Gezonde voeding voor een betere nachtrust

Het eten van gezonde voeding is essentieel om energiek aan de dag te kunnen beginnen, de dag door te komen en om je gezondheid op peil te houden. Maar dat niet alleen, gezonde voeding kan tevens bijdragen aan een betere slaap en optimale nachtrust. Dat klinkt toch fijn!? Lees en laat je inspireren: gezonde voeding voor een betere nachtrust.

Wat is gezonde voeding?

Gezonde voeding draagt bij aan het behoud van een goede gezondheid, het versterken van je immuunsysteem en het voorkomen van ziekten. Het gaat om voeding dat rijk is aan voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen, vezels en eiwitten. Eet elke dag gevarieerd en kies uit verschillende soorten groenten, fruit, granen, magere eiwitten, gezonde vetten en zuivelproducten.

Wat is een goede nachtrust?

Een goede nachtrust betekent dat je voldoende slaap krijgt die van goede kwaliteit is, zonder onderbrekingen of slaapstoornissen. Bij een gezonde nachtrust is het belangrijk dat de verschillende slaapfasen aan bod komen, zoals de lichte slaap, diepe slaap en REM-slaap. Deze slaapfasen samen zorgen voor fysiek herstel, voor een goed geheugen en mentale rust. De hoeveelheid slaap per nacht verschilt per persoon, maar ongeveer 7 tot 9 uur is het uitgangspunt. Probeer elke avond rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en elke ochtend hetzelfde tijdstip op te staan voor een optimaal uitgerust gevoel.

Gezonde voedingstips voor een betere nachtrust

We hebben een aantal gezonde voedingstips voor een betere nachtrust. Door het eten van gezonde voeding en het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen en dranken, kun je namelijk bijdragen aan een betere nachtrust en algehele gezondheid. Pas de volgende tips toe voor een optimaal resultaat.

• Vermijd cafeïne, vooral ’s avonds. Cafeïne is een stimulerend middel en kan leiden tot slapeloosheid en een verstoord slaapritme. Drink daarom bij voorkeur geen koffie, thee of cola en eet geen chocolade en andere voedingsmiddelen die cafeïne bevatten, enkele uren voor het slapen gaan.

• Eet een lichte maaltijd voor het slapen gaan. Zware, vette of gekruide maaltijden kunnen maagklachten veroorzaken, wat de slaap kan verstoren. Probeer daarom een lichte maaltijd te eten en vermijd voedingsmiddelen die moeilijk te verteren zijn.

• Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium. Magnesium heeft een ontspannende werking op het lichaam en kan helpen om beter te slapen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium zijn onder andere groene bladgroenten, noten, zaden en volkorenproducten.

• Probeer voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan tryptofaan. Tryptofaan is een aminozuur dat nodig is voor de productie van serotonine en melatonine, die belangrijk zijn voor de slaap. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan tryptofaan zijn onder andere kalkoen, kip, vis, noten en zaden.

• Vermijd alcohol. Alcohol kan leiden tot een verstoorde slaapcyclus, wat de kwaliteit van de slaap kan verminderen.

• Drink een kopje kruidenthee. Kruidentheeën, zoals kamille, valeriaanwortel en passiebloem hebben een ontspannende werking op het lichaam en kunnen helpen om beter in slaap te komen en door te slapen.

Helpen bovenstaande tips over gezonde voeding voor een betere nachtrust niet of niet voldoende, raadpleeg dan je huisarts om te achterhalen waar de problemen vandaan komen en wat er eventueel aan gedaan kan worden. Blijf er niet te lang mee doorlopen, want dat komt je (nacht)rust niet ten goede.

Danielle van de Vlag is freelance content creator, copywriter, journalist en eigenaar van Online Lifestyle Magazine / Creative Agency ‘Puur van Geluk’. Ze bedenkt en creëert, samen met haar team, inspirerende en creatieve content voor het online lifestyle magazine. Daarnaast denken en werken ze graag mee aan de groei van bedrijven door het schrijven van blogs, nieuwsbrieven, productteksten en andere vormen van content. Ze zijn een enthousiast en gedreven team en willen graag bedrijven ontzorgen met alles op het gebied van content. Lees de artikelen en laat je inspireren!
zelf ijsthee maken

IJsthee maken doe je zelf met deze heerlijke ijsthee recepten!

IJsthee is mijn favoriete drank in de zomer. IJsthee is heerlijk verfrissend en dorstlessend en een stuk gezonder dan frisdrank. Bovendien kan je zelf ijsthee ...

Peijnenburg ontbijtkoek Zero % suiker

Peijnenburg ontbijtkoek Zero % suiker. Peijnenburg ontbijtkoek, dat kent iedereen volgens mij wel. De meeste mensen vinden ontbijtkoek lekker en het is ook heel makkelijk ...
spruitjes salade

Glutenvrije nazomer salade met spruitjes

Hier een meer dan verrassend recept voor een uiterst originele salade met spruitjes. Lekker bij de barbecue, bij een pan aardappels, of als maaltijd voor ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *