Page content

Paleo frittata muffin, gewikkeld in prosciutto

Paleo frittata muffin, gewikkeld in prosciutto

Kennen jullie hem nog? De frittata, een typisch Italiaans gerecht! Oorspronkelijk is de frittata uit armoede ontstaan. Frittata werd gemaakt van alle groenten en pasta’s die over zijn gebleven van de dag ervoor. Met name op het platteland werd dit vroeger gegeten, omdat niet iedereen zich elke dag een nieuwe maaltijd kon veroorloven. Ik denk dat de Nederlandse variant van frittata de Hollandse kliekjes zijn.

Nou, doe mij maar frittata 😉 Niks armoedigs aan. De frittata van tegenwoordig is nog het best te omschrijven als de combinatie van een omelet, pizza en pannenkoek. De basis is ei, verrijkt met groenten, kaas en/of aardappel. Deze frittata is 100% paleo frittata, dus paleo addicts, opgelet!

Ingrediënten voor 12 stuks

  • 4 eetlepels kokosolie om in te bakken
  • 1/2 middelgrote ui, fijn gesneden
  • 3 teentjes knoflook, fijn gehakt
  • 250 gram champignons of paddestoelenmix, in plakjes of kleine stukjes
  • 250 gram spinazie, waar je het vocht zo goed mogelijk uitgeknepen hebt
  • 8 grote eieren
  • 50 ml kokosmelk
  • 2 eetlepels kokosmeel
  • een handvol cherry tomaatjes, gehalveerd
  • 150 gram Prosciutto di Parma
  • zeezout en versgemalen peper naar smaak

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 190 graden.
  • Verhit de helft van de kokosolie en fruit de uitjes tot ze zacht zijn.
  • Voeg knoflook en paddenstoelen toe en bak zachtjes aan totdat het vocht uit de paddenstoelen grotendeels verdampt is.
  • Bestrooi met zout en versgemalen peper naar smaak (let op: de parmaham is ook vrij zout dus wees voorzichtig met zout!).
  • Maak het beslag: klop de eieren in een grote kom los met de kokosmelk en kokosbloem.
  • Voeg het ui-paddenstoelenmengsel en de spinazie toe en roer goed.
  • Gebruik de overgebleven helft van de kokosolie om de muffinvormpjes goed in te vetten.
  • Bekleed de bodem en de zijkant van elk muffinvormpje volledig met prosciutto.
  • Giet het ei-groentemengsel in de muffinvormpjes en garneer met halve kerstomaatjes (gekleurde paprika doet het ook erg goed!)
  • Zet de muffins in de oven gedurende 20 minuten. Als je oven niet gelijkmatig verhit, is het slim om halverwege de baktijd de bakplaat 180 graden te draaien zodat de muffins egaal kleuren.
  • Laat de muffins iets afkoelen alvorens je ze uit de muffinvormpjes haalt.

Zijn ze niet prachtig? En ze ruiken ook overheerlijk! Eet smakelijk! Ook lekker voor onderweg.

Comment Section

0 reacties op “Paleo frittata muffin, gewikkeld in prosciutto

Plaats een reactie


*