Waarom afvallen voor vrouwen moeilijker is plus afvallen tips

Waarom vrouwen meer moeite hebben dan mannen om gewicht te verliezen + tien praktische tips om af te vallen… In een van mijn eerdere blogs heb ik tien tips met jullie gedeeld met betrekking tot afvallen. In deze blog volgen nog een paar aanvullende strategieën. Verder leg ik uit waarom afvallen voor vrouwen over het algemeen moeilijker is dan afvallen voor mannen.

Afvallen voor vrouwen is moeilijker dan voor mannen

En ja, het is echt waar: er zijn verschillen in hoe mannen en vrouwen het dieet en lichaamsbeweging aanpakken en in hoeverre ze daarin slagen. Enkele verschillen zijn vanuit de biologie te verklaren, andere door gedrag. In principe is gewichtsverlies het resultaat van het verbranden van meer calorieën dan dat je calorieën verbruikt. Maar zo simpel is het toch niet. En vooral niet als je vrouw bent.

Lichaamssamenstelling, beweging en hormonen i.r.t. afvallen

Mannen hebben meer spieren dan vrouwen. Spiermassa verbrandt meer calorieën dan vetmassa. Daarom hebben mannen een snellere metabolisme (stofwisseling): gemiddeld zeven procent hoger dan vrouwen. Ze verbranden dus 7% meer energie (calorieën) dan vrouwen.

In de sportschool hebben vrouwen de neiging om met lichtere gewichten te oefenen en focussen ze zich meer op cardiovasculaire oefeningen, terwijl mannen meestal werken met veel zwaardere gewichten. Dat doet de spieren bij mannen weer sneller groeien en helpt hun stofwisseling verhogen.

Biochemie speelt ook een rol. Bij vrouwen stijgt het niveau van ghreline of het zogenaamde “honger hormoon” na het sporten. Tegelijkertijd neemt bij vrouwen dan de hormoonafgifte van leptine sterk af. Leptine geeft je het gevoel van verzadiging. Bij mannen worden zulke hormonale schommelingen niet waargenomen. Na training hebben vrouwen hierdoor de neiging om meer te gaan eten, waardoor zij natuurlijk makkelijker dik worden. Onderzoekers geloven dat dit valt te relateren aan de Darwin theorie. Dat wil zeggen dat dit de natuurlijke manier van het vrouwelijk lichaam is om om te gaan met de energiedeficiëntie. Hierdoor wordt de vruchtbaarheid en daarmee het behoud van de menselijke soort beschermd.

Hersenactiviteit en emoties

Het is bewezen dat hersenen bij mannen anders op voedsel reageren dan bij vrouwen. In die zin is deze studie uit 2009 interessant. De resultaten zijn gepubliceerd op een bijeenkomst van de Amerikaanse National Academy of Sciences. Hieruit volgt dat de hersenen van vrouwen, ook als ze geen honger hebben, worden geactiveerd wanneer ze het eten zien, ruiken en proeven. Voor dit onderzoek gebruikten wetenschappers producten zoals pizza, kaneelbroodjes en cake. Hersenscans registreerden de activiteit in de regio’s die de drang voor het eten controleren. Bij mannen is deze hersenactiviteit tijdens het onderzoek niet waargenomen.

Verder eten vrouwen om emotionele redenen vaker dan mannen. In een poging om zich beter te voelen hebben emotionele eters de neiging om voedingsmiddelen te consumeren die invloed hebben op het “pleziercentrum” van de hersenen. Dit is meestal zoet, zout en vet voedsel, wat natuurlijk leidt tot gewichtstoename.

Partner schuldig…

Veel vrouwen komen aan zodra ze samen gaan wonen. De verklaring is simpel: ze beginnen dan even veel te eten als hun mannelijke partners. En dat is vaak te veel.

Verschil in aanpak in gewichtsverlies voor mannen en vrouwen

Zowel mannen als vrouwen benaderen het gewichtsverlies op een “alles of niets” manier, maar vrouwen nemen toch vaker extreme maatregelen waardoor ze ook meer kans lopen om te falen. Ze maken vaak gebruik van tactieken zoals sapkuren, het overslaan van maaltijden of van extreme diëten. Dat zijn niet de meest duurzame manieren. De meeste mannen kiezen juist voor een realistischer aanpak om hun doel te bereiken, zoals meer sporten, minder eten en minder alcohol drinken.

Tien praktische tips voor hoe je makkelijker kunt afvallen

  1. Stel realistische doelen voor jezelf. Begin met kleine stapjes.
  2. Krachttraining: begin te trainen met gewichten. Daardoor bouw je spiermassa op. Spieren verbranden meer calorieën dan vet, zelfs in rust. Ga minimaal twee keer per week naar de sportschool en kies voor krachttraining.
  3. Bewaar geen “gevaarlijke” producten in en op de werkplek zoals koekjes, snoepjes, enz.
  4. Bewaak de grootte van de porties. Dit kan betekenen dat er meer groenten op je bord kan komen en minder voedingsmiddelen met een hoog zetmeel- en/of vetgehalte. Schep slechts één keer op.
  5. Slaap genoeg. Volwassenen hebben tenminste zes uur slaap per nacht nodig en gemiddeld zeven uur. Gebrek aan slaap zorgt ervoor dat het hongerhormoon in je lichaam gaat stijgen waardoor ook het risico op overeten stijgt.
  6. Plan vooruit en winkel niet op een lege maag.
  7. Ga nooit op een crash dieet!
  8. Sla geen maaltijden over.
  9. Eet elke twee tot vier uur iets kleins.
  10. Probeer vaak te staan in plaats van de hele dag te zitten. Eenvoudige activiteiten, zoals jezelf eventjes rekken of een wandeling maken, verhogen de afgifte van hormonen die verantwoordelijk zijn voor een goed humeur, in het bijzonder van serotonine, dopamine en endorfine. Ook wandelen of fietsen reguleren de eetlust en helpen je om energiek te blijven.
sportvasten dagboek

Sportvasten, is dat nu wel of niet doeltreffend?

Sporten en vasten? Mijn vriendin kwam volledig in shape langs. What happened? Sportvasten… Oh ok, zei ik, niet wetende wat het precies was. Had wel ...
Zelf ijs maken

Zelf ijs maken: heerlijke recepten voor gezonde fruitijsjes

Verfrissend, dorstlessend en zelfs heerlijke paleo varianten zijn mogelijk!  Zelf gezonde ijsjes maken van vers fruit. En indien gewenst: zonder room, melk of suiker, alles ...
glutenvrije cake

Citroen courgette kokos glutenvrije cake

Citroen courgette kokos glutenvrije cake. Sinds ik niet meer bak met gewone witte tarwebloem ligt mijn la vol met ander soorten meel. Rijstmeel, teffmeel, amandelmeel, ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *