Verkoudheid bestrijden met voeding

Het verkoudheidseizoen is weer begonnen! Wanneer het koud is en het temperatuurverschil sterk verandert, kun je makkelijk verkouden raken. Door koorts, verstopte neus, hoofdpijn en keelpijn kan je een gebrek aan eetlust hebben. Maar om je lichaam beter te laten voelen, moet je iets eten! Het is dan belangrijk dat je goed kiest wát je eet. Goed eten kan je lichaam namelijk helpen om sneller te herstellen.

Hier zijn zeven voedingsmiddelen die geschikt zijn om te eten om je verkoudheid te bestrijden.

Citrus en bessen

Citrusvruchten zoals sinaasappels, citroenen en grapefruits zijn rijk aan flavonoïden en vitamine C, die ontstekingen kunnen verminderen. Daarnaast kunnen deze stoffen jouw immuniteit verhogen en koorts bestrijden. Sommige onderzoeken suggereren ook dat een soort flavonoïde genaamd quercetine in de bessen kan helpen bij het bestrijden van de rhinovirus. Dit virus veroorzaakt de meeste verkoudheden. Aardbeien, bosbessen, bramen, enz. zijn allemaal bessen die keelpijn verzachten, of ze nu bevroren of geperst zijn.

Honing

Als je ziek bent, kan je keelpijn krijgen door een bacteriële infectie. Honing is rijk aan antimicrobiële stoffen. Deze stoffen doden de slechte bacteriën, waardoor je minder last krijgt van je keel. Bovendien kan honing ook effectief zijn voor hoesten bij kinderen, maar baby’s jonger dan 12 maanden mogen het niet eten.

In een in 2018 gepubliceerde onderzoeksbeoordeling werd het gebruik van honing vergeleken met andere geneesmiddelen. Honing bleek meer effectief te zijn dan sommige veelgebruikte hoestonderdrukkers.

Knoflook

Knoflook heeft veel voordelen voor het lichaam. Het heeft antibacteriële, antivirale en schimmelwerende effecten en verbetert de functie van het immuunsysteem. Uit de studie bleek dat mensen die regelmatig knoflook aten, minder snel ziek werden.

Daarnaast herstellen mensen die knoflook aten tijdens een ziekte eerder dan degenen die een placebo namen volgens experimenten. Als je verkouden bent, kun je daarom knoflook toevoegen aan je kippensoep of bouillon. Knoflook voegt niet alleen smaak toe, maar bestrijdt ook je verkoudheid.

Kruidenthee

Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven als je verkouden bent. Met hete kruidenthee blijf je gehydrateerd en wordt je geest verfrist. Bovendien helpt de stoom van de hete thee om je luchtwegen vrij te maken en je slijm te verwijderen.

Theebladeren zijn rijk aan natuurlijke plantaardige stoffen die je immuunsysteem versterken. Vooral catechines, een stofje in theebladeren, beschermt je lichaam tegen bepaalde soorten griepvirusaanvallen.

Zalm

Zalm is goed voor je om te eten als je ziek bent. Het rijk is aan hoogwaardige eiwitten die je lichaam nodig heeft. Ook bevat zalm omega-3-vetzuren, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Daarnaast bevat zalm ook veel vitamines en mineralen, waaronder vitamine D. Dit is goed voor je immuunsysteem. Bovendien is zalm zacht en mals, daardoor kan het gemakkelijk worden gegeten als je keelpijn hebt.

Kokoswater

Bij koorts, overmatig zweten, braken of diarree verliest het lichaam veel water en elektrolyten (verzamelnaam voor zouten). Op zo’n moment is kokoswater het ideale drankje. Kokoswater is niet alleen lekker, maar bevat ook glucose en elektrolyten, die je nodig hebt om gehydrateerd te blijven. Onderzoekers hebben aangetoond dat kokoswater ook geschikt is om te drinken na het sporten of milde diarree, wat maagklachten kan verminderen.

Er zijn echter ook onderzoeken die suggereren dat kokoswater eerder een opgeblazen gevoel veroorzaakt dan andere elektrolytdranken. Daarom, als je nog nooit kokoswater hebt geprobeerd voordat je ziek werd, is het aan te raden om niet te veel tegelijk te drinken.

Gember

Studies hebben aangetoond dat gember niet alleen misselijkheid kan helpen verlichten tijdens zwangerschap of kankerbehandeling. Het is namelijk ook geschikt bij ziekte en verkoudheid, omdat het werkt als een pijnstillende geneesmiddel.

Bovendien bestrijdt gember de slechte bacteriën tijdens een verkoudheid. Als je ziek bent, zijn het toevoegen van een beetje gember aan je gerechten, of het maken van een kopje gemberthee om te drinken, allemaal goede keuzes.

Kortom, als je verkouden bent, eet dan knoflook, zalm, citrus en bessen voor een sterk immuunsysteem. Heb je (keel)pijn? Probeer eens gember en honing. En ten slotte is het belangrijk om gehydrateerd te blijven (ook als je niet ziek bent). Daarvoor zijn kokoswater en kruidenthee goede dorstlessers. Door al deze voedingsmiddelen te eten bij een verkoudheid word je snel weer beter!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *