D-lightful – het belang van vitamine D

Volgens mijn weer-app die ik bij het opstaan check, blijft het de hele dag volledig bewolkt en wordt het een graad of 14-15. Uit het raam kijkend zie ik toch een streepje blauwe lucht. Voor de zekerheid toch maar hardlopen in lange broek en vestje. Vanaf ons huis ren ik in minder dan 10 minuten naar de rand van de stad. Een frisse dunne mist hangt over de velden. De zon schijnt waterig maar overtuigend, een cadeautje als je een grauwe dag verwacht!

Als je schaduw langer is dan jij, is het D-seizoen voorbij

Ik bedenk dat vandaag wel eens de laatste dag kan zijn dat we vitamine D in onze huid kunnen aanmaken nu de zon zo zijn best doet. Dit gebeurt globaal gezien tussen 11 en 15 uur, zo lang de zon hoog genoeg aan de hemel staat en er niet te veel bewolking is. Achteraf gezien had ik dus beter rond lunchtijd kunnen gaan rennen, in korte broek en shirt. Medio oktober is het namelijk echt voorbij. De weg die de UV stralen dan moeten afleggen van de zon tot je huid is te lang voor vitamine D aanmaak. Je kunt het zelf globaal meten. Als je schaduw langer is dan jij, is het D-seizoen voorbij. Ik ren mijn rondje verder en herinner me ineens de vraag waarmee mijn partner, die iedere dag de pillenverzameling voor ons vier op de ontbijttafel klaar legt, me vanochtend verbaasde: ‘schat, is het al bijna tijd voor vitamine D, nu het weer zo vroeg donker is buiten?’

Wat zegt de Gezondheidsraad?

Officieel beveelt de Gezondheidsraad voor ons hele gezin geen extra D aan. Ook niet in de winter. Wel geldt een suppletie advies het hele jaar door voor zwangeren en vrouwen vanaf 50 jaar (10 mcg), alle ouderen vanaf 70 en mensen met botontkalking (20 mcg), peuters tot ze naar de basisschool gaan (10 mcg), gesluierde vrouwen (10-20 mcg), mensen met een donkere huid en mensen die te weinig buiten komen (10 mcg). Die laatste categorie is veel groter dan je denkt!  Alle binnenzitters die niet tijdens lunchtijd minimaal een kwartier met ontblote armen een luchtje gaan scheppen vallen hier al onder. Ga je wel naar buiten, maar smeer je altijd braaf een dagcrème met een hoge factor, dan komt dat bijna op hetzelfde neer als niet naar buiten gaan.

Vitamine D doet zoveel meer….

Met je voeding krijg je wel wat vitamine D binnen (eieren, vette vis), maar dit is onvoldoende om de gezonde effecten van vitamine D te kunnen bewerkstelligen. De huidige aanbevelingen zijn bedoeld om botziekten als rachitis en osteoporose te voorkomen. Vitamine D doet echter zoveel meer! Er wordt veel onderzoek gedaan naar de optimale bloedspiegel voor een gunstig effect op je weerstand, spierkracht en op het voorkomen van chronische ziekten. Mijn vitamine D bloedspiegel is in maart geprikt op een congres voor apothekers. Ik zat nét niet op ’80 is prachtig’ (uitspraak van klinisch chemicus Frits Muskiet). Kun je nagaan, ik had de hele winter extra D geslikt (25 mcg), ik loop twee tot drie keer per week hard, ik fiets altijd naar mijn werk (wel te vroeg voor D aanmaak…), voor zover ik weet heb ik niets onder de leden en nog zat ik niet boven de ideale waarde. Natuurlijk, 76 nmol/l is prima, maar ik had het hoger verwacht. Het is dus de vraag wie met de adviezen van de Gezondheidsraad die ’80’ wél haalt. Overigens vindt de Gezondheidsraad 50 nmol/l in je bloed voldoende.

D-scussie!

Enkele jaren geleden zijn de aanbevolen doseringen wel iets opgeschroefd en sindsdien geldt ook in Nederland een vastgestelde veilige bovengrens van 100 mcg suppletie per dag voor een volwassene en 25-50 mcg voor een kind. De praktijk leert dat een vitamine D tekort veel voorkomt, ook bij mensen bij wie je het niet verwacht. Als je overgewicht hebt bijvoorbeeld, verstopt D zich in je vetweefsel. Een hogere dagdosis is dan bijna altijd noodzakelijk. Hier zijn nog geen officiële aanbevelingen voor. We zullen samen de D-scussie moeten aangaan en zorgen voor zonnige bloedwaarden! Ter preventie van D-ficiëntie staat extra D vanaf nu weer bij ons op het menu. Intussen ga ik komende week D-lightful genieten van het beetje zon dat is voorspeld en in een volgende D-episode vertel ik je graag uitgebreider waar vitamine D allemaal goed voor is.  To be continueD!

Groet,
Ellen

Koop hier Vitamine D geschikt voor vegetariërs en veganisten! 

Welke superfoods zijn goed als je zwanger bent?

Als je zwanger bent lijkt voeding nog wel belangrijker omdat het niet alleen om je eigen gezondheid gaat maar ook om de gezondheid van je ...
rijstwafel ongezond arsenicum

Rijstwafel gezond? Hoge arsenicumlevels in rijstwafels!

Een rijstwafel is ongezond omdat er arsenicum in zit. Geef je je kinderen dagelijks een gezonde rijstwafel -want geen brood- doe je het als nietsvermoedende ...

Ontgiften van zware metalen waarom is het belangrijk

Zware metalen kunnen een groot effect hebben op je lichaam en daarom is het belangrijk je lichaam te zuiveren van deze stoffen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *