Voetjes van de vloer (incl. 4 voet-verwen-recepten)

Als er bepaalde delen van je lichaam te weinig aandacht krijgen, dan zijn het wel je voeten! En dat terwijl je voeten je wel je hele leven door dragen. De – in oorsprong Oosterse geneeswijze – voetreflexologie weet dat jouw voeten jouw hele lichaam weerspiegelen.

Elk orgaan en elk lichaamsdeel zijn door energiestromen met een bepaald reflexgebied in je voet verbonden. Met massage van en druk op deze voetreflexpunten in je voet kunnen blokkades worden opgeheven. Hierdoor komen de bijbehorende organen weer in evenwicht. Deze reflextherapie werd al toegepast 2300 voor Christus en nu wij steeds vaker een meer holistische kijk op gezondheid hanteren, wordt deze vorm van drukpuntmassage een steeds algemener goed. Het leuke is dat als je eenmaal weet waar je belangrijkste orgaanpunten zich op je voet bevinden, je ze lekker kunt gaan verwennen. Zo verwen je niet alleen je voeten, maar meteen je hele lichaam en je geest! Holistisch ten voeten uit….

Je kunt je voeten op verschillende manieren verwennen. Deze receptjes heb ik deels te danken aan Cyrille Zellweger en daarna zijn ze door mij gefinetuned. Het zijn alle vier absolute toppers: een voetenbadje voor ze als je voeten extra vermoeid zijn, een heerlijk verzorgende voetpeeling, een voedende balsem of een vochtinbrengende en relaxerende voetencrème. Allemaal maken kan natuurlijk ook…..

Voetverzorging 1: recept voor een goed voetenbad

Voetenbad: Het effect van voetenbaden is misschien nog wel groter dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. Naast dat een voetenbad je voeten á la minute een verkwikkende oppepper geeft, straalt dat ook door naar je hele lichaam en geest. Een eenvoudig maar zeer heilzaam recept om je pijnlijke voeten te verwennen is deze waar je de volgende ingrediënten voor nodig hebt:

 • 100 ml gemalen haver
 • 90 ml Keltisch zeezout of Himalayazout
 • 55 ml natriumbicarbonaat (baking soda)
 • 1 handvol fijngemalen gedroogde muntblaadjes
 • 12 druppels Tea tree etherische olie
 • 16 druppels Groene munt of Akkermunt etherische olie (bij zwangerschap deze olie vervangen door Lavendel etherische olie)

Meng alle ingrediënten in een kom totdat er een homogeen poeder ontstaat. Stop dit poeder in een goed af te sluiten glazen pot. Tijd voor een voetenbadje? Doe dan 1 -2 eetlepels van je voetenpoeder in een teiltje dan je vult met lauwwarm water. Laat je voeten minstens een kwartier weken om alle spanning en pijn weg te laten ebben. Afterparty: voetmassage met voetencrème of -balsem.

Voetverzorging 2: recept voor een voetpeeling

Voetpeeling: De peeling in dit recept heeft het voordeel van een dubbele werking: een automatische peeling (dankzij de werking van de suikerkorrels) en een chemische peeling (dankzij de werking van de fruitzuren). De toegevoegde honing heeft een ontsmettende en genezend werking, de amandelolie voedt en herstelt de vochtbalans terwijl de etherische oliën van tea tree, citroen en munt met hun ontsmettende en schimmeldodende werking je voeten kalmeren en verfrissen. Wat heb je precies nodig?

 • 3 eetlepels ongeraffineerde rietsuiker
 • 2 eetlepels Zoete amandelolie
 • 2 eetlepel honing
 • 3 druppels Citroen etherische olie
 • 3 druppels Tea tree etherische olie
 • 3 druppels Munt (Akker- of Groene)

Ben je zwanger? Vervang dan de Munt door Lavendel etherische olie! Meng de amandelolie en de etherische oliën goed door elkaar. Voeg daarna de honing toe en als laatste de rietsuiker. Maak je voeten vochtig  en scrub het hele oppervlak tot aan je enkels. Besteed lekker veel aandacht aan de onderkant van je voeten en je hielen. Een paar minuutjes laten intrekken zodat de voedende stoffen hun werk goed kunnen doen. Spoel je voeten daarna af met lauw warm water. Laat ze drogen aan de lucht.

Voetverzorging 3: een heerlijke balsem voor vermoeide voeten

Voedende balsem voor vermoeide voeten:  Deze balsem is super vochtherstellend doordat er sheabutter en zoete amandelolie in gebruikt is. Net als in de peeling heb ik weer de etherische olie van Citroen, Tea tree en Munt gebruikt. Dit is gewoon de ideale voetenverzorg-combinatie want ze verkwikken, kalmeren , werken ontsmettend, zijn schimmeldodend en ruiken ook nog eens heerlijk. Ben je zwanger? Gebruik dan Lavendel in plaats van Munt. Voor deze balsem heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 30 gram ongeraffineerde Sheabutter
 • 60 gram Zoete amandelolie
 • 6 gram Bijenwas of 3 gram Candelillawax
 • 6 druppels Citroen of Lemongrass
 • 6 druppels Munt (of Lavendel)
 • 6 druppels Tea tree

Doe de Bijenwas of Candelillawax, de Sheabutter en de Zoete amandelolie in een vuurvaste maatbeker. Verwarm deze au bain-marie. Zodra deze ingrediënten goed gesmolten en gemengd zijn, haal je het van het vuur. Laat het wat afkoelen. Wanneer het voldoende is afgekoeld, roer je er de etherische olie door. Doe daarna alles in een glazen potje van ca. 100 ml.

Breng de balsem aan op schone en droge voeten en masseer je voeten minstens 5 minuten per voet. Denk hierbij speciaal aan de voetwelving, de enkels, de tenen en de bovenkant van de voet. Masseer van de tenen richting de hiel en van de hiel richting de kuit om de bloedsomloop te stimuleren. Je handen zullen instinctief de juiste bewegingen maken die een verlichtend en kalmerend effect hebben. Op gevoelige of pijnlijke plekken is het belangrijk om goed in- en uit te blijven ademen (denk aan de reflexzonegebieden!). Deze balsem is heerlijk na een voetenbad of peeling op het einde van een zware dag.

Voetverzorging 4: recept voor een weldadige voetencrème

Vochtinbrengende en kalmerende voetencrème:  Heb je de voorkeur aan een meer romige crème in plaats van een balsem? Dan kun je met deze voetencrème ‘beter uit de voeten’ dan met de balsem. De crème en de balsem hebben verder dezelfde werking.

 • 40 gram ongeraffineerde Sheabutter
 • 30 gram Zoete amandelolie
 • 5 druppels Tea tree etherische olie
 • 5 druppels Munt etherische olie (vervangen door Lavendel bij zwangerschap)
 • 5 druppels Lemongrass of Citroen.

Meng de Zoete amandelolie en de Sheabutter. Roer met een spatel de Sheabutter voorzichtig door de olie door hem tegen de wand te pletten. Op deze manier hoef je de boter niet te verwarmen waardoor je de kans op harde stukjes uitsluit. Roer daarna met een vork om een gladde crème te krijgen. Als laatste voeg je de etherische oliën erdoor en vul je een glazen potje van ca. 100 ml. met deze substantie. Overheerlijk verzorging na je voetenbadje en/of peeling!

Wil je deze ingrediënten aanschaffen ga dan naar onze webshop www.superfoodmarkt.nl

Enjoy!

Mirjam Carels

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *