In de winter, als het buiten koud is, bereiden we binnen ’s avonds de meest heerlijke warme maaltijden – vooral tijdens de feestdagen. Kruiden zijn hierbij onmisbare smaakmakers, maar ze betekenen meer dan alleen gerechten op smaak brengen. Kruiden hebben namelijk diverse gezondheidsvoordelen. Ontdek in dit artikel de kracht van kruiden in de winterkeuken: Kruidige tips voor de feestdagen.
1. Kaneel
Kaneel is een kruid dat niet alleen geliefd is om zijn warme en zoete smaak, maar ook om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Wist je bijvoorbeeld dat kaneel een verwarmend effect heeft, ontstekingsremmend werkt en helpt om de bloedsuikerspiegel te reguleren? Gebruik deze veelzijdige smaakmaker dus zeker in de winterkeuken.
- Voeg een kaneelstokje toe aan warme dranken zoals thee, glühwein, warme chocolademelk of voeg het toe aan feestelijke cocktails.
- Strooi kaneel over een toef slagroom, appelkruimeltaart, cake, pannenkoeken of poffertjes. Voeg een snufje kaneel toe aan hartige gerechten zoals stoofpotjes of pompoensoep voor een extra lekkere bite.
2. Gember
Gember geeft niet alleen een krachtige smaak aan gerechten, maar het helpt ook tegen misselijkheid en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Daarnaast verwarmt gember het lichaam van binnenuit, waardoor het een ideaal kruid is voor de wintermaanden. Het combineert perfect met kurkuma.
- Maak een krachtige gember-kurkuma-honingthee om de gasten tijdens de feestdagen te verwelkomen.
- Voeg gember toe aan feestelijke gerechten, zoals soepen, gevogelte en wokgerechten.
- Combineer gember met kaneel en honing in gebak en cake voor een winterse smaak.
3. Rozemarijn
Rozemarijn is heerlijk om toe te voegen aan winterse stoofschotels en gegrilde groenten. Het geurende kruid geeft veel gerechten een extra bite en doet denken aan de winterse geur van een dennenbos. Helemaal passend bij de winter en de feestdagen.
- Strooi rozemarijn over gebakken aardappeltjes en gegrilde groenten uit de oven.
- Voeg takjes rozemarijn toe aan feestelijke vleesgerechten, zoals runderlappen, kip of een gevulde kalkoen.
4. Tijm
Tijm heeft een antibacteriële en slijmoplossende werking, wat helpt bij winterkwaaltjes zoals keelpijn en verkoudheid. Daarnaast is het heerlijk om toe te voegen aan winterse gerechten.
- Breng een stoofpotje of een ovenschotel op smaak met tijm voor een extra winterse vibe.
- Tijm is ook een heerlijke smaakmaker in soepen en sauzen.
- Daarnaast kun je takjes tijm toevoegen aan aardappeltjes uit de oven en gebraden vlees.
5. Kruidnagel
Kruidnagel geeft een winters gevoel en een intense smaak en geur aan gerechten. Het kruid heeft een antibacteriële en pijnstillende werking, wat het perfect maakt voor de winterperiode. Gebruik het met mate, omdat het een sterke smaak heeft.
- Voeg kruidnagel toe aan glühwein of een cocktail om een kruidige smaak te creëren.
- Gebruik kruidnagel in stoofschotels, hacheevlees of zuurvlees.
- Voeg een klein snufje kruidnagel toe aan de mix van (speculaas)koekjes of cakes.
6. Peterselie
Peterselie heeft een frisse smaak, is perfect te gebruiken als garnering en brengt bijna elk gerecht lekker op smaak.
- Voeg peterselie toe aan salades of gebruik het als topping voor soepen en stoofpotten.
- Gebruik peterselie om kruidenboters of sauzen fris en smaakvol te maken.
Verse kruiden bewaren
Verse kruiden kun je op verschillende manieren bewaren. We hebben een aantal tips om kruiden op de juiste manier te bewaren, zodat je er lang(er) van kunt genieten.
- In de koelkast
Wikkel de kruiden in een licht vochtige keukenrol en bewaar ze in een afgesloten bakje in de koelkast. - In een glas water
Zet steeltjes van kruiden zoals basilicum en munt in een glas water en dek af met een plastic zakje. Bewaar op kamertemperatuur. - Invriezen
Snijd de kruiden fijn en vries ze in een ijsblokjesvorm in met water of olijfolie. De blokjes kun je direct in gerechten gebruiken. - Drogen
Hang kruiden, zoals tijm, rozemarijn en oregano op een donkere, droge plek en bewaar ze daarna in luchtdichte potjes. - Kruidenboter of -olie maken
Maak kruidenboter of -olie en bewaar deze in de koelkast.
Koken met kruiden tijdens de feestdagen
Door kruiden te gebruiken in je winterkeuken, voeg je niet alleen extra smaak toe aan je gerechten, maar help je ook je gezondheid een handje. Kruiden geven kleur, smaak en geur aan gerechten en aan de feestdagen. Dus ga deze winter en feestdagen aan de slag met kruiden, experimenteer en ontdek hoe de natuur onze gerechten kan verrijken!