Symptomen van stress verminderen met voeding

Als we stress ervaren, zijn we eerder geneigd om voor ongezond eten te kiezen.[1] Dat is zonde, want ongezond eten verbetert onze stemming niet. Sterker nog, het kan juist een negatief effect op onze stemming hebben.

Gezond eten kan er daarentegen voor zorgen dat je stress afneemt en dat je beter met stress om kan gaan. In dit artikel hebben we 6 gezonde voedselsoorten voor je opgesomd die je hierbij helpen.

6x stress verminderen met voeding

1: Avocado’s

Avocado’s zitten vol essentiële voedingsstoffen, waaronder vitamine C en E, kalium, koper en foliumzuur. Foliumzuur draagt bij aan de productie van de neurotransmitters dopamine en serotonine, die je stemming reguleren. Ook blijkt uit onderzoek dat een dieet dat rijk is aan foliumzuur helpt bij het verlagen van het risico op een depressie.[2]

Daarnaast hebben studies aangetoond dat avocado’s goed verzadigen en dat ze bijdragen aan een stabiele bloedsuikerspiegel.[3] De combinatie van een verzadigd gevoel en een stabiele bloedsuikerspiegel helpt om ook je humeur stabiel te houden, zelfs in tijden van stress.

2: Groene bladgroentes

Groene bladgroentes bevatten net als avocado’s foliumzuur en helpen daardoor ook bij het reguleren van je stemming en het voorkomen van depressies.

Naast foliumzuur, bevat groene bladgroente ook veel magnesium. Dit mineraal staat erom bekend om je cortisolniveau te reguleren. Het wordt ook wel het anti-stress mineraal genoemd. Het heeft een kalmerende werking en ontspant de spieren en bloedvaten. Daarnaast reguleert het magnesium het hartritme en de bloeddruk. Door magnesium slaap je beter. Door stress ontstaat er vaak een tekort aan magnesium, doordat het via de urine sneller je lichaam verlaat voordat het is opgenomen.

Dit kun je verbeteren door voeding te eten dat rijk is aan magnesium. Magnesium zit vooral in boerenkool, spinazie, sla, raapstelen en andijvie.

Uit onderzoek van de University of Otago, waarbij het Department of Psychology samenwerkte met het Department of Human Nutrition, blijkt bovendien dat het eten van fruit en groente helpt om jezelf kalmer, blijer en energieker te voelen.[4]

3: Vette vis

Vette vissoorten zoals zalm, makreel, haring, sardines en tonijn bevatten veel omega 3-vetzuren. Deze vetzuren helpen bij het verminderen van angsten en hebben op depressiesymptomen hetzelfde effect als antidepressiva, maar dan zonder vervelende bijwerkingen.

Als je niet van vette vis houdt, is het ook een optie om visolie of krillolie supplementen te nemen om extra omega 3-vetzuren binnen te krijgen. Naast vis zijn er ook diverse plantaardige bronnen van omega 3-vetzuren, zoals walnoten, chiazaad, lijnzaad en spinazie.

4: Geelwortel

Geelwortel, ook wel kurkuma genoemd, is een zeer gezond kruid dat een typische geeloranje kleur aan je eten geeft. Een van de gezondheidsvoordelen van geelwortel is dat het je stemming verbetert en stress vermindert. Mogelijk helpt het dankzij de curcumine die het bevat ook tegen depressieve stoornissen.[5]

5: Kiwi’s

Kiwi’s zijn zeer goede bronnen van vitamine C. Deze vitamine helpt bij het verlagen van je cortisolniveau. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd en wordt door onze bijnieren aangemaakt als we stress of angst ervaren.

Dat vitamine C effectief is tegen stress, bleek ook uit een onderzoek van de University of Maryland. Zij concludeerden dat grote hoeveelheden vitamine C kunnen helpen bij het verminderen van de lichamelijke en mentale gevolgen van stress.[6]

Bovendien geeft de grote hoeveelheid vitamine C uit kiwi’s je immuunsysteem een boost. Dat kan je in tijden van stress goed gebruiken, omdat stress je immuunsysteem kan verzwakken.

6. Chocolade

Chocolade wordt niet voor niets ingezet wanneer je even niet lekker in je vel zit. Daar is een verklaarbare reden voor.

Chocolade is een bron van tryptofaan. Tryptofaan speelt een belangrijke rol bij de productie van serotonine en melatonine. Serotonine is een stof in de hersenen die geassocieerd wordt met de stemming, eetlust, slaap en emoties.

Daarnaast is chocolade een rijke bron van magnesium. Belangrijk is wel dat het chocolade is in de puurste vorm, rauw en onbewerkt.

Wat kun je het beste vermijden

Tijdens stress zijn je hormonen uit balans en ben je sneller geneigd om te grijpen naar zoete en ongezonde snacks.

Suikerrijk en sterk bewerkt eten kan je beter vermijden, omdat deze ervoor kunnen zorgen dat je meer stress ervaart en dat je immuunsysteem (verder) verzwakt. Dat betekent dat je beter kunt afzien van snoep, koekjes, cake, wit brood, alcohol, frisdranken etc.

Daarnaast heeft cafeïne een slecht effect tijdens stress. Dit komt omdat cafeïne de aanmaak van cortisol stimuleert.

Voeg dagelijks veel groenten toe aan je maaltijd Door tijdens stress gezonde keuzes te maken qua voeding, kan je de stress(symptomen) verminderen en zit je sneller weer beter in je vel.

 

Bronnen:

[1] http://www.apa.org/news/press/releases/stress/2011/impact.aspx

[2] http://www.jad-journal.com/article/S0165-0327%2812%2900014-6/abstract

[3] http://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-12-155

[4] http://www.otago.ac.nz/news/news/otago041054.html

[5] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23832433

[6] http://umm.edu/health/medical/altmed/condition/stress

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *