5 manieren om stress te verminderen voor een gezond leven

Stress is een veelvoorkomend probleem in onze samenleving. Volgens een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek uit 2023 ervaart bijna 60% van de Nederlanders regelmatig stress. En dat is veel! Vrijwel iedereen herkent het wel: rennen en vliegen, vermoeid zijn, hoofdpijn hebben en ga zo maar door. Stress brengt verschillende – soms onverklaarbare – klachten met zich mee. Tijd om er iets aan te doen! Want er zijn verschillende dingen die je zelf kunt doen om je stressniveau te verlagen. We geven je 5 effectieve manieren om stress te verminderen en een evenwichtig leven te bevorderen! Lees en laat je inspireren!

Voldoende lichaamsbeweging

Wist je dat lichaamsbeweging is één van de beste manieren is om stress te verminderen? Door regelmatig te bewegen, worden endorfines, ook wel ‘gelukshormonen’ genoemd, vrijgegeven in je lichaam. Dit zorgt voor een positief gevoel en dat is precies wat je nodig hebt! Kies bijvoorbeeld voor wandelen, fietsen, dansen of yoga, en heel belangrijk: maak er een gewoonte van om minstens 30 minuten per dag actief te zijn. Dat moet lukken, toch? Kies ook iets wat je leuk vindt om te doen, dit werkt motiverend en zorgt ervoor dat je sneller in het ritme komt en het een routine wordt. Je voelt je sneller positiever en gelukkiger door voldoende lichaamsbeweging, dus ga aan de slag.

Ontspannen en kalmeren

Heb je al eens gedacht aan ontspanningstechnieken, zoals meditatie, diepe ademhaling en progressieve spierontspanning? Het klinkt misschien wat zweverig, maar het werkt echt effectief bij het verminderen van stress. Ontspanningstechnieken helpen je om je geest te kalmeren en je lichaam te ontspannen. Zo kom je snel in een rustige flow. Hoe je dat doet? Probeer dagelijks wat tijd vrij te maken voor ontspanningstechnieken en merk het verschil in je algehele stressniveau. Zoek bijvoorbeeld op YouTube filmpjes met ontspanningstechnieken die je kunnen helpen. Je hoeft niet zelf het wiel uit te vinden, want er is genoeg over te vinden. Je moet alleen even kijken waar jij blij van wordt en wat bij je past.

Voor een klein steuntje in de rug kan je eens overwegen om CBD-producten te gebruiken. En nee, je hoeft niet naar de coffeeshop te rennen om op ongezonde wijze wiet te roken. CBD-producten werken op een natuurlijke manier ontspannend, zonder dat je er de effecten van krijgt die je ervaart met het roken van wiet. Een goed voorbeeld zijn bijvoorbeeld deze gummies, die met wetenschappelijk onderzoek en plantgeneeskunde het net iets makkelijker maken om je ontspannen te voelen.

Gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl speelt een belangrijke rol bij het verminderen van stress. Zorg voor voldoende slaap van goede kwaliteit, dit helpt je bij het herstellen van je lichaam en geest. Voeding is ook van cruciaal belang om je stresslevel te verminderen. Eet een uitgebalanceerd dieet met veel verse groenten en fruit en vermijd overmatig gebruik van cafeïne en alcohol. Het onderhouden van een gezonde levensstijl helpt je lichaam beter om te gaan met stress en bevordert je algehele welzijn. Echt de moeite waard dus voor een gezond leven.

Sociale contacten

Wist je dat het hebben van sociale contacten enorm kan helpen bij het verminderen van stress? Misschien heb je niet altijd zin in sociale contacten als je moe en gestrest bent, en dat is natuurlijk ook helemaal prima. Maar probeer het niet volledig uit te sluiten. Praten met familieleden, vrienden of collega’s over je zorgen en gevoelens kan helpen om beter te relativeren. Ze kunnen je helpen om dingen vanuit een ander perspectief te bekijken en je steun bieden door er voor je te zijn. Vraag om hulp als je er behoefte aan hebt. Dit kan je echt helpen!

Timemanagement

Slecht timemanagement kan leiden tot een overvloed aan stress. Leer effectief plannen en prioriteiten stellen, en creëer een evenwicht tussen werk, ontspanning en vrije tijd. Vergeet niet dat‘ nee ’ook een antwoord is en soms heel fijn is om uit te spreken. Jij bepaalt! Maak gebruik van planningtools en technieken om je tijd in te delen en stressvolle situaties te vermijden. Vergeet bij het plannen vooral de tijd voor jezelf niet! Een blanco deel van de dag is echt nodig om te kunnen relaxen, bij te tanken en nieuwe energie op te kunnen doen. Dit is voor iedereen belangrijk en werkt effectief om het stressniveau te reduceren.

Andere tips die je kunt toepassen om gelukkiger en gezonder in het leven te staan:

• Zoek een hobby of voer activiteiten uit waar je van geniet. Dit kan bijvoorbeeld lezen, wandelen, handwerken, puzzelen of iets anders zijn. Zolang je het maar leuk vindt en er energie van krijgt.

• Blijf leren en groeien als persoon, stel doelen voor jezelf en werk eraan. En kijk vooral naar je valkuilen en pak deze aan. Ga stap voor stap te werk en werk aan haalbare doelen. Te grote stappen kunnen juist averechts werken, waardoor frustratie op de loer ligt en dus je stresslevel omhoog schiet.

• Richt je op de positieve aspecten van je leven en wees dankbaar voor wat je hebt.

• Experimenteer met verschillende strategieën en ontdek wat het beste werkt voor jou. Neem hier vooral de tijd voor!

• Neem de controle over de stress die je ervaart en maak stappen in de richting van een gelukkiger en stressvrij leven. Wanneer je de juiste tools voor jezelf hebt gevonden, is het de kunst om dit vast te houden. Succes!

Wat vond jij van deze 5 manieren om stress te verminderen voor een gezond leven?

Danielle van de Vlag is freelance content creator, copywriter, journalist en eigenaar van Online Lifestyle Magazine / Creative Agency ‘Puur van Geluk’. Ze bedenkt en creëert, samen met haar team, inspirerende en creatieve content voor het online lifestyle magazine. Daarnaast denken en werken ze graag mee aan de groei van bedrijven door het schrijven van blogs, nieuwsbrieven, productteksten en andere vormen van content. Ze zijn een enthousiast en gedreven team en willen graag bedrijven ontzorgen met alles op het gebied van content. Lees de artikelen en laat je inspireren!

8 tips om je spijsvertering weer op peil te krijgen

Indigestie, oprispingen en misselijkheid zijn allemaal tekenen van problemen met de spijsvertering. Wat je hier aan kan doen hebben we in 8 tips op een ...
glutenvrije wafels

Glutenvrije recepten: zelf glutenvrije wafels maken

Herfstig weer buiten … Tijd om te bakken dus! Ik ben gek op wafeltjes en was erg benieuwd of ik daar ook lekkere glutenvrije wafels ...

Waarom je weerstand zo belangrijk is. Zo houd je je lichaam fit en sterk

Al vanaf het moment dat we kleine kinderen zijn komt het woord weerstand ons veelvuldig ter ore. Dat is zo gek niet: kinderen zijn namelijk ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *