Denk je dankbaar: vrolijkheid zit in gedachten

Ben je bekend met de kracht van gedachten? Met gedachtenkracht kun je enorm veel beïnvloeden, beginnend bij je humeur. Sta je met veel zin in de dag op, of is het glas bij voorbaat al halfleeg? Beide uiteinden van het spectrum heeft eenieder wel eens meegemaakt. De truc zit ‘m in het beïnvloeden van je gedachtestroom. Vrolijkheid en dankbaarheid kun je namelijk trainen. Hoe? Het toverwoord is neuroplasticiteit.

Door neuroplasticiteit zijn we in staat in om continu nieuwe verbindingen te leggen in onze hersenen. Een verbinding die gelegd kan worden, is dankbaarheid voor een bepaald gegeven of gevoel (bijvoorbeeld voor die zonnestralen). Op het moment dat je stilstaat bij jouw dankbaarheid voor die zonnige dag, worden nieuwe neuronenbanen aangemaakt voor deze gedachte. Nu het pad gebaand is, kan je het pad ook makkelijker bewandelen. Met als gevolg dat je dat pad op den duur wellicht zelfs automatisch in gaat slaan (oftewel: dat er automatisch gedachten van dankbaarheid in je opborrelen).

Ter inspiratie – en als oefening om mijn eigen dankbaarheidspaden te blijven banen, volgt nu een lijst met dingen waar ik vrolijk van word.

Dankbaarheid voor de zon

Die zonnestralen waren niet zomaar een voorbeeld, maar een vrij persoonlijk voorbeeld. Ik ben als zomerkind namelijk vol vreugde als het zonnig is. De warme zonnestralen op mijn huid, de huizen die veel vrolijker lijken, het mooie contrast tussen schaduw en zon en de uitgelatenheid van de mensen op straat: ik vind bijna niets fijner dan dat.

Dankbaarheid voor een dak boven mijn hoofd

Voor de meesten van ons is het vanzelfsprekend om een dak boven je hoofd te hebben, maar dat geldt niet voor iedereen. Ook in Nederland zijn er genoeg mensen die van maand naar maand, van uitkering naar uitkering of van salaris naar salaris leven. Zeker in een tijd als deze – de Coronacrisis is in volle gang – ben ik dankbaar voor het feit dat ik een huis heb waar ik me terug kan trekken en een bed heb waar ik in kan slapen.

Dankbaarheid voor het roer omgooien

Minder dan anderhalf jaar geleden werkte ik nog in loondienst. Na jaren overdenken heb ik in 2019 eindelijk de moed verzameld om mijn baan op te zeggen, mijn huis te verkopen en na een reis naar mijn Indonesische roots als freelancer te starten. Inmiddels heb ik een aantal fijne opdrachtgevers om me heen verzameld en mijn werk zo ingericht dat ik kan werken waar, wanneer en hoe ik wil. Precies zoals ik het altijd heb gewild.

Dankbaarheid voor mijn yoga practice

Toen ik zei dat ik bijna niets fijner vind als het ervaren van een zonnige dag, dacht ik aan één ding wat ik nog fijner vind, en dat is mijn eigen yoga practice. Als beoefenaar van Ashtanga yoga heb ik alleen mijzelf en mijn mat nodig om mijn yoga practice te kunnen uitoefenen en ervaar ik instant kalmte zodra ik mijn mat op stap. Dankbaar dat ik iets heb gevonden wat zo goed is voor mijn lichaam en mijn geest en tegelijkertijd zo toegankelijk is, waardoor ik deze vorm van yoga overal zelfstandig kan beoefenen.

Dankbaarheid voor het effect van lieve (huis)dieren op het gemoed

Mensen in wiens gezelschap ik vaker heb gewandeld – nog iets wat ik graag doe en waarvoor ik dankbaar ben dat ik het kan: wandelen, bewegen, de straten verkennen – weten hiervan. Waarvan, precies? Van het feit dat menig wandeling een vertraging oploopt op het moment dat een puppy ons pad kruist. Ik moet als vanzelfsprekend lachen, om het quasi-onnozele snoetje, om het gewaggel, om de kleine pootjes die driftig stapjes voorwaarts zetten om hun baasje hoe dan ook bij te kunnen benen. Bij het tegenkomen van een parmantige kat loop ik overigens meestal een soortgelijke vertraging op.

Dankbaarheid dus, voor het kleine geluk dat het tegenkomen van een leuk (huis)dier brengt, ook al hoort het dier niet bij mij. Voor de mede-dierenliefhebbers-zonder-huisdier nog een tip: in sommige asielen kan je je aanmelden als katten- of hondenknuffelaar. Wel de liefde, niet de lasten: nog een alternatief voor het nemen van een huisdier waar ik dankbaar voor ben.

Waar word jij vrolijk van, en waar ben je dankbaar voor? Deel jouw gedachten met ons in de comments.

Yoga guru, freelance copyrighter & auteur

Susanne is copywriter en auteur bij o.a. Fitplein.nl. Ze heeft een achtergrond in marketing en heeft al bijna 10 jaar ervaring in digitale marketing. In april 2019 heeft ze de sprong in het diepe gewaagd. Susanne heeft toen haar baan opgezegd en gaan reizen.  Ze verdiepte zich in yoga, een levensstijl waar ze in de afgelopen jaren een intense passie voor heeft ontwikkeld. Ze beoefent nog steeds meerdere vormen van yoga en geniet van de mentale balans die dit haar geeft. Voor Fitplein schrijft zij artikelen over yoga, vegetarisme, duurzaamheid en sinds kort ook biohacking.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *