Welke gewoontes helpen mee aan een gezond en gebalanceerd leven?

We weten allemaal dat we gezond moeten eten, regelmatig moeten bewegen, en voldoende moeten slapen om ons goed te voelen. Maar wat kunnen we allemaal nog meer doen om een gezonder en gebalanceerder leven te leiden? In dit artikel bespreken we een aantal minder vanzelfsprekende dingen waar je beter op kan letten om je extra goed te voelen. Hoogstwaarschijnlijk kun je nog wel het één en ander verbeteren!

Maak elke dag een flinke wandeling

Hoewel deze tip misschien voor de hand ligt, willen we deze graag nog een keer extra benadrukken. Een wandeling in de buitenlucht is niet alleen goed om meer beweging te krijgen, maar ook om je hoofd leeg te maken. Na een stressvolle werkdag kan een stevige wandeling ervoor zorgen dat je stemming verbetert en je makkelijker in slaap valt zodra je je bed inrolt. Bovendien is het goed voor de bloedsomloop, voor je postuur en flexibiliteit, en voor je geheugen en creativiteit.

Zorg voor een goede houding

Onze ouders hebben ons er niet voor niets altijd aan herinnerd om rechtop te gaan zitten. Een goede houding verkleint de kans op allerlei (rug)klachten en vermoeidheid. Bovendien krijg je onbewust meer zelfvertrouwen als je met opgeheven hoofd en de schouders naar achteren rondloopt in plaats van in elkaar gedoken.

Drink bruisend water i.p.v. (light) frisdrank

Frisdrank, of je nu voor de light versie kiest of niet, is niet zo goed voor je lichaam. Gewone frisdrank zit vol met suiker, terwijl light frisdrank allerlei zoetstoffen bevat waar je lichaam niets aan heeft. Kies daarom, als je toch enorm naar frisdrank snakt, voor bruisend water (zonder smaakje). Je zult ervan versteld staan hoe goed je je na een tijdje zult voelen, zeker als je tot nu toe niet zonder (light) frisdrank kon. 

Neem de tijd om maaltijden voor te bereiden 

Hoewel koken voor sommigen een uitermate vervelende klus is, geeft het een heel voldaan gevoel als je een gezonde, gevarieerde maaltijd hebt bereid. Maak het jezelf makkelijk en kies (bijvoorbeeld) twee momenten per week uit waarop je alvast je maaltijden voor de komende dagen bereidt. Deze maaltijden kun je vervolgens invriezen. 

Bedenk ook: een gezonde maaltijd hoeft echt geen culinair hoogstandje te zijn. Eenvoudige salades met veel groenten, proteïnen, en een lichte dressing zijn snel en makkelijk klaar te maken. Ook ovenschotels zijn een uitkomst voor mensen die van simpele gerechten houden. 

Eet elke dag ontbijt 

Voor de mensen die nog steeds denken dat een kop koffie voldoende is om je dag mee te beginnen: think again. Grote kans dat je lichaam na een paar uur schreeuwt om een calorierijke snack door het gebrek aan voedingsstoffen. Als je je dag met een gezond ontbijt 

start (bijvoorbeeld een bakje yoghurt of ontbijtgranen met fruit en noten, of volkoren boterhammen met mager beleg en een glas halfvolle melk) dan wordt het vaak makkelijker om de hele dag door gezonde(re) keuzes te maken. 

Rust, reinheid, en regelmaat 

Vroeger waren de pijlers rust, reinheid en regelmaat – de 3 R’s – de basis voor het opvoeden. Deze pijlers zijn echter net zo belangrijk voor volwassenen. Zorg dus voor voldoende rust: ga wat eerder naar bed als je het gevoel hebt dat je voortdurend slaap tekort komt. Besteed voldoende aandacht aan je persoonlijke hygiëne (reinheid) zodat de kans dat je ziek wordt kleiner is en je je mentaal goed voelt. Wat betreft regelmaat: routines kunnen saai klinken, maar ze helpen wel degelijk om een gezond en gebalanceerd leven te creëren. Zonder regelmaat raakt je biologische klok voortdurend van slag, wat tot allerlei klachten en gezondheidsproblemen kan leiden. 

Houd bij wanneer je checkups zijn 

Kun je je niet meer herinneren wanneer je voor het laatst naar de tandarts / oogarts / gynaecoloog / dermatoloog bent geweest voor controle? Ga dan maar gauw een afspraak maken! Je kunt een hoop gezondheidsproblemen voorkomen als je de boel eens in de zoveel tijd laat checken. Geen tijd is geen excuus als het om je gezondheid gaat. 

Daag jezelf ook mentaal uit 

Niet alleen je lichaam, maar ook je brein heeft regelmatig een uitdaging nodig om uiteindelijk beter z’n werk te kunnen doen. Als je niets hebt om je mee bezig te houden, ga je sneller piekeren en stressen over dingen die er niet toe doen. Wees niet bang om iets nieuws uit te proberen – of dat nu een lastig project op het werk is, het leren bespelen van een instrument, of het leren van een nieuwe taal. 

Zet de torenhoge verwachtingen van jezelf opzij en probeer iedere dag weer iets nieuws te leren. Stapje voor stapje zul je merken dat je het écht kunt als je wat meer geduld hebt. Goed om te weten: de zenuwen in je brein zullen hierdoor nieuwe verbindingen aangaan, waardoor je je concentratievermogen en geheugen verbetert.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *