Even door de vieze kurkuma heen bijten

Weet je nog, vroeger,  toen je met lange tanden boven je bord met groenten hing? En dat je moeder dan zei dat je echt je boontjes moest opeten, anders zou je nooit een grote meid worden. En dat je dan al die “vieze boontjes” naar binnen moest werken. Nou..ik ben vandaag even in de rol van je moeder. Dit keer niet over de boontjes, die je trouwens ook netjes moet opeten, maar over kurkuma. Kurkuwattes? Kurkuma, het gele broertje van gember.

Over het algemeen ga ik voor ‘lekker en gezond’. Gezond hoeft vies te betekenen. Als ik gezond eet, ga ik –logisch- het liefst voor de lekkere variant. Maar met kurkuma gaat die vlieger helaas niet op. Pure kurkuma is gewoon vies. Echt neus-dicht-snel-doorslikken-vies. En toch neem ik elke ochtend –inderdaad met m’n neus dicht- een lepeltje kurkuma.  Als ík iets eet wat ik vies vind, moeten de resultaten wel verbluffend zijn. Maar die resultaten laten nog even op zich wachten.

Het is lastig om je tot iets te zetten als de resultaten niet direct zichtbaar zijn. Van kurkuma verdwijnen je rimpels niet als sneeuw voor de zon, je krijgt geen ‘Pam je haar danst’ haar, geen stralende huid, geen instant sixpack. Nee, dit is een investering voor de toekomst.

Naarmate we ouder worden, hopen er zich allerlei afvalstoffen op in onze hersenen. Door deze ophoping van afvalstoffen, ook wel plaque genoemd, raken onze hersencellen verstopt. Plaque zorgt er voor dat  hersencellen beschadigen en uiteindelijk afsterven. Dit noemen we Alzheimer of dementie. Sommige mensen krijgen al vroeg Alzheimer. Maar zoals bij elke verouderingsziekte krijgt uiteindelijk iedereen het. Als je maar oud genoeg wordt, word je dement.

Dit is niet een heel bemoedigende gedachte, maar gelukkig zijn er voedingsmiddelen die een belangrijke rol kunnen spelen in het uitstellen van de ziekte van Alzheimer. En dat schijnt kurkuma te doen.

Kurkuma bevat een stof dat curcumine heet. Uit onderzoek is gebleken dat deze stof ervoor kan zorgen dat neerslag van de afvalstoffen tot wel 43 procent vermindert. Je zal de pure kurkuma nog wel wat pittiger moeten maken. Ons lichaam neemt kurkuma slecht op, maar voeg er een beetje peper aan toe en het wordt al 20 keer beter opgenomen.

Het klinkt allemaal niet erg aanlokkelijk, dat begrijp ik. Maar dementie is een verschrikkelijke ziekte die je je ergste vijanden nog niet zou aandoen. Als je het op deze manier kan uitstellen, lijkt me het wel een vies hapje waard.  Het is gewoon verkrijgbaar in het kruidenschap van je supermarkt. En je hoeft het  natuurlijk niet puur te eten. Je kan kurkuma ook in je salade, soep of smoothie doen. Je eigen grijze rimpelige ik zal je dankbaar zijn.

Bron: De Voedselzandloper, Kris Verburgh.

 

glutenvrije lasagne

Glutenvrije lasagne: overheerlijke herfstlasagne met pompoen

Glutenvrije lasagne: overheerlijke herfstlasagne Waarom ik de herfst een prima seizoen vind? Omdat er dan pompoenen in overvloed zijn! Ik ben echt dol op de ...
prikkelbare darmsyndroom herkennen en zelf behandelen fitplein.nl

Prikkelbare darmsyndroom herkennen en zelf behandelen

Het prikkelbare darmsyndroom kan veel invloed hebben op het leven. In dit blog vertellen we wat je kunt doen om deze klachten te verminderen.

Kies een kaars die niet schadelijk voor je is 

Wist je dat sommige kaarsen schadelijk voor je zijn? In dit blog leggen we uit hoe jij vanaf nu alleen nog maar veilige kaarsen koopt. ...

1 gedachte over “Even door de vieze kurkuma heen bijten”

  1. Hey Mirte, goeie tip! Hoop dat ik m kan onthouden (geen leuk grapje?).

    Ik kende het alleen als een krachtig kruid tegen kanker. Helpt het ook als je het gewoon door je eten gooit? Ik vind het namelijk een heeeeeerlijk kruid in groentenprutjes!

    Caro

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *