Waarom je weerstand zo belangrijk is. Zo houd je je lichaam fit en sterk

Al vanaf het moment dat we kleine kinderen zijn komt het woord weerstand ons veelvuldig ter ore. Dat is zo gek niet: kinderen zijn namelijk 2 keer zo vatbaar voor virale infecties als volwassenen. Maar weerstand blijft je hele leven een belangrijk thema. Met een goed werkend immuunsysteem ben je namelijk weerbaarder tegen infectieziekten en is je lichaam beter in staat om ziekmakende virussen en bacteriën te bestrijden. We delen drie veelgestelde vragen én antwoorden over weerstand.

Wat is weerstand eigenlijk?

Het vermogen van je lichaam om je te beschermen tegen negatieve externe invloeden, noemen we weerstand. Hoe hoog je weerstand is, hangt af van je afweersysteem, wat ook wel immuunsysteem wordt genoemd. Wanneer dit beschermingssysteem goed functioneert, heb je een hoge weerstand en word je minder snel ziek door invloeden van buitenaf. Witte bloedcellen en antistoffen vormen samen je immuunsysteem, die strijden tegen bacteriën en virussen die je lichaam binnendringen. Je immuunsysteem kan een specifieke weerstand bieden (tegen specifieke ziekten) en een non-specifieke weerstand (algemene bescherming tegen invloeden van buitenaf).

Hou houd je je weerstand goed?

Met een gebalanceerde levensstijl en gezonde voeding kun je zelf je weerstand op pijl houden. Een gebalanceerde levensstijl houdt in dat je:

  • Zowel voldoende inspanning/beweging als ontspanning/rust inbouwt in je dagelijkse ritme.
  • Zorgt voor een goede hygiëne door regelmatig je handen te wassen en je eten te bereiden met schoon keukengerei in een schone omgeving.
  • Streeft naar een gezond gewicht.

Het Voedingscentrum geeft advies over gezonde voeding die helpt je weerstand te verhogen en heeft een speciaal ‘Coronavirus & voeding’-dossier gecreëerd. Onder gezonde voeding verstaat het Voedingscentrum onder meer:

  • Minimaal 250 gram groente en 2 porties fruit per dag.
  • Dagelijks een handje ongezouten noten.
  • Voldoende drinken: water, thee en koffie.
  • Volkorenproducten waar mogelijk, bijvoorbeeld volkorenbrood, volkorenpasta, volkorencouscous en zilvervliesrijst.
  • Genoeg zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas.

Hoe zit het met vitaminen en mineralen voor een goede weerstand?

Vitaminen en mineralen spelen een belangrijke rol in relatie tot je weerstand. Wanneer je niet gevarieerd genoeg eet, kun je een tekort krijgen aan vitaminen en mineralen. Daardoor kun je je bijvoorbeeld vermoeid gaan voelen, maar ook kan je weerstand daaronder lijden. Daarom is het belangrijk om voldoende vitaminen en mineralen tot je te nemen. Met name in de herfst en winter krijgen we in Noord-Europa te weinig vitamine D binnen door gebrek aan zonlicht. Vitamine C is een andere bekende weerstandsvitamine, die de vorming van witte bloedcellen stimuleert en een belangrijke rol speelt bij het in standhouden van je immuunsysteem. Maar naast vitamine C en D zijn ook vitamine A, B6, B11, B12 en E belangrijk voor het opbouwen of verbeteren van je weerstand. Ook de mineralen ijzer, zink, seleen en koper helpen de weerstand te verbeteren.

Hoe krijg ik voldoende vitaminen en mineralen binnen?

In principe zijn alle vitaminen en mineralen binnen te krijgen door een uitgebalanceerd dieet. Wil je alle belangrijke weerstandsvitaminen- en mineralen binnenkrijgen door middel van voeding, dan is het belangrijk om te letten op alle voedingsstoffen die de ingrediënten in jouw voedsel leveren. Omdat dit tijd en kunde vereist, zijn vitaminen en mineralen ook als voedingssupplement verkrijgbaar. Voedingssupplementen zijn geen vervanging voor voedingsmiddelen, maar kunnen je dieet wel verder aanvullen zodat je alle nodige vitaminen en mineralen tot je krijgt. Het belangrijkste is dat je elke dag opnieuw voldoende binnenkrijgt. Zo kun je op een rustige dag wellicht alle vitaminen en mineralen uit je voeding halen en vul je op een drukke dag je dieet aan met supplementen. Door elke dag mindful met je gezondheid bezig te zijn houd je je lichaam in balans.

Hoe zorg jij voor een goede weerstand? Gebruik je bepaalde voedingsmiddelen of supplementen of heb je andere gezondheidstips? Deel jouw ervaringen met ons in de comments.

Aangeraden producten in deze blog

Yoga guru, freelance copyrighter & auteur

Susanne is copywriter en auteur bij o.a. Fitplein.nl. Ze heeft een achtergrond in marketing en heeft al bijna 10 jaar ervaring in digitale marketing. In april 2019 heeft ze de sprong in het diepe gewaagd. Susanne heeft toen haar baan opgezegd en gaan reizen.  Ze verdiepte zich in yoga, een levensstijl waar ze in de afgelopen jaren een intense passie voor heeft ontwikkeld. Ze beoefent nog steeds meerdere vormen van yoga en geniet van de mentale balans die dit haar geeft. Voor Fitplein schrijft zij artikelen over yoga, vegetarisme, duurzaamheid en sinds kort ook biohacking.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *