Waarom?
Was de eerste vraag die mij gesteld werd als ik mijn voornemen om een jaar geen
alcohol te drinken aan mijn vrienden vertelde. 
De tweede vraag was, of ik het niet gewoon bij een maandje kon houden,
of in ieder geval maximaal een kwartaal. In de zomer zou ik toch zeker wel
gezellig een wijntje meedrinken op het terras? Een zomer zonder, dat kon ik
eigenlijk niet maken.

Drinken is de norm
Alhoewel ik mijn vrienden erg lief en begaan vind, is die reactie een perfect voorbeeld van wat er mijns inziens mis is in onze maatschappij. Alcoholgebruik is zo ingesleten, dat je wel een verdomd goede reden moet hebben om daarvan af te zien. Onze behoefte om gedragingen te categoriseren, helpt daar ook niet echt bij. Ik ben namelijk niet A) zwanger, of B) de bob (bij gebrek aan een auto), dus val ik als vrijwillig geheelonthouder nu automatisch in categorie C) een beetje raar.

Uitdagingen aangaan
Een beetje raar was ik gelukkig toch al, een uitdaging ga ik namelijk niet snel uit
de weg. Correctie: zoek ik zelf ook graag op. Zo laste ik in de afgelopen jaren
3 keer een Hell week in, onthield ik me 2 keer
eerder een maand van alcohol (waarbij ik – eerlijk toegegeven – sociale
gelegenheden wel als de pest mijdde) en hield ik er jarenlang een strikt regime
op na waarbij ik elke dag tussen Zuid-Nederland en Noord-Nederland pendelde,
met als resultaat hardloopsessies om 05.00 in de ochtend, of 23.00 uur in de
avond. Mijn ervaring is dan ook dat als ik iets wil, ik het gegarandeerd voor
elkaar krijg.

Goede voornemens
Maarwellicht komt hoogmoed voor de val, want een maand ergens vanaf zien, is quaambitie toch mijlenver verwijderd van een volledig jaar. Mijn voornemen is dan ook vrij spontaan ontstaan, met een niet-eens-zo-heel-heftige-maar-toch-wel-vervelende-kater op de eerste dag van dit nieuwe jaar. Ik voelde me brak, misselijk en lamlendig, en had mezelf wel een wat betere start van het nieuwe jaar voorgesteld. De kranten stonden in ieder geval vol met anti-kater-tips, en naar aanleiding van een aantal gesprekken over goede voornemens en minderen met alcohol, begon ik me te verdiepen in de werking en risico’s van deze giftige-maar-gezellige drank.

Alcohol is schadelijker dan coke
Dat alcohol niet bevorderlijk is voor je gezondheid wist ik natuurlijk wel, maar dat alcohol door het RIVM als een van de allergevaarlijkste drugs wordt gedefinieerd, was mij nog niet bekend. Niet alleen vanwege de
verlammende werking, maar ook vanwege de sociale druk die gepaard gaat met het drinken van alcohol, staat de drank bovenaan vele gevarenlijstjes. RIVM publiceerde in hetzelfde rapport een ranglijst met de meest schadelijke harddrugs, waarbij alcohol een verbazingwekkende 3e plaats inneemt, direct
onder heroïne en crack maar boven onder andere tabak, cocaïne, GHB en ecstasy.
Volgens Jellinek zou alcohol als nieuwe drug absoluut geen kans maken legaal geïntroduceerd te worden en onmiddellijk als zware harddrug behandeld worden. Om vervolgens de spijker op zijn kop te slaan: “Vreemd, hoe de gevolgen van nieuwe drugs ons nog weten te schokken maar de gevolgen van bestaande drugs ons nauwelijks meer raken.”

Moet drank in de ban?
Nu wil ik allesbehalve betogen dat we en masse per direct een alcoholban moeten inlassen, maar een stof die zo schadelijk is dermate aanmoedigen te drinken als we in onze maatschappij doen, gaat wellicht ook een beetje ver. “Je vrienden krijgen een hekel aan je (en willen dat je weer gaat drinken)” schreef
Jan Heemskerk al over zijn alcoholvrije jaar. Ontwijncoach Jacqueline van Lieshout besloot in de zomer van 2016 te stoppen nadat de alcoholinname tot gemiddeld 20 glazen per week was opgelopen, en noemde het ontwijnen ‘net liefdesverdriet’. Zowel Jan als Jacqueline schoven in de zomer van 2019 aan bij Zomer met Art, waar hun uitspraken over hoe alcohol in onze maatschappij is ingebed er geen doekjes om
wonden. Het fragment bekijk je hier.

Momenten zonder wijn
Ik betrap mijzelf er ook op alcohol met sociale momenten te associëren. Denk ik aan een strandwandeling, dan zie ik daarbij voor me hoe ik me daarna bij een strandpaviljoen neervlij om de zonsondergang te aanschouwen, inclusief een glas lekkere rode wijn. Een etentje met vriendinnen voorbereiden resulteert niet
alleen in ideeën over de gerechten, maar ook – en met name – over wat we daar dan bij drinken, vooraf, tijdens en na.

De voordelen van een jaar zonder
Genoeg over negatief sentiment rondom geheelonthouding; positiviteit is namelijk wat kracht geeft en tevens wat mij in dit geval heeft gedreven om 2020 alcoholvrij te doorstaan. Als ik Jellinek mag geloven, zijn dit de effecten die ik – en iedere nieuwbakken geheelonthouder met mij – op kortetermijn zou kunnen verwachten:

 1. Meer
  energie
 2. Betere
  slaapkwaliteit
 3. Beter
  concentratie
 4. Meer
  geld over
 5. Minder
  katers (dit punt had me alsnog overgehaald, was ik nog niet met een alcoholvrij
  jaar begonnen)
 6. Frissere
  adem
 7. Minder
  maagklachten
 8. Gewichtsverlies
 9. Minder
  angstklachten

Goede voornemens
Maar daarmee zijn we er nog niet, ben je mal. Een leven zonder alcohol verlaagt namelijk ook de kans op:

 • Depressie
 • Vermoeidheid
 • Hart-
  en vaatziekten
 • Verminderd
  geheugen
 • Leverontsteking
  of -cirrose
 • Diverse
  vormen van kanker

Oftewel,
wat wil een mens nog meer? Een wijntje ja, juist. Dat was nu exact het
probleem. Daarom ga ik het dit jaar anders doen.

Het
volledige artikel van Jellinek over de voordelen van stoppen of minderen met
alcohol lees je hier.