Terwijl velen van ons een zucht van opluchting slaakten toen we fulltime thuis mochten werken, werd het na een poosje vrijwel geheel remote soms wel eenzaam. Desalniettemin blijft zoveel mogelijk thuiswerken voorlopig de norm. Hoe je dat volhoudt én leuk maakt, verschilt per persoon. Iemand die graag op zichzelf is, is bij andere omstandigheden gebaat dan die collega die het liefst de hele dag mensen om zich heen heeft. We delen thuiswerktips voor introverten én extraverte collega’s.
Thuiswerk-101 voor introverten
Neem tijd om te bedenken wat voor jou werkt
Nu thuiswerken de nieuwe norm is geworden, worden er allerhande initiatieven in het leven geroepen om met elkaar in contact te blijven. Fijn voor mensen die graag veel contact met anderen hebben, een verplicht nummer voor diegenen die de stilte juist wel lekker vinden. Wees je ervan bewust dat hetgeen voor een ander werkt, niet per se bij jou hoeft te passen. Neem genoeg tijd om te bedenken wat jou helpt. Reflecteer voorafgaand aan een nieuwe werkdag of na afloop van zo’n dag: wat zorgde er voor stress en spanningen op sociaal vlak? Waar voelde je je wel fijn bij?
Maak een overzicht van jouw ideale (samen)werkwijze
Een overzicht maken van je bevindingen is een volgende stap en kan je helpen om te definiëren hoe je graag zou willen werken. Van gedachte naar actie is namelijk niet voor iedereen een makkelijke stap. Een overzicht waarin je duidelijk vaststelt waar je je fijn bij voelt en waarbij niet, helpt je om hierop terug te vallen indien iets niet lekker loopt. Zo kun je makkelijker herkennen waar dat aan ligt.
Deel je gedachtes
Je gedachtes delen is een vervolg. Dit hoeft overigens niet in een meeting te zijn: en groupe je wensen delen is misschien niet iets waar je je comfortabel bij voelt. Daarnaast kan jou het gevoel overvallen dat je hiermee andermans tijd inneemt (wat overigens niet zo is, jouw behoeftes zijn namelijk net zo belangrijk als alle andere meningen uit het team). Bespreek het 1-op-1 of open het gesprek met een e-mail. Ga je een persoonlijk gesprek aan: overleg met je leidinggevende wat de beste aanpak is om jouw behoeftes te verwezenlijken. Deel je je gedachtes in een e-mail? Neem de tijd om de e-mail op te stellen en idealiter een dag later nog eens na te lezen. Bedenk in beide gevallen: houd ik het dicht bij mezelf? Geef ik bevindingen vervolg door suggesties? Geef ik de ontvanger de opening om eigen ideeën te delen, gebaseerd op mijn behoeftes? Op die manier open je het gesprek.
Houd de regie over je agenda
Na een belangrijke vergadering kan het zijn dat je even tot rust te komen. Zo kan je hetgeen besproken is laten bezinken. Misschien voelt dit zelfs als een noodzakelijk proces, en voel je je in een hoekje geduwd wanneer je agenda van voor tot achter vol wordt gepland. Bij mij is dat in ieder geval zo. Ik plan daarom altijd ‘bumpers’ in mijn agenda, voorafgaand en na afloop van elke meeting. Idealiter gebruik ik deze bumpers niet voor uitloop van de meeting, maar om rustig tot mezelf te komen. Afhankelijk van mijn gevoel over de meeting maak ik de bumpers langer of korter (tip: luisteren naar je onderbuikgevoel kan je helpen om in te schatten hoeveel tijd je nodig hebt voor de bumper).
Thuiswerk-101 voor extraverten
Bedenk wat jou helpt bij thuiswerken
Net zoals het voor introverte collega’s belangrijk is om te bedenken wat voor hen goed voelt, is het dat voor jou als extravert. Jouw vragen focussen wellicht meer op: waar mis ik contact? Zijn er belangrijke verbindings- of juist feedbackmomenten die nu tussen wal en ’t schip vallen? Van wie of wat zou ik graag meer willen zien? Maak een overzicht van wat je mist en maak datgene bespreekbaar. Ook indien het niet om een persoon gaat maar juist om een project: vraag ernaar, ook al heb je vanuit jouw rol niets met het project te doen. In veruit de meeste gevallen zal je collega blij zijn met jouw oprechte interesse.
Wees inventief in het connecten met collega’s
Een digitale pubquiz, vrimibo of Netflix-avond zal jou inmiddels niet vreemd zijn. Maar het wereldwijde web staat inmiddels vol met ideeën om met collega’s te verbinden. Blijf nieuwsgierig in het ontdekken van nieuwe opties, je (extraverte) collega’s zullen zich op jouw inventieve initiatieven verheugen! Hebben jullie er ontiegelijk veel lol in, maak er dan een wedstrijd van: wie heeft het tofste idee? Om je alvast op weg te helpen: maak een gedeelde ‘foute playlist’ op Spotify, loop samen een virtueel rondje voor het goede doel via Tappa (Google Play Store of App Store) of speel een werkvariant van het spel ‘Never Have I Ever’.
Zoek en vind gelijkgestemden
Plan in thuiswerktijden gewoon een videocall in om kort bij te praten met een collega. Dat zou je immers normaliter bij het halen van een kop koffie ook hebben gedaan. Het kan goed zijn dat je die ene collega die je altijd toevallig trof uit het oog bent verlopen tijdens het thuis werken. Bedenk naar wie je benieuwd bent en zoek toenadering, ook al heeft het geen direct professioneel verband. Wie weet mist jouw collega het contact net zo erg als jij, en voor 15 minuten video-koffie kan vast iedereen tijd vrijmaken. Ook je baas is hierbij gebaat: gelukkige werknemers zijn immers productiever volgens dit onderzoek van de University of Warwick.
Thuiswerk-101 voor iedereen
Last but not least delen we nog twee thuiswerktips die gelden voor iedereen.
Blijf genoeg drinken
Alhoewel het koffieautomaat-momentje er momenteel bij inschiet, hoeft dat geen reden te zijn om niet te hydrateren gedurende de dag. Maak tijd voor die lekkere cappuccino. Water drinken is overigens ook een must: volgens het Voedingscentrum dien je per dag ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht te drinken. Een waterkaraf met filterfunctie en 17 liter inhoud zorgt er in ieder geval voor dat je voldoende water kunt drinken gedurende de dag, zelfs wanneer je de hele dag in videovergaderingen zit.
Ben je bewust van concentratie-issues
Of je nu introvert of extravert bent, in thuissfeer net zoveel gedaan krijgen als op kantoor, kan voor iedereen een uitdaging zijn. De wasmand roept namelijk ook, net zoals die nieuwssite of de boodschappenlijst. Daarnaast kunnen vrienden die weten dat je thuis bent, zomaar voor de deur staan. Focusmate koppelt je aan een mede-thuiswerker voor een vooraf afgestemd tijdsblok en helpt jullie allebei om in dat blok te focussen op wat je voor elkaar wilt krijgen. Doordat je vooraf je doelen met elkaar deelt en er achteraf op reflecteert, wordt het moeilijker om te spijbelen.
Wat is jouw ultieme thuiswerkgeluk? Waar word je vrolijk van, en welke waardevolle inzichten heb je de afgelopen maanden opgedaan? Deel jouw tips met ons in de comments.