De reden dat selderij zo goed voor ons is.

Het eten van selderij laat meer calorieën verbranden dan dat de selderij zelf bevat.

  • Experiment toont aan dat het eten van selderij tot tweemaal het aantal calorieën kan verbranden dan dat de selderij zelf bevat
  • Een man kreeg rauwe selderij te eten, en hij kreeg een selderij smoothie, elk bevatte 53 calorieën
  • Hij verbrandde 72 calorieën door de selderij te eten, en 112 calorieën door de smoothie te drinken

Verhalen aangaande de speciale gewicht verliezende vermogens van selderij hebben al lang mensen op dieet naar selderij doen grijpen. Nu heeft een wetenschappelijk onderzoek bewezen dat voedingsdeskundigen gelijk hebben wat betreft ‘negatieve’ calorieën.

Het eerste experiment ooit naar het bestaan van calorie-‘negatief’ voedsel toonde aan dat het eten van selderij een krachtig hulpmiddel is om gewicht kwijt te raken- het verbrandt tweemaal zoveel calorieën dan dat het zelf bevat.

selderij

Onderzoeksopzet

Onderzoekers van het universiteitsziekenhuis Coventry en Warwickshire NHS Trust en de universiteit van Warwickshire zetten Channel 4’s ‘Food Unwrapped presentator Matt Tebbutt in een metabole ‘calorieën kamer’ die elke verbrande calorie mat terwijl hij gedurende een periode van 12 uur selderij at.

Hij kreeg in totaal 326 gram rauwe selderij en een selderij smoothie, elk 53 calorieën bevattend.

De resultaten lieten zien dat hij 72 calorieën verbrandde tijdens het eten van de rauwe selderij, en 112 calorieën terwijl hij de smoothie dronk. Dat betekende dat hij een negatieve calorie telling had van 19 met betrekking tot de selderij stengel, terwijl de smoothie een negatieve telling had van 59 calorieën.

Dr. Tom Barber, Warwick, verklaarde: ‘als je de selderij vloeibaar maakt, dan breekt dat de vezels af en alle vitamines en mineralen komen vrij, en dat betekent meer werk voor de lever.’ Je verwacht gewicht te verliezen. Dat is, met andere woorden, negatief calorie voedsel.’

Bestandsdelen selderij

Selderij bestaat voor ongeveer 75% uit water en 25% vezels. Los gezien van de hulp bij het bereiken van gewichtsverlies, heeft selderij een aantal andere voordelen voor de gezondheid.

Studies hebben aangetoond dat selderij antioxidanten bevat, ontstekingsremmend werkt, hetgeen de bloeddruk en cholesterol niveaus verbetert en zo hartziekten kan helpen voorkomen. Het bevat ook vitamine C, die het immuunsysteem ondersteunt.

Andere voedingsmiddelen waarvan aangenomen wordt dat ze negatieve calorieën hebben, zijn grapefruit, komkommer en sla, al is dat tot op heden niet bewezen.

rundvlees wraps

Recept voor rundvlees wraps met balsamico

Rundvlees en groente: een onverslaanbare combinatie. Zeker als je de voedingsmiddelen daadwerkelijk fysiek combineert zoals in onderstaand recept voor rundvlees wraps. Volop kleur, vitamines, mineralen ...

2020 wordt het jaar dat ik geen alcohol drink

Waarom?Was de eerste vraag die mij gesteld werd als ik mijn voornemen om een jaar geenalcohol te drinken aan mijn vrienden vertelde. De tweede vraag was, ...
sportschoolangst overwinnen fitplein.nl

Sportschoolangst overwinnen: Tips om met vertrouwen te beginnen

Ontdek hoe je sportschoolangst kunt overwinnen en vol vertrouwen kunt beginnen aan je fitnessreis. Klaar om je doelen te bereiken? Lees meer!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *