De kracht van kruiden in de winterkeuken: Kruidige tips voor de feestdagen 

In de winter, als het buiten koud is, bereiden we binnen ’s avonds de meest heerlijke warme maaltijden – vooral tijdens de feestdagen. Kruiden zijn hierbij onmisbare smaakmakers, maar ze betekenen meer dan alleen gerechten op smaak brengen. Kruiden hebben namelijk diverse gezondheidsvoordelen. Ontdek in dit artikel de kracht van kruiden in de winterkeuken: Kruidige tips voor de feestdagen.

1. Kaneel

Kaneel is een kruid dat niet alleen geliefd is om zijn warme en zoete smaak, maar ook om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Wist je bijvoorbeeld dat kaneel een verwarmend effect heeft, ontstekingsremmend werkt en helpt om de bloedsuikerspiegel te reguleren? Gebruik deze veelzijdige smaakmaker dus zeker in de winterkeuken. 

  • Voeg een kaneelstokje toe aan warme dranken zoals thee, glühwein, warme chocolademelk of voeg het toe aan feestelijke cocktails.
  • Strooi kaneel over een toef slagroom, appelkruimeltaart, cake, pannenkoeken of poffertjes. Voeg een snufje kaneel toe aan hartige gerechten zoals stoofpotjes of pompoensoep voor een extra lekkere bite.

2. Gember

Gember geeft niet alleen een krachtige smaak aan gerechten, maar het helpt ook tegen misselijkheid en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.   Daarnaast verwarmt gember het lichaam van binnenuit, waardoor het een ideaal kruid is voor de wintermaanden. Het combineert perfect met kurkuma.

  • Maak een krachtige gember-kurkuma-honingthee om de gasten tijdens de feestdagen te verwelkomen.
  • Voeg gember toe aan feestelijke gerechten, zoals soepen, gevogelte en wokgerechten.
  • Combineer gember met kaneel en honing in gebak en cake voor een winterse smaak. 

3. Rozemarijn

Rozemarijn is heerlijk om toe te voegen aan winterse stoofschotels en gegrilde groenten. Het geurende kruid geeft veel gerechten een extra bite en doet denken aan de winterse geur van een dennenbos. Helemaal passend bij de winter en de feestdagen. 

  • Strooi rozemarijn over gebakken aardappeltjes en gegrilde groenten uit de oven.
  • Voeg takjes rozemarijn toe aan feestelijke vleesgerechten, zoals runderlappen, kip of een gevulde kalkoen.

4. Tijm

Tijm heeft een antibacteriële en slijmoplossende werking, wat helpt bij winterkwaaltjes zoals keelpijn en verkoudheid. Daarnaast is het heerlijk om toe te voegen aan winterse gerechten. 

  • Breng een stoofpotje of een ovenschotel op smaak met tijm voor een extra winterse vibe.
  • Tijm is ook een heerlijke smaakmaker in soepen en sauzen.
  • Daarnaast kun je takjes tijm toevoegen aan aardappeltjes uit de oven en gebraden vlees. 

5. Kruidnagel

Kruidnagel geeft een winters gevoel en een intense smaak en geur aan gerechten. Het kruid heeft een antibacteriële en pijnstillende werking, wat het perfect maakt voor de winterperiode. Gebruik het met mate, omdat het een sterke smaak heeft.  

  • Voeg kruidnagel toe aan glühwein of een cocktail om een kruidige smaak te creëren.
  • Gebruik kruidnagel in stoofschotels, hacheevlees of zuurvlees.
  • Voeg een klein snufje kruidnagel toe aan de mix van (speculaas)koekjes of cakes.

6. Peterselie

Peterselie heeft een frisse smaak, is perfect te gebruiken als garnering en brengt bijna elk gerecht lekker op smaak. 

  • Voeg peterselie toe aan salades of gebruik het als topping voor soepen en stoofpotten.
  • Gebruik peterselie om kruidenboters of sauzen fris en smaakvol te maken.

Verse kruiden bewaren 

Verse kruiden kun je op verschillende manieren bewaren. We hebben een aantal tips om kruiden op de juiste manier te bewaren, zodat je er lang(er) van kunt genieten. 

  • In de koelkast
    Wikkel de kruiden in een licht vochtige keukenrol en bewaar ze in een afgesloten bakje in de koelkast. 
  • In een glas water
    Zet steeltjes van kruiden zoals basilicum en munt in een glas water en dek af met een plastic zakje. Bewaar op kamertemperatuur. 
  • Invriezen
    Snijd de kruiden fijn en vries ze in een ijsblokjesvorm in met water of olijfolie. De blokjes kun je direct in gerechten gebruiken.
  • Drogen
    Hang kruiden, zoals tijm, rozemarijn en oregano op een donkere, droge plek en bewaar ze daarna in luchtdichte potjes.
  • Kruidenboter of -olie maken
    Maak kruidenboter of -olie en bewaar deze in de koelkast.  

Koken met kruiden tijdens de feestdagen

Door kruiden te gebruiken in je winterkeuken, voeg je niet alleen extra smaak toe aan je gerechten, maar help je ook je gezondheid een handje. Kruiden geven kleur, smaak en geur aan gerechten en aan de feestdagen. Dus ga deze winter en feestdagen aan de slag met kruiden, experimenteer en ontdek hoe de natuur onze gerechten kan verrijken!

Danielle van de Vlag is freelance content creator, copywriter, journalist en eigenaar van Online Lifestyle Magazine / Creative Agency ‘Puur van Geluk’. Ze bedenkt en creëert, samen met haar team, inspirerende en creatieve content voor het online lifestyle magazine. Daarnaast denken en werken ze graag mee aan de groei van bedrijven door het schrijven van blogs, nieuwsbrieven, productteksten en andere vormen van content. Ze zijn een enthousiast en gedreven team en willen graag bedrijven ontzorgen met alles op het gebied van content. Lees de artikelen en laat je inspireren!

Herfst staat voor verandering, 5 manieren om dit seizoen optimaal te gebruiken

De blaadjes aan de bomen kleuren rood, geel en bruin, het wordt steeds weer iets kouder, en de pumpkin spice lattes zijn intussen in elke ...
Schijf van vijf 2016 Giel Vara humor

Schijf van Vijf 2016, schijf van wát?

Hoera! De nieuwe Schijf van Vijf 2016 is live! Werken bij Fitplein vind ik hartstikke leuk, maar dat betekent dat ik continu -zakelijk en privé- ...

Een natuurlijke kerst: Verander je huis in een oase van rust met deze tips

Als tegenreactie op de drukke maatschappij kiezen we dit jaar massaal voor natuurlijke kerstdecoratie. Hoe je dit doet legt Jolanda je in dit artikel haarfijn ...

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *