Wie wordt er nou niet blij van het goudgele geluk aan de horizon? De zon is weer volop aanwezig nu het voorjaar is en dat is heerlijk! De zon zorgt voor aanmaak van vitamine D en heeft een positief effect op je humeur. Maar de zon kent ook nadelen, zoals blootstelling aan uv-straling dat schadelijk kan zijn voor je huid en gezondheid. We leggen je uit hoe je verantwoord kunt zonnen en optimaal kunt genieten van het stralende goud.
Voordelen van zonlicht
We worden allemaal blij zodra het zonnetje begint te schijnen. Het zonlicht levert ons de volgende voordelen op:
- Aanmaak van vitamine D: Zonlicht helpt je lichaam bij de productie van vitamine D, wat belangrijk is voor sterke botten en een goed immuunsysteem.
- Verbeterde stemming: Zonlicht stimuleert de aanmaak van serotonine, het ‘gelukshormoon’, wat je humeur verbetert en helpt tegen depressieve gevoelens.
- Beter slaappatroon: Natuurlijk licht helpt je biologische klok te reguleren, waardoor je beter slaapt.
- Ondersteunt de bloedcirculatie: Warmte van de zon kan de doorbloeding verbeteren en helpt spieren ontspannen.
- Helpt bij huidproblemen: In kleine hoeveelheden kan zonlicht helpen bij huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.
Nadelen van zonlicht
Uiteraard zijn er ook enkele nadelen te bespeuren van zonlicht. We sommen ze voor je op:
- Verhoogd risico op huidkanker: Overmatige blootstelling aan UV-straling kan huidkanker veroorzaken.
- Versnelde huidveroudering: Zonlicht breekt collageen af, wat kan leiden tot rimpels en pigmentvlekken.
- Zonnebrand: Te veel zon kan de huid beschadigen en pijnlijk verbranden.
- Risico op oogschade: UV-stralen kunnen het netvlies beschadigen en leiden tot oogproblemen zoals staar.
- Hitteslag en uitdroging: Langdurige blootstelling aan hitte kan leiden tot oververhitting en vochttekort.
Tips voor verantwoord zonnen
1. Kies het juiste moment
De zonnestralen zijn op zijn sterkst tussen 11.00 en 15.00 uur. Probeer daarom in deze periode directe blootstelling aan de zon te vermijden en zoek liever de schaduw op. Dit helpt om de kans op verbranding van de huid en langdurige huidschade te verminderen.
2. Gebruik een zonnebrandcrème
Een zonnebrandcrème is een must om te gebruiken zodra de zon begint te schijnen. Kies voor een zonnebrandcrème met minimaal SPF 30 om je huid te beschermen tegen de schadelijke uv-straling. Verbrand je snel, dan is het raadzaam om voor een zonnebrandcrème met een factor 50 te kiezen. Breng het royaal aan en herhaal dit elke twee uur, vooral na het zwemmen of zweten. Wees alert met zonnebrandcrèmes die garanderen dat ze waterproof zijn en je maar eenmaal per dag hoeft te smeren. Gebruik alle zonnebrandmiddelen op de juiste manier en smeer je huid om de twee uur opnieuw in. Smeer je huid elke keer opnieuw in nadat je gezweet, gedoucht of gezwommen hebt. Zo verminder je de kans op verbranding van de huid.
3. Draag beschermende kleding
De kracht van de zon is behoorlijk sterk. Zeker in het voorjaar is de zon krachtig. Je huid moet wennen aan de eerste zonnestralen, ook al voelt het voorjaarszonnetje goed. Een zonnehoed, zonnebril met UV-filter en luchtige kleding met lange mouwen kunnen extra bescherming bieden tegen verbranding. Speciale UV-werende kleding is ideaal voor langdurige blootstelling en perfect voor kinderen die in de zon spelen.
4. Bouw je tijd in de zon rustig op
Laat je huid rustig wennen aan de zon door geleidelijk de tijd van blootstelling op te bouwen. Smeer je huid goed in voordat je de zon opzoekt, dit helpt zonnebrand en schade op lange termijn te voorkomen.
5. Blijf gehydrateerd
Door warmte en zon verliest je lichaam sneller vocht. Drink voldoende water om uitdroging te voorkomen, vooral op warme, zonnige dagen. Neem een waterfles mee voor onderweg, zodat je altijd water bij de hand hebt. Vind je het lastig om water te drinken omdat het geen smaak heeft? Voeg schijfjes citroen, komkommer en watermeloen toe aan het water voor een lekkere frisse smaak.
6. Wees extra voorzichtig met kinderen
Een kinderhuid is extra gevoelig. Smeer kinderen daarom regelmatig in met een zonnebrandcrème met SPF 50 en laat ze een petje en UV-werende kleding dragen. Dit verkleint de kans op verbranding van de huid en hoofdhuid.
7. Vergeet je huid niet te verzorgen
Na een dag in de zon kan je huid wel wat extra aandacht en hydratatie gebruiken. Gebruik een hydraterende aftersun-lotion of bodylotion om je huid te kalmeren en te voeden na het zonnen. Vergeet ook kinderen niet in te smeren na een dag buiten in de zon.
8. Let op met medicatie en zon
Gebruik je medicatie? Let dan goed op, want sommige medicijnen maken je huid gevoeliger voor zonlicht. Controleer de bijsluiter en neem extra voorzorgsmaatregelen als dat nodig is.
Verantwoord genieten van de zon!
Zonlicht heeft veel voordelen, maar het is belangrijk om hier op een verstandige manier van te genieten. Vermijd de felle zon tussen 12.00 en 15.00 uur, ga onder een parasol zitten, gebruik een zonnebrandcrème met een hoge SPF, smeer je regelmatig opnieuw in en draag beschermende kleding, zoals een hoed en een zonnebril. Door bewust met zonlicht om te gaan, profiteer je van de voordelen zonder de nadelige effecten op je huid en gezondheid. Geniet met mate en blijf goed beschermd!