Chlorofyl: wondermiddel of onterechte trend? 

Chlorofyl, voor sommige een bekend begrip en voor andere een moeilijk scheikundig woord. Chlorofyl is iets wat je ontzettend veel ziet in recentelijke trends. Het belooft dan ook wonderbaarlijke gezondheidsvoordelen, zoals een stralende huid, geen vieze lichaamsgeurtjes meer, gewichtsverlies en zelfs een verlaagd risico op bepaalde kankersoorten. Maar wat is het precies en in hoeverre kloppen deze gezondheidsclaims? 

Wat is chlorofyl? 

Chlorofyl is de wetenschappelijke benaming voor bladgroen. Het is het letterlijke kleurpigment van planten, algen en groenten. Chlorofyl zorgt voor de groene kleur, maar ook voor de opvang van zonlicht. Dit is onwijs essentieel voor de plant, maar ook voor ons als mensheid aangezien dit de fotosynthese in gang zet. Chlorofyl is dus heel belangrijk, maar hoe belangrijk is het voor ons om het te consumeren? 

De gezondheidsvoordelen van chlorofyl 

Dat chlorofyl planten gezond houdt kunnen we met zekerheid zeggen. Huidige trends beweren echter ook dat het voor ons lijf heel veel gezondheidsvoordelen heeft. De belangrijkste beweringen zijn dat chlorofyl ons lijf helpt te ontgiften door de afvoer van toxische stoffen. Dit omdat het chlorofyl de toxische stoffen aan zich bindt, zodat deze makkelijker met de ontlasting mee zouden gaan. Daarbij zou het ook effect moeten hebben op de ondersteuning van je hormonen. Het zou de hormoonbalans moeten optimaliseren door het verwijderen van xenobiotica, een hormoon dat als verstoorder werkt in je lijf. 

Dit zijn hele mooie claims, alleen er is nog te weinig wetenschappelijk onderzoek dat daadwerkelijk bewijst dat de inname van chlorofyl deze effecten kan realiseren. We kunnen dus helaas nog niet met zekerheid zeggen of deze claims echt kloppen of niet. Wel is het zo dat chlorofyl veel vitamines, mineralen en antioxidanten bevat. Denk bijvoorbeeld aan vitamine A, C, E en K. De aanwezige mineralen zijn onder andere calcium, magnesium en ijzer. 

Het binnenkrijgen van chlorofyl heeft wel zeker gezondheidseffecten, alleen wellicht alle die beweerd worden. Daarbij zit chlorofyl vaak ook in gezonde producten, zoals spinazie, algen en andere zeewieren, tuinkers, rucola, boerenkool, koriander, peterselie, prei en andijvie. Een makkelijke regel om een natuurlijk product te herkennen dat veel chlorofyl bevat is te kijken naar de kleur van het blad. Hoe donkerder de kleur groen, hoe meer chlorofyl. 

Chlorofyl supleren 

Voor hen die moeite hebben met voldoende groene groente te eten is er de mogelijkheid om chlorofyl te supleren. Vaak kan je chlorofyl dan in druppels kopen of in tabletvorm. Je hebt er dagelijks niet veel van nodig om aan de gewenste hoeveelheid voedingsstoffen te komen. Het kan wel zo zijn dat je hierdoor tijdelijk een groene tong krijgt en je urine of ontlasting wat groener uitslaat. Verder geld, net als bij ieder ander supplement, dat een gezond en gevarieerd eetpatroon altijd de eerste stap moet zijn voor een gezond lijf. 

De bijwerkingen van te veel chlorofyl 

Er zijn op dit moment nog weinig bijwerkingen denkbaar aangezien chlorofyl in principe alleen maar gezonde voedingstoffen bevat. Zeker als je het op natuurlijke wijze met je voeding binnenkrijgt zou het in principe geen bijwerkingen moeten geven. Echter, er is nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar chlorofyl en zeker wanneer je het suppleert is er kans dat je er te veel van binnenkrijgt. Zo zou het eventueel kunnen leiden tot spijsverteringsproblemen of diarree. Daarbij is het verstandig om te controleren bij je behandelend arts of chlorofyl supleren kan wanneer je onder doktersbehandeling bent, zwanger of borstvoeding geeft. 

Wondermiddel of onterechte hype? 

Chlorofyl doet zeker de trends eer aan wat betreft voedingstoffen. Het bevat veel gezonde micronutriënten en het zit in veel gezonde producten. Daarbij kan het voor sommige mensen een prima uitkomst zijn om het (in kleine mate) te supleren voor een betere weerstand. Echter kan er niet bewezen worden dat sommige gezondheidsclaims, zoals het verminderen van lichaamsgeur, het herstellen van de hormoonbalans en een stralende huid zonder eczeem of acne daadwerkelijk kunnen worden gerealiseerd door de inname van chlorofyl. 

Het is altijd een goed idee om veel groene groente te eten voor de vele vitamine en mineralen. Hierdoor zal je automatisch ook meer chlorofyl binnenkrijgen. Als je twijfelt of je met je voeding wel voldoende chlorofyl binnenkrijgt kan supleren zeker geen kwaad. Verwacht echter geen grote wonderen zoals sommige claims doen beweren.

pompoensoep

Pompoensoep: gek op pompoenen!

Als ik erover nadenk, ben ik een ‘lentemeisje’. Ik hou ontzettend van zon, groene blaadjes aan de bomen, bloemen en de geur van de lente. ...

Wat is collageen en waarom zou jij het moeten gebruiken?

Is collageen echt een wondermiddel, en zo ja hoe kan je zorgen voor een optimale werking van dit stofje? In dit artikel vind je het ...
paleo cake

Heerlijke Paleo cake met appel/pompoen voor bij de koffie

Dit is een heerlijk recept voor een paleo cake met appel en pompoen. Heerlijk bij de koffie als tussendoortje, maar ook lekker in de broodtrommel ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *