Alcoholgebruik is zo diep verankerd in onze maatschappij dat je wel een heel goede reden moet hebben om ervan af te zien. De menselijke neiging om gedragingen te categoriseren speelt hierbij ook een rol. Als ik vertel dat ik geen alcohol drink, denken mensen vaak dat ik of zwanger ben, Bob ben, of gewoon een beetje raar ben. Ik ben niet zwanger en bij gebrek aan een auto ben ik ook niet de Bob, waardoor ik automatisch in de laatste categorie val: een beetje raar!
Mezelf uitdagen
Een beetje raar was ik gelukkig toch al, want ik ga uitdagingen namelijk niet snel uit de weg. Sterker nog; ik zoek ze zelf ook graag op! Zo heb ik de afgelopen jaren 3 keer een Hell week ingelast, waarin ik probeerde de beste versie van mijzelf te worden. Twee keer onthield ik me een maand van alcohol, maar ik vermeed daarbij wel alle sociale gelegenheden. Daarnaast hield ik jarenlang een strikt regime aan, waarbij ik elke dag tussen Zuid- en Noord-Nederland pendelde. Dit resulteerde in vroege hardloopsessies om 5.00 uur en een goede dagelijkse planning. Maar door al deze uitdagingen leerde ik wel dat als ik iets echt wil, ik het gegarandeerd voor elkaar krijg!
Goede voornemens:
Dit jaar heb ik mezelf voorgenomen om niet slechts een maand, maar een heel jaar af te zien van alcohol. Dit kan echter een valkuil zijn, want een maand zonder sociale gelegenheden om alcohol te vermijden is toch écht iets anders dan een jaar lang gewoontes veranderen zodat alcohol voor mij geen prioriteit meer is. Normaal gesproken kan ik maanden van tevoren mijn voornemens formuleren en weet ik precies wat ik nodig heb om mezelf een beter en gezonder nieuw jaar te gunnen. Maar dit idee kwam veel spontaner. Op de eerste dag van het nieuwe jaar, na een niet eens zo heftig feestje, werd ik wakker met een enorme kater. Ik voelde me brak, misselijk en lamlendig; ik had me eigenlijk wel een andere start van het nieuwe jaar voorgesteld. De kranten stonden vol met anti-kater tips, maar ik besefte dat ik het dit jaar helemaal anders wilde aanpakken. Ik besloot me te verdiepen in de risico’s van deze ‘gezelligheid drank’.
Is alcohol schadelijker dan coke?
Natuurlijk wist ik al wel dat alcohol niet persé bevorderlijk is voor je gezondheid, maar dat het door het RIVM als één van de gevaarlijkste drugssoorten wordt beschouwd, was voor mij een echte eye-opener. In een rapport over de meest schadelijke harddrugs heeft het RIVM alcohol, onder andere om zijn verlammende werking en de sociale druk eromheen, op de derde plaats gezet, net onder heroïne en crack, maar boven tabak, cocaïne, GHB en ecstasy. Volgens Jellinek zou alcohol, als het vandaag de dag als nieuwe druks geïntroduceerd zou worden, absoluut geen kans maken als legaal bestempelt te worden. Vreemd eigenlijk hoe de gevolgen van nieuwe drugssoorten ons steeds weer weten te schokken, maar de gevolgen van bestaande drugs ons nauwelijks meer raken.
En nu wil ik niet oproepen tot en algemene alchoholban, maar het lijkt wel een beetje ver te gaan om een stof die zo schadelijk is, zo sterk te promoten als dat we momenteel doen. Jan Heemskerk onthield zichzelf eerder al een jaar van alcohol en verwoordde treffend: “Je vrienden krijgen een hekel aan je en willen dat je weer gaat drinken”. En ontwijncoach Jacqueline van Lieshout besloot in de zomer van 2016 haar alcoholcomsumptie te beïndigen, nadat ze gemiddeld 20 glazen per week dronk. Zij beschreef het ontnuchteringsproces als “liefdesverdriet”. Zowel Jan als Jacqueline praatten in de zomer van 2019 openhartig over de worteling van alcohol in onze maatschappij tijdens hun optreden in Zomer met Art. Hun opmerkingen waren eerlijk en zonder poespas.
Sociale momenten zonder alcohol
Ik betrap mezelf er regelmatig op dat ik alcohol associeer met sociale momenten. Tijdens een strandwandeling zie ik mezelf al zitten in een strandpaviljoen, genietend van de zonsondergang met een lekker glas rode wijn. Bij een etentje met vrienden draait de voorbereiding niet alleen om de gerechten, maar ook over wat we erbij gaan drinken. In mijn eerdere pogingen om alcohol te vermijden, meed ik dit soort sociale situaties. Maar met mijn plan om een jaar lang helemaal geen alcohol te drinken, kan ik deze momenten moeilijk ontlopen en moet ik op zoek naar een manier om ermee om te gaan.
De voordelen van een jaar zonder alcohol.
Hoewel de maatschappij alcohol dus lijkt te omarmen en voorbij gaat aan het verslavende en beschadigende effect, is het wel zo realistisch om ook een naar de voordelen van een alcoholvrij jaar te kijken! Als ik Jellinek mag geloven zijn dit de effecten die ikzelf – en iedere nieuwbakken geheelonthouder met mij- mag gaan verwachten.
- Meer energie
- Betere kwaliteit van slaap
- Verbetering van de concentratie
- Geld overhouden
- Geen katers meer (alleen deze reden had mij al kunnen overtuigen!)
- Een frissere adem
- Afname van maagklachten
- Gewichtsverlies
- Afname van angstklachten
En dit is nog lang niet alles. Want hoewel het onthouden van alcohol vele voordelen biedt op het gebied van zowel fysieke als mentale gezondheid, biedt het ook voordelen op de lange termijn. Het verkleint de kans op depressies, hart- en vaatziekten, geheugenproblemen, leverontsteking of -cirrose en diverse soorten kanker.
Kortom, wat wil je nog meer? Ik ga in ieder geval gemotiveerd beginnen aan mijn jaar zonder alcohol. Doe jij gezellig met me mee?