Whey en andere After Workout Shakes

Whey en andere After Workout Shakes

Whey is de Engelse benaming voor het Nederlandse Wei en ontstaat bij het maken van kaas uit koemelk. Een weiproteïnepreparaat is een poeder dat weer gemaakt wordt uit geconcentreerd eiwit uit wei. Het bevat melksuikers (lactose), eiwitten, vitaminen en mineralen.

Als je aan krachttraining doet moet je er extra op letten dat je voldoende eiwitten binnen krijgt voor je spieropbouw en spierherstel. Als je binnen 2 uur voor je training eiwitten eet zoals bijvoorbeeld eieren of kwark dan hoef je echt niet als een malle meteen na je workout in de kleedkamer een eiwitshake in elkaar te draaien. Het gaat erom dat je totale dagelijkse eiwit inname voldoende is.

Maar als je in de uren voor de training geen eiwitten hebt gegeten, is het wel verstandig om na je workout een eiwitshake te nemen. Na een training nemen je spieren de komende 24 uur namelijk meer aminozuren op. Aminozuren zijn de bouwstenen waaruit eiwitten zijn opgebouwd. Ben je bezig om extra spiermassa te kweken dan heb je circa 1.7 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig.

Ik vind het zelf wel fijn om na het trainen zo’n shake te nemen. Het lest de dorst, is lekker en ik hoef er verder niet bij na te denken de rest van de dag. Maar het is niet aan te raden om een paar keer per dag uit gemak een eiwitshake te drinken. Als je producten eet zoals kwart, vis, kip en rauwe noten dan krijg je naast de eiwitten ook nog eens andere goede voedingsstoffen en vezels binnen.

Aan proteïne (Whey) poeders is helaas enorm veel troep op de markt. Er zitten vaak allerlei onnodige toevoegingen en zoetstoffen in. Echt niet nodig, alleen maar ballast voor je lichaam dus let daar goed op! Ik koop zelf altijd een Biologische (Organic) Whey proteïne concentraat met 81% whey. Dat is dan ook meteen het enige wat erin zit. De shake maak ik als volgt.

  • 1 nectarine
  • 1/2 banaan of 1 kleintje
  • 25 whey proteine
  • aanvullen met rijst kokosmelk tot de gewenste dikte

Ben je veganist dan wil je geen Whey drinken want dat komt dus van de melk van een koe. Een heel goed alternatief is PUR YA! Dit is een proteïne drank gemaakt uit hoogwaardige plantaardige eiwitbronnen zoals hennep, lijnzaad, pompoen en zonnebloem en quinoa. Eigenlijk krijg je hiermee dus meteen allerlei superfoods binnen, ideaal voor sporters en niet-sporters.

Daarbij is PUR YA! biologisch, raw (dus niet verhit), glutenvrij en lactosevrij. Het is in 3 smaken te verkrijgen nl. Cacao-Carbo, Rode banaan(?nooit van gehoord :-))-Baobab en die op de foto, Vanille-Aardbei. Mocht je het willen bestellen, klik dan hier of op de foto dan wordt je doorgelinkt.

IMG_5671

 

Wil je nog wat meer lezen over eiwitten en sporten klik dan op 1 van onderstaande foto’s.

Eiwitbehoefte IMG_7996

eierkoeken van spelt

Overheerlijke spelt-eierkoeken met lijnzaad

Eierkoeken! Ze hebben hun ‘roem’ voor een groot gedeelte te danken aan Sonja Bakker. Ik denk dat veel mensen een periode hebben gehad waarin ze ...

Leer je Ayurveda Type Vata kennen

Dosha Vata vertegenwoordigt de elementen lucht en Ether. In deze blog lees je de kenmerken, de beroepen en talenten en vooral wat je wel en ...
sportvasten dagboek

Sportvasten dag 1: starten

Ik zet om 6:30 de wekker en loop 6:35 enthousiast door het park. Maar 20 minuten per dag, dat heb ik van mijn buurman al ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *