De beste yoga apps voor jou op een rijtje

Yoga wordt steeds populairder. Uit een groot onderzoek dat Yoga Magazine in 2019 heeft uitgevoerd, blijkt dat maar liefst 1,6 miljoen Nederlanders het afgelopen halfjaar aan yoga hebben gedaan, en 800.000 Nederlanders zelfs met enige regelmaat op de yogamat staan.

Yoga wordt gezien als een methode om stress te verminderen, en wordt door veel mensen vanuit die optiek beoefend. Ook werkgevers houden zich meer en meer bezig met de mentale gezondheid van medewerkers, en ontwikkelen programma’s die de gezondheid in positieve zin kunnen stimuleren en stress kunnen verminderen. Yoga is daar vaak onderdeel van, zo meldt het RIVM.

De toegenomen populariteit van yoga maakt dat niet alleen het aanbod yoga studio’s enorm groot is en yoga veelvuldig op de werkvloer wordt aangeboden, maar dat ook er in het smartphone app-speelveld vele yoga apps verkrijgbaar zijn. Ideaal voor wie veel onderweg is, of op een toegankelijke manier yoga wil beoefenen. De lessen zijn immers slechts een paar smartphone-handelingen van jou verwijderd. 

Wat de beste apps zijn, verschilt per individu, en is afhankelijk van jouw niveau en persoonlijke wensen. Lees daarom mee over 7 toffe yoga-apps, bekeken vanuit verschillende perspectieven.

De holistische benadering

Stop, Breathe & Think

De app Stop, Breathe & Think is geen specifieke yoga app, maar helpt je bij het creëren van meer peace of mind. Daar is yoga onderdeel van, net zoals de 5 minute check-ins om vast te stellen hoe je je voelt, en de op je mentale staat toegespitste geleide meditaties. Naast yoga- en meditatiesessies biedt de app ook acupressuur video’s. De content van de app kan worden afgestemd op jouw specifieke behoeftes, zoals het verhelpen van stress of slaapproblemen, of werken aan meer focus of compassie.

Prijs: gratis met in-app aankopen

Bekijk de app voor iOs >

Bekijk de app voor Android >

Voor de liefhebber van intensieve workouts

Asana Rebel

Benader je yoga met name als intensieve workout, om lekker van te gaan zweten? De app Asana Rebel biedt een diversiteit aan coole workouts, van bewegende meditaties tot de meest uitdagende workout-combinaties. Veelzijdig als de app is, worden de workouts al aangeboden vanaf 5 minuten. Met dagelijkse challenges kun je jezelf blijven motiveren, en met de quiz-functie houd je je kennis over yoga en fitness up-to-date.

Prijs: gratis, maar met de meeste features toegankelijk in abonnementsvorm. Vanaf EUR 4,91 per maand bij een jaarabonnement

Bekijk de app voor iOs >

Bekijk de app voor Android >

Voor wie eindeloos wil variëren

Down Dog

De app Down Dog biedt met 30.000 verschillende configuraties de mogelijkheid om eindeloos te blijven variëren. Je kunt kiezen uit 12 verschillende focusgebieden, zoals de onderrug, hamstrings of overall flexibiliteit. Spits je training toe op een specifiek focusgebied om dat gebied te trainen en versterken, of rouleer alle opties voor oneindig veel diversiteit. En voor wie graag wil starten met yoga, biedt deze app een 3-daagse introductiecursus.

Prijs: gratis met in-app aankopen

Bekijk de app voor iOs >

Bekijk de app voor Android >

De community

Daily Yoga

Of je nu een doorgewinterde yogini bent of net met yoga wilt starten, deze app biedt voor ieder wat wils. Met meer dan 500 asana’s en 500+ yoga-, pilates- en meditatiesessies ben je wel even zoet. Mooi aan deze app is de in-app community, waar yogi’s vragen over verschillende thema’s met elkaar bespreken en elkaar helpen en motiveren. Heb je nog wat meer motivatie nodig? Wanneer je de Smart Coach-functie activeert ontvang je – gebaseerd op 6 doelstellingen waar je uit kunt kiezen – 30 dagen lang elke dag een suggestie voor een specifieke sessie.

Prijs: gratis met in-app aankopen

Bekijk de app voor iOs >

Bekijk de app voor Android >

Voor de theoretici

Patanjali’s Yoga Sutra

Heb je altijd al willen weten wat je eigenlijk zingt bij de klassikale chants? Of ben je nieuwsgierig naar de filosofie en fundamentele teksten in de yoga-literatuur? De app Patanjali’s Yoga Sutra leidt je door elk van Patanjali’s Yoga Sutra’s heen. Elke Sutra kan afgespeeld worden in Sanskrit, op zowel de klassieke als een gesimplificeerde manier, zodat je als gebruiker zelf mee kunt chanten. Van elke Sutra is een Engelstalige vertaling beschikbaar, vertaald en becommentarieerd door wijlen yogaleraar T.K.V. Desikachar, en zijn dochter en student Mekhala Desikachar.

Prijs: EUR 6,99 voor iOS en EUR 5,49 voor Android

Bekijk de app voor iOs >

Bekijk de app voor Android >

Voor de reizigers onder ons

MINDBODY: Fitness, Salon & Spa

Of je nu op zoek bent naar de beste yoga studio, een pilatesles in de buurt of een fijne massage wilt boeken: deze app helpt je onderweg. MINDBODY toont meer dan 52.000 health & wellness ondernemingen wereldwijd, met reviews van andere gebruikers per workout, les of behandeling. De leukste yogales uitzoeken op reis, tijdens je citytrip of gewoon bij jou in de buurt, was nog nooit zo makkelijk.

Prijs: gratis

Bekijk de app voor iOs >

Bekijk de app voor Android >

Deep dive in yoga anatomie

iYoga Premium

Deze app geeft je inzicht in het gebruik van je spieren bij maar liefst 190 verschillende yoga houdingen (waarvan 80 houdingen toegankelijk zijn zonder in-app aankopen). Ideaal voor degenen die zich willen verdiepen in yoga en anatomie, en ernaar streven hun yoga houding asana voor asana te verbeteren. Van elke yoga houding wordt zowel het voor- als zijaanzicht getoond, naast een bewegend beeld waarin de volledige asana wordt uitgevoerd. Zo kun je exact zien hoe je spieren tijdens de asana’s in actie komen.

Prijs: gratis met in-app aankopen

Bekijk de app voor iOs >

Niet beschikbaar voor Android

Yoga guru, freelance copyrighter & auteur

Susanne is copywriter en auteur bij o.a. Fitplein.nl. Ze heeft een achtergrond in marketing en heeft al bijna 10 jaar ervaring in digitale marketing. In april 2019 heeft ze de sprong in het diepe gewaagd. Susanne heeft toen haar baan opgezegd en gaan reizen.  Ze verdiepte zich in yoga, een levensstijl waar ze in de afgelopen jaren een intense passie voor heeft ontwikkeld. Ze beoefent nog steeds meerdere vormen van yoga en geniet van de mentale balans die dit haar geeft. Voor Fitplein schrijft zij artikelen over yoga, vegetarisme, duurzaamheid en sinds kort ook biohacking.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *