Het is bijna zo ver: aan het einde van het kalenderjaar hebben we allemaal de mogelijkheid om over te stappen van zorgverzekering. Een mooi moment om je huidige zorgverzekering even onder de loep te nemen en te kijken of er wellicht andere aanbieders zijn die je meer mogelijkheden bieden. Je kunt je huidige zorgverzekeraar inwisselen voor een andere verzekeraar, of een nieuwe, andere polis afsluiten. Maar waarom zou je eigenlijk overstappen van zorgverzekering? We zetten de voordelen even voor je op een rijtje.

1. Grote verschillen in premie

In 2020 zijn de verschillen in premie tussen zorgverzekeraars bijna 500 euro voor de basisverzekering. Dit verschil kan natuurlijk nog groter worden wanneer je aanvullende verzekeringen meeneemt in je berekeningen. Een flink verschil dat het zeker de moeite waard kan maken om eens naar andere zorgverzekeringen te kijken zoals de zorgverzekering van FBTO bijvoorbeeld. Bij zorgverzekeraars zoals FBTO heb je de mogelijkheid om je verzekering op zo’n manier samen te stellen, dat je jezelf alleen verzekert voor wat je echt nodig hebt. En dat kan je nogal wat in de maandelijkse premie schelen! Door ieder jaar even te kijken of een overstap de moeite waard is voorkom je dat je teveel premie betaalt.

2. Je dekking aanpassen

Naast het feit dat het natuurlijk fijn is om een goedkope zorgverzekering af te sluiten, is het ook belangrijk om bij de zorgverzekering 2020 even naar het pakket te kijken. Aan debasisverzekering verandert weinig, maar de aanvullende pakketten kunnen ieder jaar weer aangepast worden. In sommige gevallen kan het beter zijn om een iets duurdere verzekering af te sluiten waar je vervolgens een betere dekking die beter bij jouw situatie past voor terug krijgt. Door over te stappen zorg je er in ieder geval voor dat je zeker een dekking hebt die goed bij jouw situatie past.

3. Betere service

Ben je ontevreden over de service of de dekking van je huidige zorgverzekeraar? Dan kun je nu op zoek naar een betere partij die wellicht meer investeert in klantenservice of dekkingen aanbiedt die beter bij jouw situatie passen (fysiotherapie voor die spierblessures bijvoorbeeld). Stap je niet over, dan blijft jouw verzekering namelijk bij de huidige aanbieder lopen en accepteer je de nieuwe premies en voorwaarden vaak automatisch.

4. Een overstap is niet moeilijk

Het overstappen hoeft niet moeilijk te zijn. Je vergelijkt de verschillende aanbieders online en zoekt je nieuwe zorgverzekeraar uit. Vervolgens sluit je deze zorgverzekering op de website van de aanbieder af, en krijg je een bevestiging van je overstap. De nieuwe zorgverzekeraar zegt je huidige verzekering voor je op, en je krijgt ook nog eens 14 dagen bedenktijd om de overstap indien nodig zonder kosten te kunnen annuleren. Is de overstap geregeld? Dan krijg je jouw zorgverzekeringspasje in een paar dagen in de brievenbus.

Dit artikel is een samenwerking.