Zorg ervoor dat je huid beschermd is tegen de zon

Zeg eens eerlijk, wie houdt er niet van een mooie zonnige dag? Ik bedoel, de zon kan ons lichaam voorzien van die oh zo belangrijke vitamines. Maar helaas heeft de zon een schaduwkant. Wanneer we langdurig blootgesteld worden aan Uv-straling, kan dit onze huid flink beschadigen en in sommige gevallen zelfs huidkanker veroorzaken. Dus voordat je gaat zonnebaden is het goed om op te letten en jezelf goed te beschermen. Maar wees gerust, er zijn veel zonnebrandmiddelen beschikbaar die je kunt ondersteunen.

Schadelijke Uv-stralen op een bewolkte dag

Wist je dat Uv-straling het hele jaar door schadelijk kan zijn, zelfs op bewolkte dagen? Het is daarom belangrijk om het hele jaar door aandacht te besteden aan zonbescherming. Zorg ervoor dat je altijd een zonnebrandcrème met SPF draagt, het liefst 30 of hoger, bij blootstelling aan de zon. En breng het regelmatig opnieuw aan, vooral na het zwemmen, zweten of afdrogen met een handdoek. Vergeet ook niet om beschermende kleding te dragen, zoals een hoed, een shirt met lange mouwen en een lange broek. Zo blijf je ook koel en beschermd tegen de zon.

Maatregelen in de zon

Naast zonnebrandmiddelen zijn er nog veel andere maatregelen die je kunt nemen om jezelf te beschermen tegen de zon. Bijvoorbeeld door de zon in de hoogste stand te vermijden tussen 12:00 en 15:00 uur. Zo limiteer je de blootstelling en vermijd je zonnebrand, voortijdige veroudering en zelfs huidkanker. Wees er ook van bewust dat water, sneeuw en zand weerkaatsend zijn van Uv-straling, waardoor je nog meer beschermd moet worden tegen de zon wanneer je hier in de buurt bent.

Extra maatregelen:

· Laat de huid voorzichtig wennen aan de zon.

· Ga niet onbeschermd in de zon en vooral niet tussen 11.00 en 15.00 uur.

· Zorg voor extra bescherming als je dichter bij de evenaar komt en in de bergen.

· Zorg voor extra bescherming op het water, in de sneeuw en op zand.

Andere manieren waarop je jezelf kunt beschermen tegen de zon zijn bijvoorbeeld door gezonde gewoontes te ontwikkelen die je huid ten goede zullen komen. Drink bijvoorbeeld veel water om gehydrateerd te blijven en je huid een boost te geven. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, zoals fruit en groenten. Vermijd het roken en alcohol drinken, omdat dit schadelijk kan zijn voor je huid en je algehele gezondheid.

Bescherm je handen, voeten en lippen

Niet alleen de huid op je gezicht vereist speciale aandacht. Ook de huid op je handen, voeten, en zelfs je lippen kunnen bescherming nodig hebben. Daarom dat we je aanraden om zonnebrandcrème te gebruiken die speciaal is ontworpen voor deze gevoelige gebieden. En als het gaat om je lippen, kun je gebruikmaken van een lippenbalsem met SPF.

Een mooie bruine tint

Wist je dat melanine eigenlijk het geheime wapen is voor die mooie bruine kleur waar we allemaal naar verlangen? En ook dat nog niet genoeg is, werkt het ook nog eens als een soort Superman-schild ter bescherming van ons lichaam. De zon laat ons lichaam meer melanine aanmaken, waardoor onze huid niet alleen bruiner wordt, maar ook dikker en sterker. Melanine is zo sterk dat het tot wel 50% van de Uv-straling kan onderdrukken en zelfs sommige zonnestralen kan terugkaatsen. We moeten voorzichtig zijn met zonlicht, want te veel ervan kan leiden tot pigmentvlekjes. Dus als je die mooie kleur wilt behouden, wees dan lief voor jezelf en verzorg je huid goed!

Zon en aanmaak vitamine D

De zon zorgt er niet alleen voor dat we een mooie bruine kleur krijgen, maar geeft ons ook een beknopte dosis vitamine D cadeau. En dat is niet zomaar een vitamine, het is een echte alleskunner. Het versterkt onze tanden en botten en kan zelfs ons humeur verbeteren. Onderzoek heeft aangetoond dat voldoende vitamine D depressie kan tegengaan, gelukshormonen kunnen verhogen en onze hormoonhuishouding kan verbeteren. Als dat nog niet genoeg is, kan vitamine D ook nog eens ons immuunsysteem een boost geven, waardoor we minder last hebben van huidproblemen.

Zon tast de elasticiteit van je huid aan

We weten allemaal dat het verbranden van de huid kan leiden tot huidkanker, maar wist je ook dat het de elasticiteit van je huid aantast? Vergelijk het met een elastiek dat je in de zon legt, het wordt droog en minder rekbaar. Bij langdurige blootstelling aan de zon breken stralingen dieper de huid in, waardoor het collageen sneller afbreekt dan normaal. Dit kan leiden tot een snellere vorming van rimpels en een verlies van stevigheid en elasticiteit in de huid. Dus, weer een extra reden om goed te smeren!

Verdampen van vocht door zweten

Wist je dat bij veel blootstelling aan de zon, je huid meer gaat zweten? Het zweet dat op onze huid ligt, kan door de zouten die erin zitten het vocht uit onze huid onttrekken en dit kan leiden tot uitdroging. Daarnaast zorgen de Uv-stralen van de zon ervoor dat het vocht dat nog op de huid ligt, sneller verdampt. Het is daarom belangrijk om jezelf goed te beschermen tegen de zon, maar ook om extra te drinken om uitdroging te voorkomen en je huid gezond te houden.

Huidbeschadiging door de zon

Een eerste teken hiervan is vaak een roodkleuring van de huid. Dit komt doordat de bloedvaten verwijd zijn. En ook al stap je dan uit de zon, de huid blijft nog even beschadigen. Hierdoor ontstaat er uiteindelijk een pijnlijke huid die rood is en zelfs kan zwellen en blaren kan vertonen bij ernstige verbranding. Het is dus belangrijk om altijd goed op te letten en je huid te beschermen wanneer je buiten in de zon bent.

Ten slotte over de zon

Concluderend is de zon een geweldige bron van vitamine D en goedheid voor ons lichaam, maar we kunnen de gevaren voor onze huid niet onderschatten. Het is onmisbaar om voorzichtig te zijn en de nodige maatregelen te nemen om ons te beschermen tegen schade door Uv-straling. Gelukkig zijn er veel beschikbare opties, van zonnebrandcrème tot bedekte kleding en hoeden, om ons te helpen onze huid gezond en veilig te houden. Of het nu lente, zomer, herfst of winter is, het is belangrijk om onze huid te beschermen tegen de zon, en met de juiste kennis en gewoonten kunnen we dat gemakkelijk doen. Dus, zet die zonnebril op, smeer je in en geniet veilig van de zon!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *