Gezond eten voor kinderen goed verpakken: koken met kinderen

Kinderen opvoeden kost veel tijd en energie. Kinderen gezond opvoeden kost zelfs extra energie, want je moet veelal tegen de stroom in roeien, denk maar aan al die ongezonde traktaties die op school uitgedeeld worden. En denk maar aan de bergen snoep met kleurstof die speciaal bij de kassa’s van supermarkten geplaatst zijn. En soms doen de kids moeilijk. Ze lusten al die gezonde dingen vaak niet. En zelf heb je daardoor misschien ook niet altijd inspiratie meer over. Speciaal voor jullie soort ouders heb ik deze blog geschreven: Voor ouders die hun kinderen gezond willen voeden! Ik heb voor jullie een leuk overzicht gemaakt van tips, websites en andere blogs die gezond eten weer leuk en inspirerend maken.

Tip 1. Verstop gezonde ingrediënten in het eten

recepten voor kinderenMeisjes van Chicks love food bieden gezondere varianten op traditionele kids’ favorieten: pannenkoekjes, chips, vissticks, etc. Ze bieden verschillende manieren om gezonde ingrediënten zoals groente en havermout te “verstoppen” in het eten.

 

 

 

 

Tip 2. Maak van een eetmoment een leermoment

Verpakking van gerechten voor kinderenAmy heeft een eindeloze inspiratie, voor wat het eten voor haar twee dochters betreft. Ze heeft talloze blogposts geschreven (in het Engels) over hoe je het eten voor de kinderen niet alleen leuk maar ook educatief kunt verpakken. Van Solar System Plate tot Fun Lunches to Teach Kids About Jesus. Superinspirerend en leuk! En, zo leer je zelf ook nog eens wat nieuws.

 

 

Tip 3. Gebruik de kleuren van een regenboog

regenboog eten voor kinderenKinderen eten graag als het eten mooi kleurrijk is. En terecht! Want als je gezond wilt zijn dan moet je ieder dag alle kleuren van een regenboog via je eten opeten. Het principe van “elke dag een regenboog” geldt trouwens voor de volwassenen ook. Ga met jouw kids leuke gerechten maken die alle kleuren van een regenboog bevatten. Kijk hier voor gezonde recepten voor kinderen hartig en zoet.

Tip 4. Betrek de kids bij het koken

Samen met kinderen kokenKook samen met de kids. Laat ze actief mee doen. Laat ze zelf ervaren hoe leuk koken is. Houd ze niet tegen als ze in de keuken zelf willen experimenteren. Zo leren ze vanzelf nieuwe smaken en nieuwe manieren van eten. De Australische website Kidspot Koken met kinderen bevat een grote verzameling van allerlei recepten die je met de kinderen kunt uitproberen. Van picknick tot verjaardag, van suikervrij nagerecht tot gezonde shakes.

Tip 5. Maak een leuke lunchbox

lunchtrommel voor kinderenEen leuke blogpost van Alphamom gaat over first-hand ervaringen met het maken van eten voor op school zoals een lekkere en gezonde lunchtrommel voor kinderen. Op een grappige manier vertelt Alphamom over wat een bento-lunch is en deelt ze haar praktische ideeën met ons. Je leert onder andere hoe je bloemetjes van brood, notenpasta en kaas kunt maken en hoe je fruit aantrekkelijk kunt versieren.

Tip 6. Organiseer een keer een vegetarische dag

VeggiekidzVeggiekidz zit boordevol lekkere vegetarische recepten, van hapjes tot volwaardige maaltijden. De site is niet alleen geschikt voor kleine vegetariërs maar ook als inspiratiebron voor als je zelf een dagje geen vlees/vis wilt koken. Je leest hier ook interessante blogposts met spannende onderwerpen zoals: Mogen kinderen kraanwater drinken? Is eten bereid in een magnetron slecht? Bestaat er zoiets als gezonde suikers?

Tip 7. Maak een suikervrije taart

gezonde chocoladetaartHet is een feit: Kinderen zijn gek op zoete taarten (de meeste volwassenen trouwens ook 😉 Hoe kun je de kids tevreden stellen zonder hierin suiker te gebruiken? Gelukkig zijn er tegenwoordig talloze leuke recepten van gezonde traktaties te vinden. Probeer eens onze eigen Fitplein hit: gezonde suikervrije chocolade taart. Deze taart is rauw, suikervrij, glutenvrij, zuivelvrij en veganistisch maar evengoed gewoon overheerlijk en kids-proof.

Tip 8. Gebruik een goed keukenboek

kookboek met kinderenEen leuk kookboek met recepten voor kinderen is misschien nog wel handiger dan zelf op Internet surfen. Easy Peasy is een kookboek voor ouders van de allerkleinsten (0-4). In het boek staan rond de tachtig gezonde en voedzame recepten die ook gemakkelijk te bereiden zijn. Easy Peasy is daarnaast een handleiding voor ouders op het gebied van eetgedrag. Waarom is het beter om te beginnen met het eten van groente in plaats van fruit? Wat is het voordeel van een suikervrije ochtend? Dat en meer lees je in het boek. Maar hey, Easy Peasy is ook online beschikbaar en ook daar heb je allerlei tips en recepten voor kinderen.

 

 

 

blog fitplein.nl

Maaltijdboxen: de gemakkelijke weg naar gezond en lekker eten

Heb je ooit nagedacht over het gemak van maaltijdboxen? Ze zijn de laatste jaren enorm populair geworden, en dat is niet zonder reden. Voor mensen ...
kinderen gezonder leren eten

Hoe kan je kinderen gezonder leren eten?

Verdorie, voor de zoveelste keer wilde mijn jongste neefje alweer niet van de verse spinazie eten. Popeye mag dan wel zijn held zijn, aan de ...
Foto door Bich Tran: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/foto-van-planner-en-schrijfmateriaal-760710/

10 stappen om meer structuur in je leven te creëren

Het overkomt ons allemaal wel eens: de structuur in ons leven kwijtraken. Met deze 10 tips heb je zo de structuur weer te pakken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *