Zo draag je bij aan een beter milieu

Voor de Coronacrisis was het milieu helemaal hot-topic. Begrijpelijk maar helaas is dit de laatste tijd een beetje verwaterd. Toch is het belangrijk om wat meer aan het milieu te denken, als we nog lang met z’n allen van deze aarde willen genieten. Wees niet bang, je hoeft niet veganist te worden of je hele interieur op marktplaats te scoren. Er zijn genoeg stappen of kleine stapjes die je kunt nemen om bij te dragen aan een beter milieu.

Ikzelf ben een aantal jaar geleden begonnen met vegetarisch eten. Dit was eigenlijk vooral vanwege het dierenleed, maar de afgelopen tijd ben ik heel blij dat dat mijn bijdrage aan een beter milieu is. Nu probeer ik ook steeds meer plantaardig te eten en hier en daar wat herbruikbare spullen te kopen. Het punt dat ik hiermee wil te maken is: het voelt goed! Het voelt goed om te weten dat jij iets doet om de aarde weer een beetje beter te maken. Met elk kleine stapje help je al mee en dat geeft een fijn gevoel.

Herbruikbare spullen

Een hele hoop wegwerkproducten zijn eigenlijk prima te vervangen voor een meer duurzame variant. Hieronder heb ik een lijstje samengesteld:

  • Herbruikbare beker, in plaats van papieren of plastic bekers onderweg
  • Een bakmat, in plaats van bakpapier
  • De menstruatiecup, in plaats van tampons
  • Wasbare inlegkruisjes of maandverband 
  • Wasbare wattenschijfjes
  • Een wasbaar mondkapje, in plaats van wegwerp
  • Een e-reader of abonnement bij de bibliotheek, in plaats van losse boeken kopen (ook beter voor je portemonnee!)
  • Wasbare luiers, in plaats van wegwerpluiers

Minder plastic

Waarom minder plastic gebruiken, als je ook plastic kunt scheiden? Helaas gaat dit niet helemaal op. Niet al het gerecyclede plastic wordt nuttig gebruik, omdat de kwaliteit van het plastic niet goed genoeg is. Ook wordt het vaak in de restafvalbak gegooid, bijvoorbeeld in het openbaar. Een heel klein deel van al het plastic wordt verbrand of gerecycled, maar het meeste beland alsnog in de natuur. En als plastic eenmaal is gemaakt, vergaat het niet meer en blijft het overal achter. Microplastics zijn bijvoorbeeld gevonden in tafelzout en in menselijke ontlasting.

We hebben het al over herbruikbare spullen gehad, maar eigenlijk zijn de meeste herbruikbare producten ter vervanging van wegwerpplastic. Zie het lijstje hieronder:

  • Stevige juten tas, die je meeneemt bij het boodschappen doen
  • Blokken zeep en shampoo, in plaats van flacons
  • Een groente- en fruitzakje in plaats van steeds een plastic zakje
  • Normale borden en bestek, in plaats van de wegwerpvariant tijdens een picknick
  • RVS-rietjes
  • Herbruikbare broodzakjes of een broodtrommel

Nog wat tips om minder plastic te gebruiken

  • Maak huishoudelijke producten zelf, door te Googlen hoe je dit moet doen
  • Kies houten wasknijpers en kledinghangers
  • Neem diepvriesgroenten en -fruit, want deze hebben een kartonnen doosje
  • Snijd verse groenten zelf, in plaats van de gesneden variant in zakjes te kopen
  • Koop groenten, fruit en noten op de markt of in de groentewinkel, waar het niet in plastic verpakt is
  • Neem grotere verpakkingen, want hiervoor is relatief minder verpakking nodig
  • Kies ecologische producten

Afval scheiden

Het is niet zo dat afval scheiden geen zin heeft. Een deel kan namelijk wel gerecycled worden tot nieuw papier, aardolie of metaal. Daarbij komt ook nog eens het voordeel dat recyclen minder energie kost dan het winnen van grondstoffen en het maken van nieuwe materialen. Afval wordt niet verbrand als het gerecycled wordt, en dat zorgt weer voor minder broeikasgassen. Afval scheiden is dus goed voor het milieu. Daarnaast scheelt het je ook geld, want aan restafval weggooien zijn kosten verbonden.  

Minder dierlijke producten

Elke stap richting plantaardiger eten is goed voor het milieu. Hoe vaak je dit wil doen is helemaal aan jou. Het kan al beginnen bij één dag in de week geen vlees eten of zo nu en dan zuivel vervangen door een plantaardige variant. Wat ik bijvoorbeeld een makkelijke optie vind is om normale kookroom te vervangen door plantaardige kookroom. Vaak proef je het verschil niet eens. Ook is kruimelgehakt in een ovenschotel of pasta makkelijk te vervangen door de vegetarische variant, zonder dat het aan de smaak afdoet. Bij vleesvervangers is het echt een kwestie van wennen, maar op deze manier is het wat gemakkelijker beginnen. 

Koop tweedehands

Wie tweedehands koopt, herbruikt eigenlijk spullen, terwijl het aanvoelt als nieuw. Je verlengt de levensduur van het product. Nu hoeven er minder producten te worden gemaakt en zo bespaar je grondstoffen, energie en afval. Ook scheelt het geld, want tweedehands is altijd goedkoper. Sommige mensen maken er ook helemaal een hobby van om mooie dingen tweedehands te scoren, en terecht.

Hopelijk heb je iets aan deze tips gehad. Vergeet niet dat elke stap al helemaal fantastisch is. Perfectie is niet nodig, beginnen is al goed.

Deze blog is geschreven door Lauressa van Gewoon wat Groener.

Lauressa is blogger bij onder andere Fitplein en heeft haar eigen blog over groener leven. In het dagelijks leven studeert ze nog. Na twee afgeronde jaren Voeding & Diëtetiek, is ze geswitcht naar Communicatie- en Informatiewetenschappen en doet daarnaast een minor Fotografie. Naast het bloggen en studeren is Lauressa zo nu en dan in de sportschool te vinden, maar eigenlijk doet ze liever yoga thuis op haar matje. “Zo train je je lichaam en mind tegelijk. Twee vliegen in één klap.” Voor fitplein schrijft ze blogs over voeding, mindfulness en mindset.
Foto door MART PRODUCTION: https://www.pexels.com/nl-nl/foto/reflectie-kinderjaren-spiegel-speciaal-moment-7491263/

Welk type tandpasta is geschikt voor mijn gezin?

Er zijn ontelbaar veel verschillende soorten tandpasta te koop, afgestemd op ieders individuele behoeften. Maar welke is juist voor het gezin?

Waarom je weerstand zo belangrijk is. Zo houd je je lichaam fit en sterk

Al vanaf het moment dat we kleine kinderen zijn komt het woord weerstand ons veelvuldig ter ore. Dat is zo gek niet: kinderen zijn namelijk ...
kokos mokka bolletjes

Kokos mokka bolletjes, een heerlijke suikervrije traktatie!

Kokos, ongeveer bijna iedereen houdt van de specifieke smaak van kokos. Een smoothie, een kokoskoek, er zijn veel producten met kokos. Vandaag een recept om ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *