Wat forest bathing is en wat het jou kan brengen

Om je heen zie je bomen met een wonderbaarlijk kleurpalet aan bruine en groene blaadjes. Bij elke stap die je zet hoor je de blaadjes en takjes onder je schoenen geluid maken. Je ruikt de geur van het bos wanneer je diep inademt. In de verte hoor je vogels hoog in de bomen zingen. Een zacht windje waait door je haar en je voelt je kalm en gelukkig. Dit is wat forest bathing is.

Shinrin yoku

Forest bathing, ook wel bekend als shinrin yoku, is iets waar we onbewust allemaal bekend mee zijn. Letterlijk vertaalt lees je wellicht eerder bosbadderen, maar laat je hierdoor niet in de war brengen. Forest bathing is jezelf onderdompelen in de magische werking van groen. Shinrin yoku is een nog niet zo heel oud concept uit Japan. In de jaren ’80 kwam shinrin yoku tot leven en de jaren daarop werd ontdekt dat er onwijs veel fysieke en mentale gezondheidsvoordelen zitten aan jezelf een tijdje verliezen in het bos.

De populariteit neemt nu toe in zowel Amerika als Europa. Met de voorspelling dat dit wel eens dé trend van de komende tijd kan worden duiken we in dit blog in de gezondheidsvoordelen van forest bathing.

Waarom forest bathing?

Forest bathing biedt een combinatie van fysieke en mentale gezondheidsvoordelen. Om te beginnen met de fysieke gezondheidsvoordelen is het simpelweg een fijne manier van in beweging komen. Frisse lucht die je inademt, je lijf dat in beweging is en bloed wat actief door je aderen stroomt. Ten opzichte van thuis op de bank zitten is forest bathing een veilige manier om aan je dagelijkse beweging te komen.  

De mentale gezondheidsvoordelen gaan nog een stuk verder. Vandaag de dag kampt een groot deel van de maatschappij met stress. Een klein beetje stress kan je helpen bepaalde resultaten te behalen, maar het ervaren van langdurige stress is één van de ergste dingen die we ons lijf kunnen aandoen. Stress ervaren is niet alleen onprettig, op lange duur kan het voor depressie en angst zorgen, een verhoogde bloeddruk, een lager libido, een slechter geheugen, minder zelfbeheersing etc. Het is dus belangrijk om langdurige stress te vermijden, en daar kan forest bathing bij helpen.

Vandaag de dag leven veel mensen binnen. We zitten binnen op kantoor, we blijven binnen in ons huis. Als we dan binnen zitten kijken we veel op onze schermen. Langzaam maar zeker raken we los van de realiteit van de natuur. Hierdoor kunnen we steeds makkelijker vergeten hoe fijn het was om als kind buiten te spelen. Om vies te worden in de modder, te klimmen in bomen en te genieten van alles wat de natuur te bieden heeft.

Door jezelf onder te dompelen in de natuur en je bewust te zijn van alles wat je ziet ben je mindfull bezig. Al je zintuigen staan op scherp en in plaats van je druk te maken over de deadline van volgende week, ben je bezig met wat de natuur met je doet. En dit is where the magic happens. Zodra je namelijk bewust bent van het groen om je heen zorgt de natuur ervoor dat je je tempo terug verlaagd naar haar tempo. Hierdoor zal je bloeddruk dalen, zal het level van het stresshormoon cortisol dalen in je lijf, zal je hart wat rustiger kloppen. Hierdoor zal je je gelukkiger gaan voelen, heeft je creativiteit meer ruimte om te spelen, leer je jezelf beter kennen. En daarbovenop zal je ook merken dat je lekkerder slaapt die avond, waardoor je de volgende dag ook weer fris zal beginnen.

Kortom, forest bathing, ofwel shinrin yoku, kan je zien als het nieuwe mediteren.

Hoe begin je?

Forest bathing is iets wat iedereen kan doen. Om het een stukje makkelijker te maken kan je de volgende stappen volgen.

1. Kies een park of bos uit

Je kan ervoor kiezen om naar het meest wilde en ongerepte bos te gaan wat je kent om daar forest bathing uit te voeren, maar dit is niet per se nodig. Gelukkig heeft bijna iedere stad wel een park en valt er altijd wel iets van groen te vinden in te buurt. Waarvoor je ook kiest, zorg dat je luistert naar wat je lichaam je vertelt en kies voor een plek waar je je op je gemak voelt.

2. Zet je telefoon uit

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar een belangrijk aspect aan forest bathing is dat je offline bent. Zet je telefoon dus uit of op vliegtuigstand en stop hem ver weg in je tas of zak, zodat je er niet door afgeleid raakt. Wellicht is het wel slim om hem altijd mee te nemen, zeker als je het bos niet goed kent waar je bent.

3. Laat de natuur je begeleiden

Nu je in de natuur bent en je telefoon uitstaat, is het tijd om de natuur je te laten begeleiden. De eerste vijf minuten zullen misschien een beetje onwennig zijn, maar de simpele truc is dat je al je zintuigen op scherp moet zetten. Begin dus eens met om je heen te kijken, wat zie je? Hoe voelt de temperatuur aan? Wat ruik je? Wat hoor je? De natuur heeft zo ontzettend veel moois te bieden, het enige wat je hoeft te doen is het binnen te laten komen.

4. Neem de tijd

Forest bathing is niet iets wat je even gehaast doet om snelle resultaten te verwachten. Neem de tijd om te ontdekken, zodat de natuur ook de tijd krijgt om je te laten verrassen. Je kan bijvoorbeeld ook verschillende activiteiten ondernemen. Probeer wat yoga in het bos, of ga er even bij zitten. Je kan jezelf meenemen op een picknick, of in het bos gaan journalen of mediteren.  Een kleine extra activiteit kan je wat meer tijd geven in de natuur.

Forest bathing is iets wat je ontzettend veel kan brengen. Concluderend maakt het je gezonder en gelukkiger, simpelweg door terug te keren naar de basis en eens stil te staan bij wat de natuur ons kan brengen. Er valt niks te verliezen met het eens proberen, dus moedig jezelf aan en neem jezelf mee naar het bos. Het zal je verbazen hoe makkelijk het kan zijn om je gelukkig te voelen.

Osteoporose en voeding

De kans op het krijgen van osteoporose (botontkalking) kun je verkleinen door je voeding en levensstijl aan te passen. Bij osteoporose neemt de botmassa af. ...
Bloemkoolpizza

Bloemkoolpizza, lekker en gezond!

Bloemkoolpizza lekker en gezond ! Deze bloemkoolpizza is heel leuk om als avondeten of lunch te eten maar het is natuurlijk geen pizza zoals wij die ...
Manuka honing

De voordelen van Manuka honing

Manuka honing. Niet iedereen zal het kennen, maar door de steeds breder bekend geworden voordelen zien we deze honing steeds meer in de schappen van ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *