de meest bekende superfoods van Nederland. Maar waarom eigenlijk? 

Waarom overstappen van zorgverzekering een goed idee kan zijn

Het is bijna zo ver: aan het einde van het kalenderjaar hebben we allemaal de mogelijkheid om over te stappen van zorgverzekering. Een mooi moment ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *