Gezonde en feestelijke hapjes (hartig en zoet!)

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Tijdens de feestdagen mag je natuurlijk genieten. Het hoeft niet allemaal gezond te zijn wat je eet. Maar het is wel zo fijn om ongezonde lekkernijen af te wisselen met gezonde hapjes.

In dit artikel geven we je daarom tips, inspiratie en acht recepten voor gezonde en feestelijke hapjes. Zowel hartig als zoet.

Wat is een gezond hapje (en wat niet)?

Een hapje is gezond als het je lichaam niet alleen vult, maar ook voedt. Met waardevolle voedingstoffen zoals:

  • Vezels
  • Gezonde vetten
  • Eiwitten
  • Vitamines
  • Mineralen
  • Antioxidanten

Dit wil je juist niet:

  • Suiker
  • Geraffineerde koolhydraten
  • Transvetten
  • Sterk bewerkte producten

In de praktijk betekent dit dat je onder andere koek, snoep, gebak, chips, zoutjes en diepvriessnacks uit de supermarkt beter kan laten staan.

Inspiratie voor gezonde feesthapjes

Geen zin om lang in de keuken te staan? Of wil je hapjes die wat meer tijd kosten combineren met wat makkelijks? Deze gezonde hapjes zet je zo op tafel:

  • Noten
  • Olijven
  • Worteltjes
  • Snoeppaprika’s
  • Snoepkomkommers
  • Cherrytomaatjes
  • Druiven
  • Blauwe bessen
  • Kersen
  • Kokosnootstukjes
  • Gedroogd fruit (met mate vanwege de suiker)

Recepten voor gezonde feesthapjes

Hieronder vind je acht recepten voor gezonde feesthapjes. We beginnen met zoete lekkernijen, daaronder vind je hartige hapjes.

1: Pure chocolade met noten en gedroogd fruit (chocolate bark)

Dit heb je nodig:

300 gram pure chocolade. Kies voor chocolade met zo min mogelijk suiker en  minimaal 70% cacao. Hoe meer cacao, hoe beter.

Hier voeg je een aantal van de onderstaande ingrediënten aan toe. Maak een combinatie die jou lekker lijkt. Het kan allemaal. Zorg ervoor dat je in totaal ongeveer een kopje ingrediënten aan de chocolade toevoegt.

Zo maak je dit hapje:

2: Dadels gevuld met noten

Dit heb je nodig:

  • Grote zachte dadels (bijvoorbeeld medjoul)
  • Walnoten, paranoten of andere noten naar keuze
  • Optioneel: kaneel of speculaaskruiden

Zo maak je dit hapje:

  1. Snijd de dadels in de lengte open en haal de pit eruit.
  2. Gebruik je kaneel of speculaaskruiden? Strooi hier dan een snufje van in de dadels.
  3. Stop een noot op de plaats van de pit.
  4. Druk de dadel zachtjes dicht.

Tip: maak het extra feestelijk door de dadels na het vullen te voorzien van een laagje pure chocolade.

3: Fruit met pure chocolade (twee varianten)

Dit heb je nodig:

  • 100 gram pure chocolade
  • Vers fruit naar keuze (denk aan kersen, aardbeien, sinaasappel, mandarijn, banaan)
  • Optioneel: gehakte nootjes of kokosrasp

Zo maak je dit hapje (optie 1):

  1. Bereid het fruit voor (wassen, pellen, snijden).
  2. Dep het fruit goed droog met een schone theedoek.
  3. Smelt de chocolade au bain-marie.
  4. Schenk de chocolade over in een glaasje en dip de fruitstukjes hier vervolgens voor de helft in.
  5. Optioneel: strooi wat gehakte nootjes of kokosrasp over de gesmolten chocolade op het fruit. Doe dit snel voordat de chocolade stolt.
  6. Herhaal tot al het fruit voorzien is van een laagje chocolade.

Zo maak je dit hapje (optie 2):

  1. Bereid het fruit voor (wassen, pellen, snijden).
  2. Dep het fruit goed droog met een schone theedoek.
  3. Prik het fruit op satéprikkers.
  4. Smelt de chocolade au bain-marie.
  5. Maak hiermee chocostrepen op het fruit. Dit kan je gewoon met een lepel doen. Maak je veel fruitspiesjes? Dan is het handiger om de chocolade in een spuitzakje te doen.
  6. Strooi eventueel nog wat gehakte nootjes of kokosrasp over de chocofruitspiesjes.

4: Appel met notenpastadip

Dit heb je nodig:

  • Een paar appels
  • Een schaaltje notenpasta
  • Optioneel: kaneel of speculaaskruiden
  • Optioneel: wat citroensap

Zo maak je dit hapje:

  1. Was de appels en snijd ze in dunne partjes.
  2. Worden de appelpartjes niet meteen gegeten? Sprenkel er dan wat citroensap over om te voorkomen dat ze verkleuren. Niet te veel, je wilt niet dat ze naar citroen gaan smaken.
  3. Indien je wat extra smaak wilt toevoegen met kaneel of speculaaskruiden, strooi dit dan over de appelpartjes of meng het door de notenpasta.
  4. Klaar om te serveren!

5: Trail mix

Neem een combinatie naar keuze van:

  • Amandelen
  • Pecannoten
  • Walnoten
  • Hazelnoten
  • Macadamianoten
  • Pistachenoten
  • Cashewnoten
  • Pompoenpitten
  • Zonnebloempitten
  • Bananenchips
  • Kokosschilfers
  • Rozijnen
  • Gedroogde kersen, abrikozen, cranberry’s, vijgen, moerbeien, gojibessen.

Zo maak je dit hapje:

  1. Gebruik je rauwe noten? Rooster ze dan in de oven met wat kokosolie en zeezout.
  2. Meng de ingrediënten van jouw keuze door elkaar en je bent klaar.

6: Paprikareepjes met guacamole

Dit heb je nodig:

  • 1 gele paprika
  • 1 rode paprika
  • 1 rijpe avocado
  • 1 knoflookteen
  • ½ limoen
  • ½ rode ui
  • ½ tomaat
  • Zeezout naar smaak
  • Optioneel: ½ rode peper

Zo maak je dit hapje:

  1. Prak de avocado fijn.
  2. Pers de knoflook uit boven het schaaltje avocado. Voeg wat limoensap en zout toe.
  3. Snijd de ui, de tomaat en eventueel de rode peper fijn en voeg ook toe.
  4. Roer alles goed door elkaar.
  5. Snijd de paprika’s in reepjes en serveer samen met de guacamole.

7: Caprese spiesjes

Dit heb je nodig:

  • 20 cherrytomaten
  • 20 mini mozzarellabolletjes
  • 20 verse basilicumblaadjes
  • 2 à 3 eetlepels olijfolie met pesto

Zo maak je dit hapje:

  1. Snijd de cherrytomaten door midden.
  2. Doe een halve cherrytomaat op een prikkertje, gevolgd door een basilicumblaadje en mozzarellabolletje. Sluit af met de andere helft van de cherrytomaat. Herhaal tot je 20 prikkertjes hebt gemaakt.
  3. Sprenkel de olijfolie met pesto over de spiesjes. Je kan dit kant-en-klaar kopen, maar je kan ook gewoon 2 eetlepels olijfolie mengen met 1 eetlepel pesto.

8: Geroosterde kikkererwten (op twee manieren)

Dit heb je nodig:

  • Een pot kikkererwten van 400 gram
  • 1 eetlepel olijfolie

Voor een hartige smaak:

  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • ½ theelepel chilipoeder of cayennepeper
  • Zout naar smaak

Voor een zoete smaak:

  • 2 theelepels honing
  • 1 theelepel kaneel
  • Klein snufje zout

Zo maak je dit hapje:

  1. Verwarm je oven voor op 200 °C.
  2. Spoel de kikkererwten af en laat ze goed uitlekken. Dep ze daarna droog met een schone theedoek. Het is namelijk lastig om de kikkererwten lekker krokant te krijgen als ze nog nat zijn.
  3. Meng de kikkererwten in een kom met de overige ingrediënten.
  4. Verspreid de kikkererwten over een bakplaat met bakpapier. Zet voor 30 minuten in de oven. Schep ze daarna goed om en zet ze nog 10 minuten terug in de oven.
Super mom, tekstschrijfster & Fitplein blogger

Veel mensen beginnen met een passie voor gezondheid, en gaan daarna teksten hierover schrijven. Charlotte begon juist als tekstschrijfster en kwam via haar werk steeds meer te weten over het effect van voeding op onze gezondheid. Daarom besloot ze zich hier volledig op te richten en haar eetpatroon om te gooien. De kennis die ze in de afgelopen jaren opdeed, deelt ze graag met je in haar blogs voor Fitplein. En als thuiswerkende moeder van drie kinderen weet Charlotte goed hoe druk het leven kan zijn. Je zal hier daarom ook regelmatig haar tips vinden om gezond eten en leven makkelijker te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *