Even door de vieze kurkuma heen bijten

Weet je nog, vroeger,  toen je met lange tanden boven je bord met groenten hing? En dat je moeder dan zei dat je echt je boontjes moest opeten, anders zou je nooit een grote meid worden. En dat je dan al die “vieze boontjes” naar binnen moest werken. Nou..ik ben vandaag even in de rol van je moeder. Dit keer niet over de boontjes, die je trouwens ook netjes moet opeten, maar over kurkuma. Kurkuwattes? Kurkuma, het gele broertje van gember.

Over het algemeen ga ik voor ‘lekker en gezond’. Gezond hoeft vies te betekenen. Als ik gezond eet, ga ik –logisch- het liefst voor de lekkere variant. Maar met kurkuma gaat die vlieger helaas niet op. Pure kurkuma is gewoon vies. Echt neus-dicht-snel-doorslikken-vies. En toch neem ik elke ochtend –inderdaad met m’n neus dicht- een lepeltje kurkuma.  Als ík iets eet wat ik vies vind, moeten de resultaten wel verbluffend zijn. Maar die resultaten laten nog even op zich wachten.

Het is lastig om je tot iets te zetten als de resultaten niet direct zichtbaar zijn. Van kurkuma verdwijnen je rimpels niet als sneeuw voor de zon, je krijgt geen ‘Pam je haar danst’ haar, geen stralende huid, geen instant sixpack. Nee, dit is een investering voor de toekomst.

Naarmate we ouder worden, hopen er zich allerlei afvalstoffen op in onze hersenen. Door deze ophoping van afvalstoffen, ook wel plaque genoemd, raken onze hersencellen verstopt. Plaque zorgt er voor dat  hersencellen beschadigen en uiteindelijk afsterven. Dit noemen we Alzheimer of dementie. Sommige mensen krijgen al vroeg Alzheimer. Maar zoals bij elke verouderingsziekte krijgt uiteindelijk iedereen het. Als je maar oud genoeg wordt, word je dement.

Dit is niet een heel bemoedigende gedachte, maar gelukkig zijn er voedingsmiddelen die een belangrijke rol kunnen spelen in het uitstellen van de ziekte van Alzheimer. En dat schijnt kurkuma te doen.

Kurkuma bevat een stof dat curcumine heet. Uit onderzoek is gebleken dat deze stof ervoor kan zorgen dat neerslag van de afvalstoffen tot wel 43 procent vermindert. Je zal de pure kurkuma nog wel wat pittiger moeten maken. Ons lichaam neemt kurkuma slecht op, maar voeg er een beetje peper aan toe en het wordt al 20 keer beter opgenomen.

Het klinkt allemaal niet erg aanlokkelijk, dat begrijp ik. Maar dementie is een verschrikkelijke ziekte die je je ergste vijanden nog niet zou aandoen. Als je het op deze manier kan uitstellen, lijkt me het wel een vies hapje waard.  Het is gewoon verkrijgbaar in het kruidenschap van je supermarkt. En je hoeft het  natuurlijk niet puur te eten. Je kan kurkuma ook in je salade, soep of smoothie doen. Je eigen grijze rimpelige ik zal je dankbaar zijn.

Bron: De Voedselzandloper, Kris Verburgh.

 

linzensoep

Recept voor een linzensoep met curry met een stevige smaak!

Linzen, een rijke bron van proteïnes, mineralen en sporenelementen. Supergezonde peulvruchten. In dit recept in combinatie met wat curry, gember en andere exotische ingrediënten, hetgeen ...

Bestrijd je verkoudheid met de juiste voeding

Pijnlijke keel of nies je jezelf een ongeluk? Grote kans dat je verkouden wordt. Vervelend! Want je kunt je er behoorlijk ziek van voelen. Waarschijnlijk ...

Vakantie vieren tijdens Corona: vier mooie plekken in eigen land

Dat de Corona-zomer van 2020 anders wordt dan alle anderen, is inmiddels meer dan duidelijk. Daar schreef ik eerder dit artikel over. Vakanties werden uitgesteld, ...

1 gedachte over “Even door de vieze kurkuma heen bijten”

  1. Hey Mirte, goeie tip! Hoop dat ik m kan onthouden (geen leuk grapje?).

    Ik kende het alleen als een krachtig kruid tegen kanker. Helpt het ook als je het gewoon door je eten gooit? Ik vind het namelijk een heeeeeerlijk kruid in groentenprutjes!

    Caro

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *