De ‘Geen suiker’ challenge: Waarom en hoe?

Tegenwoordig zit in veel voedingsmiddelen suiker. Zelfs in voedingsmiddelen waarvan je het niet verwacht, zoals brood en sausjes. Voor veel mensen is het een behoorlijke uitdaging om suikerhoudende producten te vermijden, maar toch merken we dat steeds meer mensen het doen en de uitdaging aangaan. Daarom is de ‘Geen suiker’ challenge in het leven geroepen en deze challenge biedt tal van voordelen. Doe mee!

Waarom een ‘geen suiker’ challenge?

De voeding van tegenwoordig bevat steeds vaker en meer suiker. En aangezien te veel suikers niet goed is voor onze gezondheid, moet dit anders kunnen! Vandaar de ‘Geen suiker’ challenge. Deze challenge brengt vele gezondheidsvoordelen met zich mee en daar kun jij van profiteren. Het doen van deze challenge helpt je om bewuster te worden van wat je eet. Je gaat de etiketten op voedingsproducten vaker lezen en krijgt een beter inzicht in waar verborgen suikers zich bevinden.

Voordelen ‘Geen suiker’ challenge

De ‘Geen suiker’ challenge levert je veel gezondheidsvoordelen op en deze delen we graag met je:

 • Gewichtsverlies: Het vermijden van toegevoegde suikers kan helpen bij het verliezen van overtollige kilo’s. Het vermijden van suikerhoudende producten betekent ook het verminderen van onnodige calorieën. Hiermee wordt het verlies van gewicht positief gestimuleerd.
 • Meer energie: Mensen die suiker vermijden, ervaren vaak dat ze zich energieker voelen, omdat ze geen last meer hebben van de bekende ‘suikerdip’. Door veel suiker te consumeren, ontstaat een cyclische behoefte aan meer suiker, wat leidt tot regelmatige suikerdips. Met als gevolg dat je te weinig vitamines, mineralen en vezels binnenkrijgt.
 • Huid: Een verminderde suikerinname kan bij sommigen leiden tot een verbeterde huid. Suikers kunnen huidproblemen extra versterken.
 • Betere nachtrust: Veel mensen ervaren een betere nachtrust doordat ze minder suiker eten. Suiker heeft een kort opwekkend effect dat gevolgen kan hebben voor het moeilijk in slaap komen en doorslapen. 
 • Vermindert kans op diabetes type 2: Als je te veel suiker binnenkrijgt, verhoog je de kans op overgewicht. En overgewicht geeft weer een grotere kans op het krijgen van diabetes type 2.
 • Minder buik- en darmklachten: Veel kinderen, maar ook volwassenen hebben vaak last van buik- en darmklachten. De fructose in suiker kan een boosdoener zijn. Deze kan er namelijk voor zorgen dat je last krijgt van diarree, winderigheid of een opgeblazen gevoel. Vermijd suikerrijke producten waarin fructose zit. Door dit te vervangen door gezonde voedingsmiddelen, heb je minder snel kan op buik- en darmklachten.

Suikerclaims

Er zijn heel veel producten te vinden met minder suiker. Maar wees alert! De volgende claims vind je regelmatig op verpakkingen. Maar wat betekent het eigenlijk?

 • Wanneer er ‘suikerarm’ op een verpakking staat, betekent het dat er wel degelijk suiker in het product zit, maar in mindere mate.
 • Er zijn ook producten waarop staat: ‘suikervrij’. Dit kan de indruk wekken dat een product helemaal geen suiker bevat, terwijl er volgens de wet nog steeds 0,5 gram suiker per 100 gram of milliliter in mag zitten.
 • Kom je producten tegen waarop staat ‘zonder toegevoegde suikers’, dan betekent dit dat er geen extra suiker is toegevoegd. Dit betekent niet dat dit product helemaal geen suiker bevat.

Hoe werkt de ‘Geen suiker’ challenge?

In theorie klinkt het simpel, maar in de praktijk kan het uitdagender zijn. Maar niets is onmogelijk! We helpen je op weg.

 • Kijk wat voor jou haalbaar is en probeer alle suikers en suikerhoudende producten te vermijden.
 • Producten met toegevoegde suikers of vrije suikers kun je beter vermijden, omdat ze niet passen binnen een gezond voedingspatroon en de ‘Geen suiker’ challenge. Kies eerder voor producten met van nature aanwezige suikers, zoals die in groenten en fruit.
 • Suiker heeft ongeveer 50 verschillende ‘schuilnamen’, zoals glucose, fructose, sacharose, maltose, enz. Lees je in en kijk welke verborgen suikers er allemaal zijn en in welke producten ze zitten.
 • Plan je maaltijden en tussendoortjes en maak bijvoorbeeld een weekschema. Zo hoef je niet elke dag te kijken wat je gaat eten.
 • Maak zoveel mogelijk maaltijden en tussendoortjes zelf, zodat je weet dat er geen suiker aan te pas komt.
 • Bereid je goed voor en wees realistisch. Het is misschien echt even wennen, maar  wanneer je met kleine stapjes begint, is de kans van slagen groter. Bovendien houd je het langer vol.

Conclusie ‘Geen suiker’ challenge

Met de ‘Geen suiker’ challenge werk je aan je gezondheid en bewustwording. Het bewust kiezen van wat je eet en het verminderen van suikerconsumptie draagt bij aan een betere levenskwaliteit.

Danielle van de Vlag is freelance content creator, copywriter, journalist en eigenaar van Online Lifestyle Magazine / Creative Agency ‘Puur van Geluk’. Ze bedenkt en creëert, samen met haar team, inspirerende en creatieve content voor het online lifestyle magazine. Daarnaast denken en werken ze graag mee aan de groei van bedrijven door het schrijven van blogs, nieuwsbrieven, productteksten en andere vormen van content. Ze zijn een enthousiast en gedreven team en willen graag bedrijven ontzorgen met alles op het gebied van content. Lees de artikelen en laat je inspireren!
kaaskroket

Recept glutenvrije kaaskroket

Wie lust er nu niet op tijd een kroketje? Zelf gefrituurd of zo van de snackbar? Dit zijn andere kroketten, glutenvrije kaaskroket, maar overlopend van ...

Koolhydraatarm dieet: 10 tips voor wat je wel en niet moet doen

Het koolhydraatarm dieet is anno 2016 erg populair. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van koolhydraatarm eten. Zo kan je er makkelijker mee afvallen en krijg ...
kraanwater zuiveren

Kraanwater zuiveren, waarom zou ik? Ik hoef geen waterfilter

Het kraanwater van Nederland behoort tot de schoonste waters ter wereld. Wij staan regelmatig met waterfilters op beurzen en veel mensen vragen ons dan ook ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *