Voeding en levensstijl als therapie voor een lekkende darm

Een lekkende darm is een aandoening waarbij er gaatjes in de darmwand komen, waardoor er stoffen in het lichaam kunnen binnendringen die normaal niet door de darmwand zouden worden opgenomen.Deze stoffen kunnen ontstekingen of andere complicaties veroorzaken.

Bij sommige mensen kan stress leiden tot een lekkende darm, doordat het de balans tussen darmbacteriën en immuunfunctie kan verstoren.

Een lekkende darm genezen doe je met voeding, medicijnen, probiotica en stressbeheersing.

Wat zijn de symptomen van een lekkende darm?

Symptomen van een lekkende darm kunnen variëren van persoon tot persoon, maar het voorkomendste symptoom zijn:

  • Buikpijn
  • Vermoeidheid
  • Spijsverteringsproblemen zoals alternerende diarree en constipatie
  • Pijnlijke gewrichten en spieren
  • Chronische hoofdpijn
  • Huidproblemen zoals eczeem of psoriasis
  • Reactieve hypoglycemie (dit is een plotselinge daling in je bloedsuikerspiegel)
  • Allergieën

Wat moet je doen bij een vermoeden van een lekkende darm?

Heel simpel: bij klachten ga je naar een arts! Als je vermoedt dat je een lekkende darm hebt, is het nodig om een ervaren specialist te bezoeken voor diagnose en behandeling. Een arts kan bloedonderzoek of andere laboratoriumtests uitvoeren en je voorgeschreven medicatie voorschrijven. Ze kunnen je ook vertellen welke levensstijlveranderingen je kunnen helpen je darmen in bedwang te houden, zoals wat je eet, hoe je omgaat met stress en het gebruik van supplementen.

Hoe kan de arts testen op een lekkende darm?

Een ontlastingstest of bloedtest

Deze kunnen worden gebruikt om een lekkende darm te diagnosticeren. Deze testen meten het gehalte aan zonuline, een stof die bekend staat om zijn belang in het reguleren van de tight junctions.

Diagnose door darmbiopsie

Darmbiopsies kunnen coeliakie, een auto-immuunziekte waarbij het darmslijmvlies ernstig beschadigd raakt door het eten van gluten, vaststellen. Hiervoor wordt eerst een klein stukje darmslijmvlies uit de darm gehaald en onder de microscoop geanalyseerd. Darmbiopsies zijn meestal alleen nodig als er vermoedens zijn dat er sprake is van ernstige darmbeschadigingen.

Aantal ontstekingsmarkers

Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door het meten van de hoeveelheid calprotectine in de ontlasting. Verhoogde waarden hiervan worden vaak gevonden bij mensen met de darmaandoeningen ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Ook bij het gebruik van NSAID’s (dit zijn ontstekingsremmende geneesmiddelen zoals ibuprofen, diclofenac, meloxicam, naproxen, etofenamaat, celecoxib) kan er beschadiging aan de darmwand ontstaan, waardoor er meer calprotectine (dit is een biochemische meting van het eiwit) in de ontlasting terechtkomt.

Hoeveelheid celwandbestanddelen

Nog een manier om te bepalen of er sprake is van een lekkende darm, is door het onderzoeken naar de hoeveelheid celwandbestanddelen van gramnegatieve bacteriën in het bloed. Normaal gesproken zouden zulke bestanddelen, zoals LPS en/of LBP, door het darmslijmvlies worden tegengehouden en komen ze nauwelijks in het bloed terecht. Als er toch meer dan normaal aanwezig is, kan dat erop wijzen dat er sprake is van een lekkende darm.

Met high sensitive CRP (hs-CRP) en ferritine in het bloed

High sensitive CRP (hs-CRP) en ferritine in het bloed kunnen helpen om de hoeveelheid ontsteking aan te tonen. Deze metingen zijn echter veel minder specifiek over een lekkende darm dan andere onderzoekmethode.

Om een volledig en nauwkeurig beeld te scheppen, is het aan te bevelen om meerdere tests in te bouwen. Hoewel het testen zelf nodig is, blijft ook het onderzoeken van de symptomen belangrijk.

Oorzaken van een lekkende darm

Als de testen uitwijzen dat je een lekkende darm hebt, is dat nog niet alles. Er zijn namelijk nogal wat oorzaken hiervoor. Zo lang je die niet weet en aanpakt, wordt het herstellen van een lekkende darm een lastige opgave.

Wat kan een lekkende darm veroorzaken?

Een lekkende darm kan komen door een ongezond dieet, antibiotica, slechte darmflora, parasietinfecties of andere infecties. Stress en sommige medicijnen kunnen ervoor zorgen dat je last krijgt van een lekkende darm.

Wat mag je niet eten met een lekkende darm?

Bij een lekkende darm is het belangrijk om alle voedingsmiddelen te vermijden die de darmwand kunnen irriteren en beschadigen. Dit betekent minder of geen alcohol en cafeïne en geen snelle koolhydraten zoals suiker, honing, fructose, frisdrank, koekjes, snoep, wit brood, witte pasta en rijst. Belangrijk is dat je je gaat richten op meer natuurlijke, plantaardige voedingsmiddelen die je lichaam gemakkelijker verteert. Het eten van een gezond dieet kan helpen bij de genezing en het verminderen van ontstekingen in het maag-darmkanaal om verdere schade te voorkomen.

Een lijst met voedingsmiddelen om symptomen van een lekkende darm te verminderen

Om de symptomen van een lekkende darm te verminderen, is het belangrijk om gezonde voedingsmiddelen te kiezen die de darmflora ondersteunen en een gezonde spijsvertering bevorderen.

Hier is een lijst met voedingsmiddelen die de symptomen van een lekkende darm kunnen verminderen:

  • Groenten zoals broccoli, asperges, spinazie, pompoen en kool (bijvoorbeeld boerenkool)
  • Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals miso (Japanse gefermenteerde sojabonenpasta), zuurkool en kimchi (gefermenteerde kool en groenten)
  • Gefermenteerde groenten
  • Kombucha
  • Verse fruitsoorten zoals bessen, appels en bananen
  • Hele granen zoals quinoa, boekweit, wilde rijst en amarantpap
  • Noten zoals amandelen, cashewnoten, pecannoten en walnoten
  • Zaden zoals chiazaad, pompoenzaadjes en lijnzaad
  • Gefermenteerde melkproducten zoals geitenkaas en kefir
  • Olijfolie
  • Eiwitten zoals kip, vis, en zachte tofu

Hoe herstel je een lekkende darm?

Hoe repareer je een lekkende darm? Het antwoord ligt in twee verschillende methoden. Je kunt beginnen om je voeding aan te passen, door het verwijderen van voedingsmiddelen die het immuunsysteem kunnen irriteren. Belangrijk is ook om stress uit je leven te bannen. Yoga of meditatie kan je hier bij helpen. Ook zou je kunnen overwegen supplementen toe te voegen om de darmwand te helpen genezen.

Wanneer deze pijlers (voeding, stress, supplementen, medicijnen) gecombineerd worden, bieden ze een effectieve en langdurige manier om je darmgezondheid te herstellen. Het nemen van deze stappen kan het verschil maken bij het herstel van de spijsvertering en het algehele welzijn in je lichaam.

Als ik een lekkende darm heb, is het goed om te bewegen?

Ja, beweging kan helpen bij het verminderen van symptomen van een lekkende darm. Als je regelmatig beweegt, wordt de bloedcirculatie verbeterd en worden voedingsstoffen naar je organen en spieren getransporteerd. Bovendien kunnen inspanning en ademhaling de spanning in je buikspieren verlichten die door lekkende darm symptomen kunnen worden veroorzaakt.

Hoelang duurt het voordat je darmen hersteld zijn?

Dat is een lastige vraag, sommige mensen hebben hun hele leven al slechte darmen en het zal je niet verbazen als het niet binnen een paar weken over is. Reken op minstens 1/2 jaar, maar soms is 2 jaar begeleiding geen uitzondering.

Is het duurzaam om zeewier en algen te eten?

In deze nieuwe blog nemen we je mee in de wereld van het zeewier en algen. Wist je dat je langer leeft als je zeewier ...

5 redenen om te gaan crosstrainen

Vraag een willekeurig iemand op straat om 3 fitnessapparaten te noemen en de kans is groot dat de crosstrainer, al dan niet op 1, hiertussen ...

Waarom overstappen van zorgverzekering een goed idee kan zijn

Het is bijna zo ver: aan het einde van het kalenderjaar hebben we allemaal de mogelijkheid om over te stappen van zorgverzekering. Een mooi moment ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *