Toegevoegde suiker versus natuurlijke suiker.

That Sugarfilm is een onderneming, gericht op het verkrijgen en verstrekken van informatie aangaande de schadelijke effecten van het gebruik van suiker (en met name toegevoegde suikers), in alle verschijningsvormen. De suikerconsumptie in de wereld stijgt en stijgt, met alle kwalijke gevolgen voor de volksgezondheid van dien. ThatSugarfilm probeert eerlijke en objectieve info te geven zodat iedere lezer en suikergebruiker zijn eigen beslissingen beter en gemotiveerder kan nemen.

Hieronder een vertaling. Helemaal onderaan staat de originele bron vermeld.

De rol van suiker

Ik begrijp dat veel mensen nu pas beginnen met het begrijpen van de rol die suiker in ons voedingspatroon inneemt en daarom dacht ik dat het nuttig zou zijn en om het uit te leggen en te verhelderen (voor het geval dat je de film niet gezien hebt, noch het boek gelezen hebt, of, als je dat wel gedaan hebt, nog steeds overweldigd en verbluft bent.)

Nog maar kort geleden deed de WHO een aanbeveling: voor onze optimale gezondheid zouden we onze inname van ‘vrije suiker’ moeten beperken tot 25 gram, of 6 theelepels. Maar wat betekent dat eigenlijk?

De simpele regel is:

SUIKER, van nature voorkomend in fruit, groente en melkproducten is okay, maar SUIKER verwijderd uit hun natuurlijke bron en vervolgens toegevoegd aan voedingsmiddelen, daarvoor moeten we oppassen..

‘Vrije suikers’ zijn suikers die verwijderd zijn uit hun natuurlijke bron en toegevoegd zijn aan voeding, normaliter als zoetstof of als conserveermiddel zodat het product langer houdbaar is.

Er zijn tegenwoordig maar liefst, naar schatting, 60 verschillende namen voor dat soort ‘vrije suikers’. Zie afbeelding.

names for sugar

Als je een label leest, dan is het van belang om de ingrediëntenlijst te controleren of een van bovenstaande namen er op voorkomt. Heel vaak zal SUIKER op de lijst staan maar bedrijven gebruiken steeds andere namen zoals ‘verdampt bietensap’ of organische palm suiker als vermomming en om het simpele woord SUIKER te vermijden. De suiker, hoe het ook genoemd wordt, blijft echter vaak voorkomen in de vorm van fructose.

Je kan zien dat veel van de suikers een molecule bevatten met de naam ‘fructose’. Fructose maakt voedingsmiddelen zoet. Het is de helft aangaande gewone kristalsuiker en het maakt dat de meeste mensen een voorkeur hebben voor zoet.

Fructose wordt gevonden in fruit (en in kleinere hoeveelheden in groente) maar er is een levensgroot verschil als we suiker eten zoals het in fruit voorkomt, of als tegenovergestelde ‘vrije suiker’. Fructose zoals het in fruit voorkomt is verpakt in vezels die een groot effect hebben op ons spijsverteringsstelsel. Betreffende vezels vertragen de opname van de suiker en voorkomen aldus dat de suiker rechtstreeks naar de lever gaat, zoals met ‘vrije suiker’ gebeurt.

Zoals ik het zelf ervaren heb, zodra de suiker in staat is om rechtstreeks door de lever te worden opgenomen, dan wordt het ook opgenomen, aangezien ons lichaam geen reguleringsmechanisme daartoe bevat (omdat het zo uitzonderlijk was in de natuur toen we als mens evolueerden.), en aldus wordt de ‘vrije suiker’ razendsnel omgezet in lichaamsvetten. Dit proces vindt niet of nauwelijks plaats als de fructose wordt geconsumeerd met de van nature in fruit aanwezige vezels.

Dat is exact de reden waarom het eten van fruit sterk wordt aangeraden, en we zijn het volkomen eens met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO die stelt dat het als de suiker uit de natuurlijke omgeving gehaald wordt, het in het lichaam heel andere effecten teweegbrengt. (Denk aan: sappen, concentraat, siroop, etc. )

Dit geldt ook voor suiker uit suikerbiet of suikerriet. Stel dat je kauwt op een stuk suikerriet, de suiker is ongeveer 10% van de stengel, je zou flink moeten kauwen en je zou tegelijkertijd vezels binnenkrijgen die het verteringsproces zouden vertragen. Maar wat de maatschappij doet is de suiker uit de plant verwijderen, raffineren totdat het een ragfijn wit kristal geworden is, en lijkt dat op iets wat we met, bijvoorbeeld, cacaobladeren doen?

Lactose

Een ander belangrijk punt aangaande suiker is de suiker die we lactose noemen, en dat wordt gevonden in zuivelproducten. (Stephen Fry vertelt erover in zijn film en in zijn boek.)

Als je een etiket leest met betrekking tot gewone melk dan zal je zien dat er wat suiker in melk voorkomt. Dat is van nature in melk voorkomende suiker, en niet de zogeheten ‘vrije suiker’ waar de WHO over spreekt. Kunstmatig gearomatiseerde soorten melk evenwel, zijn anders, die melksoorten bevatten lactose en toegevoegde suikers.

Het voorgaande geldt ook voor yoghurt. De natuurlijke hoeveelheid lactose in yoghurt is plusminus een theelepeltje per 100 gram yoghurt, dus alle suiker daarbovenop is toegevoegde suiker waarnaar de WHO verwijst. Controleer voor aankoop de ingrediënten declaratie en check de namen zoals ze op de afbeelding genoemd zijn, gewoon om zeker te zijn. Onderstaande illustratie is een goed voorbeeld, het is een etiket van een yoghurt met een laag vetpercentage en een fruitsmaak.

 

etiket voorbeeld

Het label zegt dat er per portie van 170 gram 19 gram suiker aanwezig is. We zien de verhullende naam ‘verdampt bietensap’ (evaporated cane juice) plus fruit concentraat. Dus, 19 gram gedeeld door 4 ( 4 gram suiker per theelepel) is meer dan 4 theelepels, eerder 5, dus laten we 5 theelepels aanhouden. We weten dat 1 theelepel per 100 gram lactose is hetgeen betekent dat van de 170 gram er ongeveer 1,7 theelepel natuurlijke lactose is. Dat houdt in dat 5 theelepels minus 1,7 theelepel 3,3 theelepel toegevoegde suiker is. Dat is al de helft van de door de WHO aanbevolen hoeveelheid. Als je dus yoghurt wil, ik zou gewone normale Griekse yoghurt aanraden, en voeg je eigen fruit toe, als je wil.

Gedroogd fruit

Gedroogd fruit is een ander gebied om naar te kijken omdat juist ook in gedroogd fruit hoge waarden suiker voorkomen.

In de film deed ik een experiment die helaas niet vertoond werd, maar die het maar al te duidelijk laat zien. Ik nam een doos sultana’s en ontdekte dat er in een doosje 90 krenten of rozijnen zitten. Toen probeerde ik 90 druiven te eten (wat een sultana is, plus het water) maar ik kwam niet verder dan 25 stuks voordat de vezel/water combinatie mijn lichaam vertelde dat ik vol was. Het liet me niet toe al die suiker op te nemen. Maar zodra we het water verwijderen, dan verandert de structuur en we kunnen een grote hoeveelheid geconcentreerde suiker rechtstreeks in ons systeem binnenlaten. Zoals we nu ontdekken zijn we simpelweg niet ontworpen om met dat soort hoeveelheden om te gaan.

Samengevat

Een belangrijk punt, aangaande alle nieuwe ontdekkingen met betrekking tot suiker, is dat je ten aanzien van jezelf reëel moet zijn. Sommige producten bevatten natuurlijke suikers van zichzelf, en daar is niets mis mee. Probeer wel extreme suikerinname te vermijden.

Experts die ik gesproken heb zeggen dat alle producten met een suikerpercentage onder de 5% per 100 gram okay zijn. Wellicht dat je langzamerhand minder suiker gaat gebruiken,  maar om te beginnen, wees goed voor jezelf en begin langzaam met minderen.

Ik hoop dat dit je helpt.

Damon.

Originele artikel: http://thatsugarfilm.com/blog/2015/03/16/added-sugar-vs-natural-sugar/

 

 

concentratieproblemen

Concentratieproblemen? Concentratie verbeteren met tips voor elke dag!

Iedereen ervaart wel eens concentratieproblemen. Het is niet leuk. En helemaal niet als je moet presteren. In deze blog geef ik je zeven eenvoudige tips ...

Recept voor een supersmoothie met watermeloen en kurkuma

Watermeloen is een van de bekendste soorten meloen. Op sommige plekken houden ze gooifeesten met deze grote meloensoort. Hier wordt niet gegooid, maar gegeten, vanwege ...
superfoods

Superfood top 10

Superfood, hype of gewoon supergezonde producten? Er is inmiddels al meer dan genoeg geschreven over superfoods. Hier heb ik mijn persoonlijke top 10 superfood opgeschreven ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *