12 Manieren om je zere keel te verlichten

Een keelpijn is geen pretje. Het kan het spreken of slikken bemoeilijken en behoorlijk pijnlijk zijn. Er zijn veel huismiddeltjes die de pijn en het ongemak van een zere keel kunnen verlichten. Sommige werken echter beter dan andere.

Hier zijn de top twaalf manieren om snel van keelpijn af te komen!

1. Gorgelen met warm zout water

Bij keelpijn is soms de eenvoudigste remedie de beste. Gorgelen met warm zout water kan een zeer effectieve behandeling zijn, omdat het zout de zwelling en ontsteking in de keel helpt verminderen. Het heeft ook antibacteriële eigenschappen, waardoor het nuttig is om een onderliggende bacteriële infectie te doden.

De beste manier om te gorgelen is ½ theelepel zout te mengen met 1 kop warm water, en te roeren tot het zout is opgelost. Gorgel ongeveer 30 seconden met dit mengsel, spuug het dan uit en herhaal indien nodig.

2. Drink veel vocht

Als je een ziekte probeert te bestrijden, is het belangrijk om gehydrateerd te blijven. Veel drinken helpt dik slijm te verdunnen en gifstoffen uit je lichaam te spoelen. Streef naar acht glazen water per dag, of zelfs meer dan je veel zweet of diarree hebt.

Naast water kunnen ook kruidenthee, bouillon en vruchtensap helpen je vocht aan te vullen. Het is echter belangrijk om cafeïne houdende dranken zoals koffie of frisdrank te vermijden, want die kunnen juist bijdragen tot uitdroging.

3. Geef je stem rust

Heb je een keelpijn die maar niet overgaat? Misschien is het tijd om je stembanden een pauze te geven. Het kan ook helpen om het praten te beperken of te proberen op een zachtere toon te spreken, want overmatige druk op je keel kan het ongemak verergeren. Constante belasting van de stembanden kan ontstekingen veroorzaken, wat leidt tot een aanhoudende keelpijn. In deze situatie is het cruciaal om je stem rust te geven en niet te praten of te zingen totdat de ontsteking de tijd heeft gehad om te zakken.

Hoe moeilijk het ook is om je mond te houden, het vermijden van stemgebruik is een van de beste manieren om een keelpijn door overbelasting van de stem te behandelen.

4. Bevochtig de lucht

Als de lucht om ons heen droog is, kan dat negatieve gevolgen hebben voor onze gezondheid. Een veel voorkomend symptoom is keelpijn, omdat droge lucht, irritatie en ontstekingen kan veroorzaken. Bevochtiging van de lucht in je huis, kantoor of werkplek is een gemakkelijke oplossing om dit probleem te bestrijden. Dit kan door het gebruik van een luchtbevochtiger, of zelfs zoiets simpels als het plaatsen van een bakje water bij een radiator of ventilator.

Laat droge lucht je welzijn niet beïnvloeden – neem vandaag nog maatregelen om je omgeving te bevochtigen.

5. Vermijd irriterende stoffen

Dit betekent dat je tabaksrook, alcohol en gekruid voedsel moet vermijden. Denk er verder aan om goed te hydrateren en het getroffen gebied zoveel mogelijk te laten rusten om de genezing te bevorderen. Het vermijden van deze irriterende stoffen kan een uitdaging zijn, maar het is de moeite waard om die vervelende keelpijn te verlichten en je weer 100% te voelen.

6. Neem vrij verkrijgbare medicijnen

Als je keelpijn je ongemak bezorgt, zijn er verschillende vrij verkrijgbare opties om de pijn te verlichten. Ibuprofen of acetaminophen kunnen beide verlichting bieden, en er zijn ook zuigtabletten en sprays speciaal gemaakt voor de keel die tijdelijke verdoving en verlichting kunnen geven. Voordat je medicijnen inneemt, is het belangrijk om het etiket te lezen en de aanbevolen dosering te volgen.

7. Drink warme honing en citroenthee

Honing heeft antibacteriële eigenschappen die infecties kunnen helpen bestrijden, terwijl citroensap werkt als slijmoplossend middel om slijm af te breken. Meerdere keren per dag een kopje van deze verzachtende thee drinken kan verlichting geven van keelklachten. Het is niet alleen gemakkelijk te maken – meng gewoon wat honing en citroensap in heet water – maar het biedt ook meer natuurlijke ondersteuning voor je immuunsysteem dan vrij verkrijgbare medicijnen. Het resultaat zal je verrassen.

8. Eet zachte voeding

Je voeding kan een cruciale rol spelen in je genezingsproces. Het is belangrijk om je te richten op zacht voedsel dat je keel niet verder irriteert, zoals pudding, yoghurt en aardappelpuree. Regelmatig kleine maaltijden eten in plaats van grote kan ook de tijd verkorten dat voedseldeeltjes in je keel zitten en irritatie veroorzaken. Eet slim en voel je snel beter!

9. IJslolly’s

Kou van deze ijslolly kan helpen ontsteking en irritatie in de keel te verlichten. De verdovende sensatie blokkeert tijdelijk pijnsignalen, wat tijdelijke verlichting geeft. Bovendien helpt het eten van bevroren voedsel de keel te smeren en stimuleert het de speekselproductie, wat verdere irritatie kan helpen voorkomen. Dus als je de volgende keer een kriebelende keel voelt opkomen, pak dan die ijslolly of dat schaaltje ijs voor wat zoete verlichting. Kies wel voor een lichtere smaak, want sterke smaken kunnen je keel nog meer irriteren.

10. Zuig op een Zeeuwse babbelaar

Neem eens een echte Zeeuwse babbelaar, een Zeeuwse lekkernij gemaakt van pure boter. Zuigen op een babbelaar levert niet alleen een uitbarsting van heerlijke, romige smaak op, maar helpt ook de irritatie in de keel te verzachten en te verlichten. Deze babbelaars zijn tegenwoordig in meerdere supermarkten te vinden. Geen boterbabbelaar bij de hand? Een ander snoepje met boter erin kan ook helpen.

11. Recht op slapen

Slapen met je hoofd omhoog helpt om zwelling te verminderen en overtollig slijm uit je keel af te voeren, waardoor verstopping en ontsteking worden verlicht. Plat liggen kan bovendien je dip verergeren en maagzuur in de keel brengen, wat nog meer ongemak veroorzaakt. Dus de volgende keer dat je keelpijn hebt, weersta dan de drang om op je kussen neer te ploffen en probeer in plaats daarvan jezelf te ondersteunen met meerdere kussens. Bovendien krijg je misschien wel een betere nachtrust!

12. Ga naar een huisarts

Keelpijn is vaak maar een klein ongemak, maar het kan ook een symptoom zijn van iets ernstigers. Als je keelpijn langer dan een paar dagen aanhoudt of gepaard gaat met koorts, is het belangrijk om je huisarts te bezoeken voor een grondig onderzoek. De onderliggende oorzaak kan van alles zijn, van een eenvoudig virus tot keelontsteking of zelfs tonsillitis.

Als deze aandoeningen onbehandeld blijven, kunnen ze leiden tot complicaties zoals moeite met slikken of zelfs uitzaaien naar andere delen van het lichaam. Neem geen onnodige gezondheidsrisico’s; als je keelpijn aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen, ga dan zo snel mogelijk naar je huisarts.

peper dipsaus

Peper dipsaus

Dippen. Dipsaus. Iedereen kent het, de kant-en-klare dipsausjes uit potje, flesje, of uit een zakje. Boordevol zout, suiker, en de onvermijdelijke E-nummers. Deze peper dipsaus ...

Spieropbouw: ik wil (meer) spiermassa opbouwen

Om spieropbouw te ontwikkelen is het nodig om te trainen. Het trainen heeft als doel om een fit, flexibel, sterk en veerkrachtig lichaam te krijgen ...

Welke superfoods zijn goed als je zwanger bent?

Als je zwanger bent lijkt voeding nog wel belangrijker omdat het niet alleen om je eigen gezondheid gaat maar ook om de gezondheid van je ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *