Nitraat, fluoride, chloor en kalk: wat zit er in mijn kraanwater en hoe zuiver ik het?

Volgens het Waterleidingbesluit moet water dat in Nederland uit de kraan komt, veilig zijn om te drinken. Wanneer water veilig is om te drinken, noemen we dat drinkwater. Maar dat betekent niet dat het Nederlandse leidingwater geen andere stoffen bevat. Volgens het Waterleidingbesluit mag van een aantal stoffen een maximumhoeveelheid in het drinkwater worden aangetroffen. Dat geldt bijvoorbeeld voor nitraat, fluoride, chloor en kalk. We leggen uit wat er in kraanwater zit en hoe je het kunt zuiveren.

Toegestane stoffen in Nederlands kraanwater

Volgens het Waterleidingbesluit mogen bepaalde stoffen in geringe hoeveelheden in het Nederlandse kraanwater worden aangetroffen. Denk bijvoorbeeld aan aluminium, chloor, fluoride, koper, magnesium, nitraat en sulfaat. Onder deze stoffen bevinden zich mineralen. In geringe hoeveelheden zijn mineralen niet schadelijk, maar een teveel aan mineralen in het water is niet gezond omdat ze extra belastend kunnen zijn voor de nieren. Daarnaast kunnen sommige stoffen, zoals chloor, een bepaalde smaak aan het water geven.

Is Nederlands kraanwater veilig om te drinken?

Volgens het Voedingscentrum is bijna al het kraanwater in Nederland veilig om te drinken. Het gebruik van het woord ‘bijna’ houdt dus in dat er uitzonderingen zijn. Zo kan je kraanwater te veel lood bevatten op het moment dat jouw woning loden leidingen heeft. Dat kan het geval zijn indien je in een huis van voor 1950 woont en de leidingen nog niet zijn vervangen. Bij ruim 275.000 woningen in Nederland is dit het geval. Daarnaast is het niet veilig om kraanwater te drinken in een de eerste 3 maanden dat een woning nieuwe waterleidingen heeft gekregen, of in een nieuwbouwhuis.

Hoe wordt kraanwater in Nederland gewonnen?

Ons kraanwater wordt uit tal van bronnen gewonnen, in Nederland zijn er meer dan 200 bronnen die voor ons drinkwater zorgen. Doordat het water uit verschillende bronnen afkomstig is, kan de hardheid van het kraanwater van gebied tot gebied verschillen. De hardheid van het water heeft betrekking op vaste stoffen zoals calcium en magnesium die in het water zijn opgelost. Omdat de hardheid van het water per gebied verschilt, kan je het drinkwater uit verschillende delen van Nederland niet met elkaar vergelijken. Met andere woorden: een test over de drinkwaterkwaliteit in Zeeland zegt niets over de drinkwaterkwaliteit in Amsterdam.

Kraanwater zuiveren met een waterfilter

Wil je er zeker van zijn dat je zuiver water tot je neemt? Dan kun je met een waterfilter eenvoudig kraanwater en ander onzuiver water filteren. Er zijn verschillende soorten waterfilters op de markt, maar van verschillende merken en kwaliteiten. Niet elk waterfilter verwijdert dezelfde hoeveelheid stoffen uit het water. Het is daarom belangrijk om de eigenschappen van waterfilters te vergelijken zodat je weet hoe zuiver het water is nadat je het hebt gefilterd. Idealiter test je het gefilterde water zelfs op zuiverheid.

Gefilterd water op zuiverheid testen

Indien je een waterfilter met een meetapparaatje aanschaft, kun je zelf de TDS-waarde van het water filteren. TDS staat voor Total Dissolved Solids, De TDS-waarde staat dus voor de totale hoeveelheid opgeloste stoffen in het drinkwater. Het 5-trapsfilter van ZeroWater verwijdert 99% van de opgeloste vaste stoffen uit het water. Dat is bijna 50% meer zuivering ten opzichte van andere filtersystemen. ZeroWater levert altijd een gratis filter en een TDS-meter mee, zodat je het gezuiverde water zelf kunt testen.

Onze favoriete waterfilter systemen:

Yoga guru, freelance copyrighter & auteur

Susanne is copywriter en auteur bij o.a. Fitplein.nl. Ze heeft een achtergrond in marketing en heeft al bijna 10 jaar ervaring in digitale marketing. In april 2019 heeft ze de sprong in het diepe gewaagd. Susanne heeft toen haar baan opgezegd en gaan reizen.  Ze verdiepte zich in yoga, een levensstijl waar ze in de afgelopen jaren een intense passie voor heeft ontwikkeld. Ze beoefent nog steeds meerdere vormen van yoga en geniet van de mentale balans die dit haar geeft. Voor Fitplein schrijft zij artikelen over yoga, vegetarisme, duurzaamheid en sinds kort ook biohacking.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *