Hoe vaak komt het wel niet voor dat je zin hebt in een stukje chocola, een biscuitje, een stuk gebak, suiker in de koffie of iets anders zoetigs? En hoe vaak voel je je na de inname van deze suikers moe of onvoldaan? Als je je hierin herkent ben je zeker niet de enige, ontzettend veel mensen hebben vandaag de dag last van een kleine suikerverslaving. Dit is een groot probleem aangezien te veel suikers onze gezondheid niet veel goeds doen, maar gelukkig zijn er manieren om je eten zoeter te maken zonder het gebruik van suiker! In dit artikel delen we met je wat deze manieren zijn.
Waar zit suiker in?
Suiker is op zichzelf staand niet de vijand. Zo vind je in veel gezonde producten, zoals fruit en melk, vaak ook veel suikers. Dit zijn producten die door het Voedingscentrum worden aangeraden en in dit geval is het niet zo’n groot probleem om suikers te consumeren. Het echte probleem zit hem in producten waar veel suikers aan zijn toegevoegd, zoals dat lekkere stukje chocola of dat biscuitje. Het zijn lekkere producten door de vele suikers, maar ze bevatten geen tot weinig voedingsstoffen en veel calorieën.
Waarom is te veel suiker slecht voor ons?
Als we bijvoorbeeld een stuk fruit eten en een glas melk drinken, gebeurt er een hele hoop in ons lijf. Ten eerste voeden we onszelf met vitaminen, mineralen, vetten, eiwitten en suikers. Die suikers zorgen ervoor dat we een hogere bloedsuikerspiegel krijgen. Ons lijf komt in actie en vanuit ons alvleesklier wordt insuline aangemaakt. Dit insuline zorgt ervoor dat onze bloedsuikerspiegel weer normaliseert en dat we de suikers nu kunnen gebruiken als brandstof. Echter, als het niet blijft bij een stuk fruit en een glas melk maar je meerdere dagen en vaker op een dag producten eet met toegevoegde suikers, dan creëer je potentiele problemen. Je alvleesklier wordt overbelast met als risico dat die na verloop van tijd niet meer goed kan functioneren. Dit zal er vervolgens voor zorgen dat je diabetes type 2 krijgt, omdat je lijf niet meer zelf de verhoogde bloedsuikerspiegel kan reguleren.
Verder zal een regelmatige inname van producten met veel toegevoegde suikers ervoor zorgen dat we téveel energie binnenkrijgen. Dit kunnen we vaak niet allemaal gebruiken, dus wordt het omgezet in vet. Dit zal op den duur zorgen voor overgewicht wat weer leidt tot diabetes type 2, hart- en vaatziekten en een verminderde kwaliteit van leven. Genoeg reden dus om te minderen met suiker!
Eten zoeten maken zonder suiker
Er zijn verschillende manieren hoe je je eten kan zoeten zonder het gebruik van suiker. Neem ze allemaal goed door en probeer het eens uit. Het zal bij allen even wennen zijn, maar na verloop van tijd zal je merken dat je lijf steeds minder trek krijgt in geraffineerd suiker.
– Specerijen
Specerijen zijn de eerste en misschien wel de makkelijkste manier om voeding zoeter te maken zonder suiker te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van vanille, kaneel, nootmuskaat of kardemom. Je kan de specerijen gebruiken bij het bakken, maar ze werken ook goed met bijvoorbeeld soep, ovenschotels, rijstgerechten of in je havermout. Een leuk weetje over kaneel, er zijn enkele manieren beschreven die aantonen dat kaneel de bloedsuikerspiegel helpt te reguleren. Er is nog niet genoeg wetenschappelijk bewijs om dit te bevestigen, maar het kan zeker geen kwaad om kaneel toe te voegen aan je gerechten.
– Groente en fruit
Wellicht niet het eerste waar je aan denkt als je je eten wilt zoeten, maar creatief gebruik maken van de juiste soorten groente en fruit kan je eten op gezonde wijze een stuk zoeter maken. Denk bijvoorbeeld aan een banaan door je havermout, peren door salades, pompoen in je pannenkoek of zoete aardappel in je zelfgemaakte brownie. Ook dadels zijn perfect om je eten mee te zoeten. Het is niet zo dat je met groente en fruit calorieën elimineert, maar het zorgt er wel voor dat de suikers die je tot je neemt ook andere gezonde voedingsstoffen bevatten en de calorie inname zal vooralsnog verminderen.
– Noten en zaden
Met name bij het bakken zijn noten en zaden een heel gezond alternatief om alsnog veel smaak toe te voegen. De beste keuzes voor meer structuur en een zoetere smaak zijn: walnoten, amandelen en pecannoten. Denk ook eens aan pindakaas of notenboter om een gerecht zoeter én smeuïger te maken. Een groot favoriet is bijvoorbeeld pindakaas met banaan. Als je kiest voor noten en zaden om eten zoeter te maken zal je direct je eten veel gezonder maken, doordat noten en zaden veel eiwitten en gezonde vetten bevatten. Let wel op, noten en zaden bevatten vaak wel veel calorieën. Dit is niet per se een probleem, maar wel goed om bewust van te zijn.
Zoetstoffen zijn een manier waarmee fabrikanten ervoor zorgen dat bepaalde producten minder tot geen suiker meer bevatten maar alsnog hun zoete smaak behouden. Je kan in de supermarkt ervoor kiezen om voor lightproducten te gaan om zo makkelijk minder suiker binnen te krijgen. Er is veel discussie over de veiligheid van zoetstoffen. In feite mag je ervan uitgaan dat de lightproducten in de supermarkt veilig zijn, maar toch is het beter om deze niet in grote mate te consumeren. Dit omdat nog niet alles bekend is over het gebruik van zoetstoffen op de lange termijn.
Stevia is iets dat je makkelijk zelf kan gebruiken tijdens bijvoorbeeld het bakken. Stevia is veilig in gebruik tot aan een maximale hoeveelheid.
– Zoete thee
Om de zoete trek te stillen kan je ervoor kiezen een kopje thee te zetten met de volgende ingrediënten: venkelzaad, gember, anijs en munt. Dit zijn gezonde zoetmakers en zullen voor een heerlijk kopje thee zorgen. Belangrijk om te weten: drink je graag zoethoutthee? Kijk uit met de hoeveelheid, te veel zoethoutthee kan er namelijk voor zorgen dat je bloeddruk verhoogd door het stofje glycyrrhizine.
Tot slot, als je graag honing door de thee (of door andere gerechten) doet, wees je dan bewust van het feit dat honing niet per se beter is dan suiker. Er zit een hele kleine hoeveelheid aan gezonde voedingsstoffen in honing, maar in realiteit is dit zo weinig dat je hier geen baat bij hebt. Verder bevat honing vooralsnog veel suikers.
Het is vooral belangrijk om je bewust te zijn van de werking van suikers op je lijf. Nu je weet hoe je geraffineerd suiker kan vervangen met gezondere opties kan je de eerste stappen zetten naar een voedingspatroon met minder suiker zonder dat je daarvoor in hoeft te leveren op een zoete smaak. Zo kan je af en toe nog genieten van dat chocolaatje of biscuitje, maar kan je het overgrote deel van de dagen suikerarm eten!